Το πιο γλυκό κομμάτι της πόλης!
Λέξεις-εικόνες: Κωστής Κοτσώνης https://parallaximag.gr/payday-loans-credit-score Αγαπητοί φίλοι, καλοί μου αναγνώστες, θα κάνω μία εξομολόγηση με αφορμή τη νέα χρονιά: αυτές τις γιορτές, ξεσκίστηκα να τρώω σοκολάτα! Και μην με κατακρίνετε γιατί μπορώ να βρω χίλιες δυο δικαιολογίες: πρώτα απ’ όλα, με τέτοιο ψόφο, οι θερμίδες μίας πλάκας σοκολάτας μπορούν να αποτελέσουν μικρό βάλσαμο όταν τουρτουρίζεις πλάι […]
Λέξεις-εικόνες: Κωστής Κοτσώνης
Αγαπητοί φίλοι, καλοί μου αναγνώστες, θα κάνω μία εξομολόγηση με αφορμή τη νέα χρονιά: αυτές τις γιορτές, ξεσκίστηκα να τρώω σοκολάτα! Και μην με κατακρίνετε γιατί μπορώ να βρω χίλιες δυο δικαιολογίες: πρώτα απ’ όλα, με τέτοιο ψόφο, οι θερμίδες μίας πλάκας σοκολάτας μπορούν να αποτελέσουν μικρό βάλσαμο όταν τουρτουρίζεις πλάι στο ηλεκτρικό σομπάκι! Επίσης, χειμώνας=ζεστά ροφήματα=ζεστό κακάο. Ακόμα, πόσο να κρατηθείς όταν, τώρα τα Χριστούγεννα, όλα τα ζαχαροπλαστεία βγάζουν έξω φουρνιές ολόκληρες από σοκολατένια αγιοβασιλάκια, δεντράκια, ταρανδάκια κι άλλα λαχταριστά μπαρμπαδάκια;!
Είπα, λοιπόν, να ολοκληρώσω το. έγκλημα με ένα μου προσκύνημα στο ναό αυτού του θεϊκού διατροφικού προϊόντος. Ω, ναι. Ανήμερα Πρωτοχρονιά, μαζί με άπειρα πιτσιρίκια, γονείς και θορυβώδεις εφήβους, επισκέφτηκα το μουσείο σοκολάτας της πόλης μας.
Φτάνοντας στο χώρο της ΔΕΘ έφαγα μία-συμπληρωματική στο χιονιά των τελευταίων ημερών- κρυάδα. Μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, όποιος ενδιαφέρεται να επισκεφτεί το μουσείο, είναι υποχρεωμένος να δώσει εννέα ευρώ, τα οποία θα του εξασφαλίσου την είσοδο και στα παιχνίδια του ”Αστερόκοσμου”. Κοινώς, δεν διαθέτει κάποιος τη δυνατότητα να επισκεφτεί μόνο το μουσείο. Από τις οκτώ του μήνα και μετά, το εισιτήριο θα είναι και πάλι πέντε ευρώ.
Τι να κάνω, ο σοκολατόπληκτος; Τα έσκασα και μπήκα.
Προσπερνώντας την υποδοχή με το ανάγλυφο λογότυπο του μουσείου, ο επισκέπτης μπαίνει με τη μία μέσα στον κόσμο της σοκολάτας. Μία ευγενική και χαμογελαστή κοπέλα μας μίλησε με λίγα λόγια για πράγματα που λίγο πολύ έχουμε ξανακούσει: για τους Αζτέκους, που ήταν εξαιρετικοί καλλιεργητές του κακάο και όχι μόνο, για τον Hernando Cortes που έφερε τη σοκολάτα στην Ευρώπη, για τα στάδια παραγωγής της, για τους Ισπανούς που προσέθεσαν τη ζάχαρη στο πικρό αρχικά κακάο. το ωραίο ήταν ότι υπήρχαν καρποί και σπόροι κακαόδεντρου μέσα σε προθήκες οπότε οι επισκέπτες είχαμε την ευκαιρία να αντικρίσουμε ζωντανά τις πρώτες ύλες από τις οποίες προέρχονται οι αγαπημένες μας λιχουδιές.
Στη συνέχεια, προχωρήσαμε μέσα σε ένα. τροπικό δάσος, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει κακαόδεντρα. Καλά, ΟΚ, μέσα σε μία προσομοίωση τροπικού δάσους! Καταβρεχτήρια μας ψιλοπιτσιλούσαν για να δημιουργήσουν την εντύπωση της υγρασίας ενώ ένα τεράστιο videowall έδειχνε γνωστό ηθοποιό να δίνει επιπλέον πληροφορίες για την ιστορία της σοκολάτας. Αρκετά εντυπωσιακό.
Λίγο πιο κάτω είδα ένα νεαρό να φτιάχνει μια μικρή βόμβα. Μία σοκολατοβόμβα! Δεν μπόρεσα να δω πολλά γιατί τα μικρούλια με τα χάσκοντα από ενδιαφέρον στόμα ήταν άπειρα. Ούτως ή άλλως, έφτασα μόλις στο τέλος του πειράματος. Spoiler alert: η σοκολατοβόμβα πράγματι εξερράγη.
Ο χώρος μέχρι στιγμής με είχε κερδίσει. Ενδιαφέροντες πινακίδες έγραφαν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς για τη σοκολάτα, από trivia και χρονολογίες μέχρι επιστημονικές πληροφορίες. Λίγο παραδίπλα, μία μικρή βιβλιοθήκη εφοδιασμένη με βιβλία περί-τι άλλο- σοκολάτας ήταν ανοικτή στους επισκέπτες. Παλιά μηχανήματα παραγωγής και συσκευασίας, πολυκαιρισμένες διαφημίσεις ή ένα old school ποδηλατάκι-παγωτατζίδικο βρίσκονταν διάσπαρτα εδώ και εκεί. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, ανάμεσα σε όλα αυτά, το product placement από γνωστές εταιρείες του χώρου πάει σύννεφο. Αλλά κατανοητό και αυτό, εφόσον αυτές οι εταιρείες αποτελούν χορηγούς του εγχειρήματος.
Προσπέρασα το ”εργαστήριο σοκολάτας”, με τις φόρμες ζαχαροπλαστικής και τα κουπάτ. Είμαι πολύ καλός στο να καταβροχθίζω τη σοκολάτα, όχι στο να την παρασκευάζω και να τη σχηματοποιώ.
Τα ωραία ήρθαν αμέσως μετά. Στο μουσείο αυτό η σοκολάτα έχει και τη δική της γκαλερί, αποτελούμενη από μία θεματική έκθεση φωτογραφίας αλλά και μία σειρά έργων τέχνης φτιαγμένων από τη λατρεμένη λιχουδιά! Ξέρετε τι είναι να βλέπεις τη Guernica ή το Λευκό τον Πύργο φτιαγμένα από σοκολάτα; Σκοτοδίνη σου ‘ρχεται από την πεθυμιά!!
Κρατήθηκα και γιατί είμαι κύριος (not) αλλά και γιατί ήθελα να διατηρήσω την όρεξή μου για τον περίφημο καταρράκτη!! Να τος! Τον έβλεπα να ξεπροβάλλει στο βάθος του μουσείου. Τα πόδια μου λύγισαν από συγκίνηση!
Εντάξει, οι περισσότεροι σίγουρα τον περιμένουμε πιο εντυπωσιακό απ’ όσο είναι τελικά. Δεν ξέρω αν είναι σίγουρα από τους ”πιο μεγάλους του κόσμου”, όπως διαφημίζει το site και ο γελαστός νεαρός που καλωσορίζει τον κόσμο στην αίθουσα αλλά και πάλι ήταν όμορφος και λαχταριστός. Αποτελείται από χίλια διακόσια λίτρα σοκολάτας που ρέουν σε θερμοκρασία τριάντα οκτώ βαθμών κελσίου.
Απομακρύνθηκα με βλέμμα απλανές, φαντασιωνόμενος τον εαυτό μου να βουτά στο ρευστό παράδεισο σαν την Αννίτα Έκμπεργκ στην ταινία ”Ντόλτσε Βίτα” του Φελλίνι. Ο νεαρός με κοίταζε κάπως περίεργα. Αλλά τι να καταλάβει; Αυτός, σε ερώτησή μου πώς αντέχει και δεν βουτάει που είναι όλη μέρα εκεί απάντησε ότι δεν του κάνει αίσθηση. Βγάλε άκρη.
Ολοκλήρωσα τη βόλτα μου στα καφέ του μουσείου, όπου κορασίδες καλλίγραμμες (τι ειρωνεία!) σου προσφέρουν σοκολατάκια από φρέσκια μπίτερ ενώ κυρίες με γελάκια διαφημίζουν γύρους από σοκολάτα και κύριοι με ποδιά σου ετοιμάζουν ευωδιαστές κούπες με ζεστό, αχνιστό κακάο. Heaven, I’m in heaven.
Φεύγοντας, δεν παρέλειψα να γεμίσω τις τσέπες μου, ο ξεδιάντροπος, με αναρίθμητες σοκοφρετούλες που γλυκές κοπέλες (αμάν πια, η χαρά του μπανιστιρτζή αυτό το μέρος!) έδιναν σαν δωρεάν δείγματα!
Ας σοβαρευτούμε λίγο τώρα. Γιατί όσοι καταφέρατε να φτάσετε ως εδώ με την ανάγνωση- και μπράβο σας- ίσως θεωρείτε το αρθράκι υπερβολικά ανάλαφρο και θετικά μεροληπτικό. Και έτσι είναι σκόπιμα, για δύο λόγους.
Πρώτον, πιστεύω ότι η Helexpo έκανε πράγματι πολύ καλή δουλειά, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Έφτιαξε ένα μουσείο πρωτότυπο, διαδραστικό και διασκεδαστικό εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το χώρο που διέθετε στο περίπτερο 1 (ξέχασα να αναφέρω παραπάνω ότι το μουσείο διαθέτει και πωλητήριο, χώρο ξεκούρασης και παιδότοπο). Και, αν εξαιρέσει κανείς το φάουλ με την τιμολογιακή πολιτική τις μέρες των γιορτών, κάποια γραμματικοσυντακτικά λάθη στις πινακίδες του μουσείου αλλά και το μάλλον αδιάφορο site, φαίνεται να διαχειρίζεται το όλο θέμα ικανοποιητικά.
Δεύτερον, παρά τα είκοσι ένα (σύντομα είκοσι δύο) χρόνια που κουβαλώ στην πλάτη, φίλτατοι, δεν παύω να είμαι ένα μικρομέγαλο παιδί που ενθουσιάζεται με κάτι τέτοια όσο δεν πάει. Ναι, το παραδέχομαι. Και νομίζω ότι εκεί ποντάρει αυτό το μουσείο: στο να ξυπνήσει, με αφορμή ένα αγαπημένο γλύκισμα, το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Αυτό είναι κάτι που τα υπόλοιπα. σοβαρά μουσεία δεν μπορούν να κάνουν. Και γι’ αυτό είναι καταδικασμένο να επιτύχει!
Όσα έμαθα στο Μουσείο Σοκολάτας:
· Μία πλάκα σοκολάτας φτιάχνεται από τρεις εώς πέντε καρπούς κακάο (περίπου 120-200 γρ.)
· Στα 1659 ο Πάπα Πίος Έ διακηρύσσει ότι η σοκολάτα ΔΕΝ παραβιάζει τη νηστεία της Σαρακοστής (!)
· Οι Άγγλοι Ευγενείς θεωρούσαν τη σοκολάτα μέρος της υγιεινής τους διατροφής (! εις το τετράγωνο)
· Η σοκολάτα αρχικά δεν τρωγόταν αλλά πινόταν αποκλειστικά σαν ρόφημα.Το 1657 η πρώτη σοκολατερία ανοίγει στο Λονδίνο υπό την ιδιοκτησία κάποιου Γάλλου. Όμως οι τιμές ήταν τέτοιες που μόνο οι πλούσιοι είχαν τη δυνατότητα να πιουν το σπάνιο τότε ρόφημα.
· Η πρώτη φορά που σοκολάτα σερβιρίστηκε σε φαγώσιμη μορφή ήταν το 1674 σε ένα καφέ του Λονδίνου, με τη μορφή σοκολατένιων κέικ.
· 1791: ο Ναπολέων κατά την παραμονή του στο Λονδίνο έπινε ένα φλιτζάνι σοκολάτας τη μέρα
· Οι Αζτέκοι θεωρούσαν τη σοκολάτα τροφή των θεών. “Το ποτό των θεών, ενδυναμώνει την αντοχή και πολεμάει την κούραση. Μία κούπα από αυτό το πολύτιμο ρόφημα (κακάο) επιτρέπει σε έναν άντρα να περπατάει για μια ολόκληρη μέρα χωρίς φαγητό.” – Montezuma – Αυτοκράτορας των Αζτέκων (1480-1520 π.Χ.)
· Οι Ισπανοί κράτησαν την ανακάλυψη της σοκολάτας κρυφή για έναν αιώνα
· Το 1819 κυκλοφορεί η πρώτη βρώσιμη πλάκα σοκολάτα
· Η σοκολάτα καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό από τους αστροναύτες λόγω της μεγάλης ποσότητας ενέργειας που περιέχει. Έτσι η ΝΑSA αναγκάστηκε να δημιουργήσει μία σοκολάτα που να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες των πυραύλων επειδή στο διάστημα προφανώς δεν υπάρχουν ψυγεία!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:
Χώρος: Περίπτερο 1, ΔΕΘ
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 20 Δεκεμβρίου έως Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015 : 11.00 -22.00
Μετά τη λήξη του Αστερόκοσμου (8 Ιανουαρίου) και μέχρι το τέλος λειτουργίας του Εργοστασίου και Μουσείου Σοκολάτας: Καθημερινά: 9:00-14:00 και 17:00-20:00 & Σαββατοκύριακα: 11:00-20:00. Δευτέρα κλειστά
Τιμές εισιτηρίων:
Επίσκεψη στον Αστερόκοσμο: 7euro/άτομο Επίσκεψη στον Αστερόκοσμο και στο Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας: 9euro/άτομο Γκρούπ απο 20 άτομα και πάνω: 7euro/άτομο Οικογενειακό εισιτήριο (4άτομα): 28euro
Δωρεάν είσοδος σε παιδιά ύψους μέχρι ένα μέτρο (δεν ισχύει για ομαδικές επισκέψεις)
Μετά τη λήξη του ”Αστερόκοσμου” (8 Ιανουαρίου):
Γενική είσοδος: 5,00 euro/άτομο
Μαθητές/ Φοιτητές/Πολύτεκνοι/ΑΜΕΑ: 4,00euro/άτομο
Οικογενειακή κάρτα (4 άτομα): 15,00euro
Γκρούπ απο 20 άτομα και πάνω μόνο καθημερινές: 4,00euro/άτομο.
Τα Σαββατοκύριακα θα ισχύει η τιμή των 5,00 euro/άτομο
Τηλέφωνο: 2310 291267,2310 291270
Εmail: [email protected]