Το «πράσινο ρέμα» της Θ. Σοφούλη
Ανέκαθεν, προς τα ανατολικά όρια της Θεσσαλονίκης, υπήρχε ένας φυσικός χείμαρρος της πόλης στην περιοχή του σημερινού Ντεπώ, ο οποίος περνούσε δυτικά της Αποθήκης του τραμ και κατέληγε στη θάλασσα από τη νότια πλευρά του μύλου Αλλατίνη. Ένα τμήμα αυτού του ρέματος διασώζεται ακόμα και σήμερα και εκτείνεται από τη συμβολή της Θ. Σοφούλη με […]
Ανέκαθεν, προς τα ανατολικά όρια της Θεσσαλονίκης, υπήρχε ένας φυσικός χείμαρρος της πόλης στην περιοχή του σημερινού Ντεπώ, ο οποίος περνούσε δυτικά της Αποθήκης του τραμ και κατέληγε στη θάλασσα από τη νότια πλευρά του μύλου Αλλατίνη. Ένα τμήμα αυτού του ρέματος διασώζεται ακόμα και σήμερα και εκτείνεται από τη συμβολή της Θ. Σοφούλη με την Γ. Παπανδρέου έως την Β. Όλγας. Σε αυτό τον ιστορικό χώρο σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται η δράση «Βοτανικό μονοπάτι – Το πράσινο στο ρέμα Θ. Σοφούλη έχει ταυτότητα: Ελάτε να το γνωρίσουμε!».
Αυτό το διήμερο 10 – 11 Δεκεμβρίου 2014 θα γνωρίσουμε το ρέμα της Θ. Σοφούλη στο πλαίσιο της δράσης που διοργανώνουν η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, το Σωματείο Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης και ο Τομέας Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, με την συμμετοχή εθελοντών από τις ομάδες. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη του ιστορικού ρέματος που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Θ. Σοφούλη και Β. Όλγας, ενός σημαντικού πράσινου «πνεύμονα» του αστικού περιβάλλοντος. Πάνω από 300 κορμοί δέντρων, πολυάριθμοι θάμνοι και αμέτρητα ποώδη φυτά, όπως ασημόλευκες, πλατάνια, κοκορεβυθιές, κορομηλιές, μουριές, σφενδάμια, δάφνες, πικροδάφνες και κισσοί συνθέτουν το μοναδικό αυτό βοτανικό μονοπάτι στην πυκνοδομημένη ανατολική Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου, ο χώρος στο ρέμα Θ. Σοφούλη θα αναμορφωθεί με καθιστικούς πάγκους και θα οριοθετηθεί με πινακίδες που θα ενημερώνουν για τη χρησιμότητα του ρέματος. Τα δέντρα και οι θάμνοι στο ρέμα θα επισημανθούν με ειδικές πινακίδες ταυτότητας, όπου δίνεται το κοινό και το επιστημονικό τους όνομα, πληροφορίες βιολογικού χαρακτήρα αλλά και στοιχεία που δείχνουν τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του.
Στο πλαίσιο της δράσης, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, από τις 9.00 έως τις 15.00, θα γίνει εθελοντικός καθαρισμός του ρέματος, διαχωρισμός σκουπιδιών και φωτογραφική αποτύπωση του χώρου, ενώ την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014 από τις 9.30 έως τις 15.00 θα γίνουν δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον πεζόδρομο Νέστορος Τύπα, καθώς και παρουσίαση του βοτανικού μονοπατιού, δημιουργική βαφή σε επιλεγμένα σημεία με stencil και ξεναγήσεις. Κι όλα αυτά με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.
Το ρέμα είναι στοιχείο της φυσικής τοπογραφίας περιοχής καθώς αποτελεί βιότοπο στην καρδιά της πόλης, ενώ προσφέρει μεγάλα οφέλη καθώς βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και το μικροκλίμα, λειτουργεί ως «ηχοπέτασμα» στην αστική φασαρία, προσφέρει αισθητική ικανοποίηση στους πολίτες, συντελώντας στην αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και απαλύνει από την σκληρότητα του δομημένου περιβάλλοντος, λειτουργώντας σαν χώρος αναψυχής και κοινωνικής συναναστροφής.
Γνωρίστε το λοιπόν κι εσείς, κι αν όχι αυτό το διήμερο, και μετά τις 11 Δεκεμβρίου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αυτοξεναγούνται στον χώρο και να βρίσκουν επιπλέον πληροφορίες και υλικό στον ιστότοπο του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ.