To πίσω μέρος ενός Μουσικού Κουτιού

34 εκπομπές, 100 καλλιτέχνες και πάνω από 750 τραγούδια σε μια εκπομπή- σταθμό.

Μυρτώ Τούλα
to-πίσω-μέρος-ενός-μουσικού-κουτιού-783117
Μυρτώ Τούλα

Η μεγαλύτερη έκπληξη στην φετινή τηλεοπτική σεζόν ήταν μία. Ήταν και είναι οι συναυλίες μου στον χρόνο ατελείωτης παύσης, ήταν τα πιο γεμάτα βράδια της καραντίνας, είναι 2 ολόκληρες ώρες με τραγούδια και καλλιτέχνες, μουσικούς και εξερευνητές που δημιουργούν ένα μοναδικό ιστορικό παζλ που αποζητούσε η ελληνική τηλεόραση τόσα χρόνια μετά από την θρυλική του Σαββόπουλου ”Ζήτω το ελληνικό τραγούδι.” 

Από εκεί που σιχαινόμουν τις Τετάρτες, έγιναν οι αγαπημένες μου ημέρες, ένα μπουκάλι κρασί, ο καναπές μου, oι φίλοι μου να σχολιάζουμε και το ”Μουσικό Κουτί.” 

Μία μόνιμη εξερεύνηση, τραγούδια που άκουσες έστω και μία φορά και τα έψαξες στο shazam, ιστορίες καλλιτεχνών που έμειναν κρυφές μέχρι την ημέρα που προβλήθηκε η εκπομπή, η άχαστη μπάντα, που πραγματικά είναι μία ιστορία που θα γραφτεί σε λίγα χρόνια στις σελίδες της καλής ποιοτικής μουσικής τηλεόρασης, οι αναζητήσεις για νέους καλλιτέχνες, δυο καναπέδες δερμάτινοι, ένα juke box και ξεκινάει το πιο απολαυστικό δίωρο της εβδομάδας. Η πιο ψαγμένη παρουσίαση ενός υλικού που θα μελετούν οι ιστορικοί του μέλλοντος στο κεφάλαιο ελληνικό τραγούδι. 

Μία εκπομπή στην Δημόσια Τηλεόραση που στάθηκε στο επιβαλλόμενο ύψος της, στην οποία ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη καλούν φίλους, να παίξουν μουσική γνωστή και άγνωστη, να μιλήσουν ανοιχτά για την πορεία τους μέχρι σήμερα, να αφηγηθούν ιστορίες, και να σε κάνουν να αισθανθείς πως βρίσκεσαι εκεί μαζί τους.

Η Μπάντα που Παίζει τα Πάντα. 

Αυτά τα αγόρια που βγήκαν μπροστά, οι μουσικοί να δείχνουν τόσο έντονα την παρουσία τους, και να μην είναι απλά μαύρες σκιές στο φόντο πίσω από τους παρουσιαστές. Μπάντα που αποτελείται από 6 διαφορετικούς μουσικούς που συνεργάζονται πρώτη φορά όλοι μαζί και ορθώς. Ο Γιάννης Δίσκος, ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης, ο Θανάσης Τσακιράκης, Ο Βύρων Τσουράπης, ο Δημήτρης Καζάνης και ο Στέλιος Φραγκούς κομμάτι του μέλλοντος της ελληνικής μουσικής σκηνής. 

Πώς όμως βρέθηκαν όλοι αυτοί οι τύποι στο Κουτί;

https://www.youtube.com/watch?v=502HmNxY574

O Γιάννης Δίσκος, μαέστρος της μπάντας, θυμάται πως πέρυσι το καλοκαίρι βρέθηκε στην όμορφη βεράντα του Νίκου Πορτοκάλογλου. Ήταν σα να τον ήξερε χρόνια, η χημεία τους ήταν άμεση & σε καμία από τις συναντήσεις τους δεν καταλάβαινε πως περνούσε η ώρα. Τον εμπιστεύτηκε και θα του το χρωστά για πάντα. Αισθάνεται σαν φύλακας παιδικής χαράς, που κάθε μέρα οι μουσικοί της μπάντας τον εντυπωσιάζουν με τη φαντασία τους και τη ζωντάνια τους αλλά την ίδια στιγμή τρέχει μαζί τους σε κάθε ζαβολιά. Ο κάθε ένας από ξεχωριστός, πέντε μουσικές ιδιοφυΐες.

”Η μπάντα μας δεν θα ήταν ίδια αν έλειπε έστω ένας. Τους αγαπώ πολύ! Τα άλλα ας τα πουν οι ίδιοι. Με τα περισσότερα παιδιά έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Όλα έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη, με εμπιστεύτηκε ο Νίκος Πορτοκάλογλου, του έκανα προτάσεις για μουσικούς, πέρασε ο καθένας “τον χρόνο” του μαζί του και την τελική απόφαση την πήρε ο Νίκος”, εξηγεί ο Γιάννης Δίσκος.

 Και οι υπόλοιποι πως εμφανίστηκαν τελικά στις οθόνες μας; 

Ο Δημήτρης Καζάνης περιγράφει: ‘Τα τρία από τα έξι μέλη της μπάντας βρεθήκαμε στο ”Μουσικό Κουτί” από ένα τηλεφώνημα του Μαέστρου μας Γιάννη Δίσκου, εγώ, ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης κι εγώ ο Στέλιος Φραγκούς. Μετά από μία εβδομάδα κάναμε την πρώτη μας πρόβα και τα υπόλοιπα… είναι ΙΣΤΟΡΙΑ. 

Ο Βύρων Τσουράπης, από την πλευρά του προσθέτει: «Οι άλλοι δυο, συνεργαζόμασταν με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Θυμάμαι τον Νίκο να μου μιλά για την ιδέα του, μία τηλεοπτική εκπομπή διαφορετική από τις άλλες. Εννοείται πως πέταξα την σκούφια μου από χαρά, αν και δεν το κρύβω πως ταυτόχρονα τρομοκρατήθηκα από τις απαιτήσεις που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα. 

Ο Θανάσης Τσακιράκης συμπληρώνει: «Θυμάμαι πως όταν ήρθε η επίσημη πρόταση της ΕΡΤ, ο Νίκος εγγυήθηκε για εμένα, ξέροντάς με μόλις 2-3 μήνες που συνεργαζόμασταν, κάτι για το οποίο ελπίζω να μην έχει μετανιώσει… (γελάει)

https://www.youtube.com/watch?v=UiqXeQhuCOg

Η συνεργασία, λένε, στην μπάντα είναι εξαιρετική στο άθροισμα! Σαν μονάδες ο καθένας έχει τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα του και δεδομένων αυτών, κάθε φορά φτάνουνε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το χρόνο που τους δίνεται. Ξέρουνε  πια που πρέπει να βοηθήσουνε ο ένας τον άλλον αλλά και που να ζητήσουνε βοήθεια για να πετύχουνε το στόχο τους.

https://www.youtube.com/watch?v=Hy7LE7Zy90M

”Έχουμε αγαπηθεί πολύ φέτος. Υπάρχει αλληλοσεβασμός και ανοιχτά αυτιά για κάθε είδους πρόταση/ιδέα, αλλά δεν είναι μόνο το κομμάτι της συνεργασίας. Είμαστε πλέον φίλοι. Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα μάθαμε ο ένας τον άλλον, μάθαμε να ακούμε ο ένας τον άλλον και όταν μιλάμε άλλα και όταν παίζουμε και πάντα δουλεύουμε για το συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα, δηλαδή παίζουμε και κάνουμε μουσική. Έχουμε βρει τους κώδικες επικοινωνίας και πλέον είναι σαν να παίζουμε μαζί χρόνια. Άν τα βάλεις κάτω έχουμε βγάλει 34 εκπομπές με περίπου 100 καλλιτέχνες και πάνω από 750 τραγούδια μέσα σε έναν χειμώνα, δεν είναι και λίγο αν το σκεφτείς. Κάθε φορά που δημιουργείται μια μπάντα, είναι σαν να φτιάχνεις μια οικογένεια και νομίζουμε πως αυτό είναι πάντα το κλειδί μιας ”επιτυχίας” πρώτα απ’ όλα σε ανθρώπινο επίπεδο και μετά στο μουσικό.”

Τα γυρίσματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν γίνει σε όμορφο και χαλαρό κλίμα. Έχουν προηγηθεί συνήθως δύο πρόβες. Μία της μπάντας και μία με το Νίκο, τη Ρένα και τους εκάστοτε καλεσμένους. Κάθε Τρίτη γύρισμα. Κάθε Πέμπτη πρόβα οι μουσικοί για να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους για τις διασκευές. Κάθε Παρασκευή πρόβα όλοι μαζί για να δούνε τι τους αρέσει και τι όχι. 

“Ξεκινήσαμε με αρκετό άγχος, γιατί το να παίζεις πρακτικά ένα live τη βδομάδα με εντελώς καινούριο ρεπερτόριο δεν είναι κάτι που έχουμε ξανακάνει ποτέ. Αλλά με τον καιρό μάθαμε να το απολαμβάνουμε περισσότερο. Τα γυρίσματα τα βλέπουμε στην οθόνη μας κάθε Τετάρτη. Αυτό που ζούμε κάθε εβδομάδα στα γυρίσματα, αυτό βγαίνει και στην οθόνη, επειδή… αυτό είναι. Είναι φανταστικό να βλέπεις τόσους πολλούς καλλιτέχνες και να συνεργάζεσαι μαζί τους. Είναι μάθημα να τους βλέπεις.”

Πώς είναι να συνεργάζεσαι τελικά με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και την Ρένα Μόρφη; 

Τη συγκεκριμένη συνεργασία η μπάντα την περιγράφει ως συγκινητική και συνάμα φανταστική. Aπό την μία ο Πορτοκάλογλου, ακούραστος, όπως μου είπαν τα αγόρια και από την άλλη η Μόρφη: η φρεσκάδα για το απόλυτο ντουέτο.

”Ο Νίκος έχει γράψει καταπληκτικά τραγούδια που θα μνημονεύονται για πάρα πολλά χρόνια. Η Ρένα είναι τόσο φινετσάτη και ιδιαίτερη περίπτωση performer. Γλυκύτατο κορίτσι με αιχμηρή αίσθηση του χιούμορ και φυσικά εξαιρετική ερμηνεύτρια. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να συνεργάζεσαι με ευγενικούς  ανθρώπους. Σέβονται τους συνεργάτες και την προσπάθεια που γίνεται από όλους για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Ο Νίκος με την τεράστια εμπειρία του οδηγεί το τρένο και η Ρένα δίνει το δικό της μοναδικό χρώμα τόσο σαν παρουσιάστρια όσο και σαν φωνή. Δυνατό δίδυμο! Αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν όποτε δε γίνεται να μην αγαπιόμαστε  και μεταξύ μας. Μας δένει ο ίδιος στόχος. Δημιουργούμε μαζί αυτή την υπέροχη εκπομπή και κάνουνε με μοναδικό τρόπο τους καλεσμένους να νιώθουν άνετα και να μας εξιστορούν σπουδαίες ιστορίες!”

https://www.youtube.com/watch?v=9jojzBzLPf4

Η εκπομπή σημαίνει, έντονη δουλειά, συναισθήματα, πρόκληση, καινοτομία, ομαδικότητα, δημιουργία, κάτι που εύχονται σε κάθε μουσικό να το ζήσει.

 ”Η εκπομπή κάθε φορά μας θυμίζει τον λόγο που γίναμε μουσικοί. Δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα παίζαμε τόσο ελεύθερα, με το προσωπικό μας στιλ στην τηλεόραση και  με ανθρώπους που θέλαμε  από πάντα να συνεργαστούμε ! Είναι ένα αρχείο που θα μείνει για πάντα. Είναι ένα highlight της ζωής μας σίγουρα!  Ένα διαμάντι πολλών καρατίων που συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό μέρος της μουσικής του χθες, του σήμερα και του αύριο. Ένας σταθμός στην μέχρι τώρα μουσική μας διαδρομή. Υπάρχει δημιουργία, όμως, υπάρχει και πίεση. Καλούμαστε να δουλέψουμε παραγωγικά χωρίς όμως την άνεση του χρόνου. Αλλά ναι, όπως λέει ο Νίκος, είναι η εκπομπή που κάποιοι μουσικοί συναντάνε άλλους μουσικούς για να πουν ιστορίες και να παίξουν μουσική”. 

Σαν να είναι σε ένα σπίτι φίλων.Lego (και όποιος κατάλαβε)

Ποιους συνδυασμούς καλλιτεχνών θα επέλεγαν, άραγε, για τις επόμενες εκπομπές; 

”Διονύση Σαββόπουλο με Εισβολέα, Θανάση Παπακωνσταντίνου με Εισβολέα, Tom Waits με Σωκράτη Μάλαμα, Σωκράτη Μάλαμα με Θανάση Παπακωνσταντίνου, αδελφούς Κατσιμίχα με Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δήμητρα Γαλάνη με Stereo Nova”

Όταν είδα το πρώτο επεισόδιο και ανακάλυψα πως θα υπάρχει μία ”στήλη” 10λεπτη με νέους καλλιτέχνες, η οποία στήνεται από τον Πάνο Σουρούνη, είπα, ”ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ Ο ΠΑΝΟΣ ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ.” Έξυπνο και συνάμα φρέσκο να δώσεις βήμα σε νέους ανθρώπους ανάμεσα σε μία τέτοια μουσική εκπομπή. 

Ένας ανήσυχος εξερευνητής, περίεργος τύπος με περίεργα μαλλιά και περίεργο λόγο που κάνει 17 χρόνια ραδιόφωνο. Κατά καιρούς, με άγνοια κινδύνου, ασχολείται με οτιδήποτε τον βάλουν ή  βάλει ο ίδιος τον εαυτό του να κάνει. Μόλις κυκλοφόρησε ένα ανεκπλήρωτο άρλεκιν που έγραψε με τίτλο «Το καλοκαίρι είσαι εσύ». Πρόκειται για ένα βιβλίο παραλίας που περιέχει τα posts του στην καραντίνα και ένα άρλεκιν του καλοκαιριού. Το χόμπι του είναι η δουλειά του. Ο ίδιος σημειώνει: ”Στο Μουσικό Κουτί βρέθηκα όπως ο Ringo Starr βρέθηκε στους Beatles ή όπως ο David Grohl μετά από τέσσερις drummers έγινε τελικά ο τυμπανιστής των Nirvana. Θέλω να πω, η καλή μου μοίρα και τύχη με έφτασε στου Κουτιού την πόρτα. Μια καλή μοίρα που λέγεται Νίκος Πορτοκάλογλου. Ένας κορυφαίος Έλληνας τραγουδοποιός που ευθύνεται για πολλά αγαπημένα μου τραγούδια από φέτος ευθύνεται και για την τιμή και την χαρά που μου έδωσε να με βάλει στην ομάδα του Κουτιού. Να πω εδώ πως από την Ρένα μας, τους μουσικούς μας και εμένα μέχρι τα παιχνίδια ή τις φιγούρες στον τοίχο του σπιτιού του Κουτιού είναι όλα επιλογές του κυρίου Νίκου μας. Ο κύριος Νίκος (μας), λοιπόν φταίει για όλα.”

https://www.youtube.com/watch?v=rYvhCnCtU54

Για τον Πάνο Σουρούνη «Είναι του δρόμου η χαρά», που λέει και ο Νίκος Πορτοκάλογλου σε ένα τραγούδι του. Από εκεί και πέρα είναι κάτι που το κάνει 17 χρόνια. Από τις πρώτες εκπομπές στο Δεύτερο Πρόγραμμα όπου ξεκίνησε και μετά στο Jumping Fish.

”Είναι μεγάλη χαρά και συγκίνηση μαζί το να ανακαλύπτω νέους ανθρώπους. Με κρατάει φρέσκο και εμένα. Το πώς τους ανακαλύπτω είναι από τις πολλές βόλτες στο YouTube. Δέχομαι προτάσεις επίσης και από τον Νίκο, την Ρένα, τους μουσικούς μας. Επίσης έχουμε το email μας σαν εκπομπή όπου ακούω όσα μας στέλνουν. Η μουσική είναι το ωραιότερο στολίδι της ζωής. Είναι ένα καθημερινό θαύμα ανάμεσα μας. Για να το πω πιο… ποιητικά: αν η χωριάτικη είναι η ζωή τότε η μουσική είναι η φέτα.”

Το ”Μουσικό Κουτί” είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Το αγαπημένο του επεισόδιο ήταν εκείνο με τις Μαρία Παπαγεωργίου με την Μάρθα Φριντζήλα και η στιγμή που κρατά μέχρι σήμερα η συγκίνηση του Νίκου στην τούρτα έκπληξη για τα γενέθλια του. Είναι σαν να δουλεύεις με τον Κλαρκ Κεντ και τον Superman μαζί. Είναι στιγμές που τον λέει κύριο Νίκο και του μιλά στον πληθυντικό. Ενώ άλλες του μιλά σαν να είναι συμμαθητές από το Λύκειο. Με την Ρένα έχουνε άλλη σχέση εδώ και 10 χρόνια πια. Είναι κοντό-μακρινός  συγγενής των Imam Baildi. Συμπορεύονται από τις πρώτες τους μέρες.

Ο Πάνος Σουρούνης έχει χιούμορ και αυτοπεποίθηση: ‘Δεν θα έπρεπε καν να με ρωτήσεις για το αν θα μας δείτε στις οθόνες σας του χρόνου, θα κάνουμε 12 σεζόν. Για μένα το ”Μουσικό Κουτί” και η επιτυχία του οφείλεται στα πουκάμισα του Λάμπη Κουντουρόγιαννη και στους Beatles. Να περιμένετε σίγουρα αμέτρητες εκπλήξεις. Πλούσια δώρα. Υπέροχα πουκάμισα. Πολλές κιθάρες. Πολλά μαλλιά αχτένιστα. Αγάπη και μουσική. Και για να λύσω την απορία όλων όσων ρωτάω ”τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις,” εγώ δεν θα μεγαλώσω. Αλλά αν γίνει κάποια στιγμή. Θα ήθελα, όπως λέω πάντα, να βρω μια νύφη από νησί να μου ανοίξει μια ταβέρνα να τηγανίζω μπαρμπούνια.”

https://www.youtube.com/watch?v=7U7SKcKlaKk

Τί κέρμα εύχονται να πέσει στο Μουσικό Κουτί; 

Όπως λέει ο Γιάννης Δίσκος  θα κάνει ανατροπή ό,τι βρει μπροστά του.  

”Eυχόμαστε να κάνουμε πάλι όλοι μαζί το καλύτερο όποιο και να είναι αυτό. Nα παίξουμε και να ακούσουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια με τρόπο που θα μείνει στην ιστορία. Nα πέσει ένα κέρμα που να φέρει υγεία, φως και ζωή. Εντός και εκτός του σπιτιού του Μουσικού Κουτιού. Μακάρι να συνεχίσουμε και του χρόνου και να υποδεχτούμε καλεσμένους από όλη την Ελλάδα, που θα σημαίνει ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις, που θα σημαίνει πως θα επιτρέπονται οι συναυλίες και τα λάιβ, που θα σημαίνει πως ο κλάδος μας θα μπορεί και πάλι να δουλέψει, γιατί η κατάσταση είναι φοβερά δύσκολη για τους περισσότερους συναδέλφους μας. Και περιμένετε βέβαια ένα τέλος γεμάτο συγκίνηση.”

Γιάννης Δίσκος (Μαέστρος)

O Γιάννης Δίσκος, μαέστρος της μπάντας του ‘’Μουσικού Κουτιού’’ Μεγάλωσε στην Αριδαία, γεννήθηκε μέσα στη μουσική σε ένα σπίτι που η φωνή της μητέρας του & τα μουσικά όργανα του πατέρα του ήταν τα παιχνίδια του & ο πρώτος μαέστρος που άκουσα.  Δουλεύει πολλές ώρες αλλά προτεραιότητα του χρόνου μου είναι ο γιος του & τα πράγματα που κάνουνε μαζί. Απολαμβάνει το καλό φαγητό όσο και την καλή μουσική. Όσο θυμάται τον εαυτό του κάθε φωτογραφία που βρίσκει είναι με το κλαρίνα του ή το σαξόφωνό του αγκαλιά. Ξεκίνησε να παίζει στα 7 του χρόνια, όταν μια παιδική ατυχία ήταν η μεγαλύτερη του τύχη. Τον κλείδωσε άθελα του ο πατέρας μου στο μαγαζί με μουσικά όργανα που είχε στην Αριδαία. Έζησε τότε τη δική μου “Νύχτα στο Μουσείο” ανάμεσα σε μια ορχήστρα χωρίς τους μουσικούς της και με 7χρονο πολυοργανίστα εκείνον. Η μουσική είναι μαθηματικά με μεγάλες δόσεις έμπνευσης για τον Γιάννη. Οι Ιμάμ είναι οικογένεια, ήταν το διαβατήριο του. Αυτά που έχουνε ζήσει με τα παιδιά δεν νομίζει να τα ζήσει με άλλη μουσική οικογένεια. Ταξίδια, συνεργασίες. Έβλεπε κάτι να ανεβαίνει και αισθανόταν τυχερός επειδή το έζησε από την αρχή. Οι Ιμάμ του γνώρισαν τον κόσμο ήταν ένας Βενιαμίν που ανδρώθηκε με μια βαλίτσα στο χέρι, τα μουσικά όργανα στην πλάτη & σπίτι τους τα αεροδρόμια. Έζησε το όνειρο κάθε μουσικού, να γυρίζει τον κόσμο με την πιο επιτυχημένη μπάντα & να παίζει σε γεμάτα θέατρα, στάδια, club! Η παραδοσιακή μουσική της Μακεδονίας είναι κάτι που τον μεγάλωσε, τον εξέλιξε, κάτι που τον κάνει να δακρύζει. Του ξυπνάει μνήμες από τις πρώτες του δουλειές πάνω στην Αριδαία.  Κάθε φορά που ακούει την λέξη “Μουσική” του έρχεται στο μυαλό ο πατέρας του, ο λόγος που ξεκίνησα μουσική, το στήριγμα μου, ο μέντορας μου και ο καλύτερος μουσικός του Κόσμου. Ο Τάσος Δίσκος.  Το καλοκαίρι, θα είναι στο πλευρό του Γιώργου Μαζωνάκη σε ότι έχει να κάνει με τις ζωντανές εμφανίσεις. Δισκογραφικά ετοιμάζει 2 δίσκους 2 αγαπημένων τραγουδιστών που θα βγουν το φθινόπωρο. Γράφει μουσική για ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί και αυτό το φθινόπωρο. Και τηλεοπτικά στο πλευρό του Νίκου Πορτοκάλογλου, της Ρένας Μόρφη, της εξαιρετικής μπάντας, στο “Μουσικό Κουτί”. Στο μέλλον θα ήθελε να γίνει παππούς.

 Δημήτρης Καζάνης (Βιολί)

Ο Δημήτρης Καζάνης παίζει βιολί από μικρός. Αυτό που τον κέρδισε στο βιολι είναι ότι αρκεί  μόνο μια νότα για να επικοινωνήσεις με τον άλλο. Είτε στο κλασικό είτε στο παραδοσιακό δε χρειάζονται πολλά για να φτάσεις βαθιά στη ψυχή του άλλου. Ασχολείται με οτιδήποτε έχει σχέση με τον αθλητισμό, (ποδόσφαιρο, τέννις κτλ.) και οτιδήποτε έχει σχέση με τις ταινίες και σειρές! Αν έπρεπε να απαντήσει με ταμπέλες στο ποια μουσική είναι η αγαπημένη του θα έλεγε την έθνικ. Χωρίς ταμπέλες θα ελεγε η μουσική που σου μιλαει! Είτε σου γαργαλαει τον εγκέφαλο σα την κλασσική είτε σε κάνει να σηκωθείς να χορέψεις όπως η παραδοσιακή. Άρα μουσική για εκείνον σημαίνει έκφραση. Με τη νέα σεζόν ευελπιστεί να ‘’ελευθερωθεί’’ η μουσική και να παίξει ζωντανά. Η μόνη συνεργασία που έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής εκτός μουσικού κουτιού  είναι με το Γιώργο Μαζωνάκη για καλοκαίρι και χειμώνα. Δε βάζει ταμπέλες στο που παίζει ή με ποιον. Πάντα θα βρίσκει τον εαυτό του στη μουσική, ανεξάρτητα από το είδος ! Αυτή είναι η απόλαυση του. Να εξυπηρετει όσο καλύτερα μπορεί το είδος μουσικής που παίζει. Όταν μεγαλώσει ασυζητητή θα ήθελε να γίνει αστροναύτης.

Βύρων Τσουράπης (Μπάσο)

Ο Βύρων Τσουράπης, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 4 χρονών. Στο σπίτι υπήρχε πιάνο και έπαιζε η μητέρα του. Αναπόφευκτο ήταν, από μίμηση αρχικά, να του κινήσει το ενδιαφέρον ένα τόσο εντυπωσιακό σε ήχο και μέγεθος όργανο και να ζητήσω από τους γονείς μου να ξεκινήσω μαθήματα. Ήταν τυχερός γιατί και οι δύο του γονείς είναι πολύ φιλότεχνοι και ξεκίνησε σχεδόν αμέσως. Μετά από 11 χρόνια πιάνου ήρθε η εφηβεία και ο αδερφός του αποφάσισε να μάθει κιθάρα. Εννοείται ότι δεν τον άφησε στην ησυχία του και χώθηκε κι εκείνος από κοντά.. Εκεί άλλαξαν όλα γιατί παίζανε μαζί, φτιάξανε τις πρώτες τους σχολικές μπάντες και παρακινούσε ο ένας τον άλλο να γίνεται καλύτερος.. Από τότε αυτό δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή, μαθαίνει να παίζει νέα μουσικά όργανα και νιώθει πολύ τυχερός και ευγνώμων! Αγαπημένο του χόμπι και απόλαυση η μαγειρική..! Μεγάλωσε ακούγοντας κυρίως όλο το φάσμα αυτού που λέμε με μια λέξη rock. Από την πρώιμη μορφή του με τα blues και το rock ‘n’ roll μέχρι και το σήμερα. Επίσης αγαπά πολύ τα δημοτικά τραγούδια και τα ρεμπέτικα. Τέλος, του αρέσει πολύ το τραγούδι σαν είδος, η ένωση αυτή του στίχου με την μουσική όταν γίνεται με τον τρόπο που πρέπει το αποτέλεσμα τον μαγεύει. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει Μικρός! Μικρός όσον αφορά την αγνότητα και τον ενθουσιασμό όταν βλέπει τον κόσμο και όταν ανακαλύπτει μικρά καθημερινά πράγματα σαν να είναι η πρώτη φορά. Όταν για παράδειγμα δοκιμάζει ένα καινούριο πιάτο ή ακούει ένα καινούριο τραγούδι. Το προσπαθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα.

Λάμπης Κουντουρόγιαννης (Κιθάρα)

O Λάμπης Κουντουρόγιαννης κατάγεται από τα Κύθηρα. Έχει σπουδάσει Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο ΤΕΙ Αθήνας όπου εξέλιξε τις γραφιστικές του τάσεις όμως η αγάπη του για την μουσική τον οδήγησε εδώ που βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Είναι συνθέτης, στιχουργός και ιδρυτικό μέλος στα δικά του μουσικά σχήματα που ακούνε στα ονόματα MODREC, SPECTRALFIRE, WEDDING SINGERS, INSECT RADIO και RiZES. Έχει συνεργαστεί: με τον Γιάννη Χαρούλη στον δίσκο Χειμωνανθός, όπου εκεί, έγραψε μαζί με την Ματίνα Κουντουρόγιαννη το τραγουδι ‘’Βρέχει.’’, την Δημητρα Γαλάνη, την Μαίρη Λίντα, την Άννα Βίσση, την Νατάσσα Μποφίλιου, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, την Ρένα Μόρφη, την Παυλίνα Βουλγαράκη , την Χάρις Αλεξίου, τον Κωστή Μαραβέγια, την Μέλινα Κανά, την Μόνικα, τον Leon of Athens,  και πολλούς άλλους, τόσο σε επίπεδο συναυλιών όσο και σε επίπεδο στούντιο ηχογραφήσεων αλλά και τηλεοπτικών εμφανίσεων. Ως μουσικός παραγωγός/ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Ιαν Στρατή, την Παυλίνα Βουλγαράκη, τον Ορέστη Φαληρέα, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και άλλους. Παραμένει ενεργός DJ σε διαφορά Αθηναϊκά στέκια συνεχίζοντας να ψάχνει την μουσική τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν. Δηλώνει πρώτα ακροατής και μετά μουσικός. Οι RIZES είναι το συγκρότημα που ετοιμάζει εκείνος και η αδερφή του εδώ και καιρό με την αδερφή του , Ματίνα Κουντουρόγιαννη. Το πρώτο τους τραγούδι λέγεται ‘’ΖΗΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ’’, και αυτή την περίοδο ηχογραφούνε τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει σύντομα. Πάντα έγραφε μουσική και πάντα τον ενδιέφερε η σύνθεση. Έτσι ξεκίνησε να ασχολείται και με την κιθάρα. Το κάνει πολλά χρόνια. Το να δουλέψει επαγγελματικά ως μουσικός ήταν κάτι που τον βρήκε στην πορεία της ζωής μου και  αποφάσισε πως αυτό θέλει πραγματικά να κάνει. Από τότε δεν το έχει μετανιώσει ούτε ένα δευτερόλεπτο.

Θανάσης Τσακιράκης (Τύμπανα)

Για τον Θανάση Τσακιράκη δεν υπήρξε “πρώτη” επαφή με τη μουσική. Υπήρξε μουσική από πάντα. Ο πατέρας του κατά το μεγαλύτερο διάστημα της παιδικής του ηλικίας εργαζόταν ως επαγγελματίας μουσικός και, όντας παράλληλα μανιώδης συλλέκτης και ακροατής δίσκων, η μουσική είχε καθημερινό ρόλο στο σπίτι, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον του να στραφεί από πολύ νωρίς εκεί. Η μέχρι τώρα πορεία του χωρίζεται σε τρία στάδια. Στην επαφή του με τους Lunatics (Greek Pink Floyd Tribute Band) όπου από 14 έως 18 ετών του δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστεί με πολύπειρους μουσικούς, μεγαλύτερους από εμένα, που τον βοήθησαν να καταλάβει από νωρίς πόσο κόπο και δουλειά θέλει για να μπορείς να σταθείς σε επαγγελματικό επίπεδο. Έπειτα η μετακόμιση του στο Λονδίνο, οι σπουδές στο London Music School και το πτυχίο Grade 8 in Rock & Pop drumming του Trinity College, όπου παράλληλα δραστηριοποιείται με διάφορα σχήματα και διάφορα είδη μουσικής. Τεράστιο σχολείο, καθότι έρχεται η πραγματικότητα και σου δείχνει πως δεν είναι όλα χάλια στην Ελλάδα και έξω στρωμένα με ροδοπέταλα. Όπως μου είπε έξω θέλει σκληρή δουλειά και υπομονή για να ξεχωρίσεις από πολλές χιλιάδες εξαίσιους μουσικούς. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, παρακολουθεί το επαγγελματικό πρόγραμμα του Lab Music Education, όπου γνωρίζει φανταστικούς δασκάλους και φίλους και έτσι αρχίζει σιγά σιγά να τρυπώνω στην Αθηναϊκή σκηνή. Τις λίγες ώρες που δεν ασχολείται με τη μουσική είτε μελετώντας, είτε παίζοντας, είτε ακούγοντας, συνήθως στρέφεται σε καφέ/ποτό με φίλους, κάποια ταινία, βιβλίο ή βιντεοπαιχνίδι κι επίσης τρελένεται για ποδόσφαιρο και μπάσκετ και παίζει συχνά ελπίζοντας πως δε θα σπάσει τίποτα.  Στο μέλλον εκείνο που περιμένουμε σίγουρα από τον Θανάση είναι το κακό χιούμορ. Και σίγουρα πολλή μουσική. Ιδανικά θα ήθελε μεγαλώνοντας να συνεχίσει να βιοπορίζεται από τη μουσική, ώστε να μπορέσει παράλληλα να γίνει αναλυτής του Twin Peaks, του DragonBall, των Radiohead και των αγώνων της ΑΕΚ.

Στέλιος Φραγκούς (Πιάνο)

Ο Στέλιος Φραγκούς επαφή με την μουσική είχε από πριν γεννηθεί. Οι γονείς του είναι και οι δύο μουσικοί οπότε αναπόφευκτα ήταν κάτι που υπήρχε ως καθημερινότητα. Ευτυχώς δεν ξέφυγε και εκείνος και συνέχισε  στο ίδιο μονοπάτι. Πήγε στο μουσικό σχολείο του Πειραιά, που ήταν μια φανταστική εμπειρία και τελειώνοντας άρχισε να παίζε δεξιά αριστερά, συνεχίζοντας σπουδές πράγμα που κάνω και τώρα σε σχέση με τη μουσική. Περνάει την ώρα του με φίλους, ταινίες , μουσική , ΑΕΚ. Και φυσικά Μουσική. Το πιάνο ήταν το όργανο που ξεκίνησε ως παιδάκι. Έκανε και την γύρα του σε διάφορα όργανα ως έφηβος αλλά κατέληξε εκεί  γιατί νιώθει πιο άνετος, συν του ότι είναι ένα μαγικό όργανο. Η μουσική είναι η ζωή του, χωρίς αναγκαία με την ”κινηματογραφική” έννοια. Είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει μάθει να ζει. Αγαπά την ”καλή” μουσική από όπου και αν προέρχεται. Αυτή την περίοφο γράφει σιγά σιγά δικά του κομμάτια. Στο μέλλον θα ήθελε ιδανικά να είναι ένας καλός άνθρωπος και μετέπειτα ένας καλός μουσικός

https://www.youtube.com/watch?v=-5p3bCUKwxI

https://www.youtube.com/watch?v=1nXi3GdJbJs

https://www.youtube.com/watch?v=eWET1Anfxv4

https://www.youtube.com/watch?v=DAdtAs6o2jE

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα