Το Storefront Marketplace στην Θεσσαλονίκη

Ένα καινούριο καλλιτεχνικό εγχείρημα έρχεται σήμερα στην πόλη, καθώς το Storefront Marketplace, σε μια ευρωπαϊκή συνέχεια του αντίστοιχου παγκοσμίου project, θα φέρει για τρεις μέρες ενδιαφέρουσες δράσεις στην Θεσσαλονίκη. Το εγχείρημα οργανώνεται στον ευρωπαϊκό χώρο από τις Christina Green και Sandra Teitge, στο πλαίσιο του Storefront Marketplace του World Wide Storefront από το New York`s Storefront for Art […]

Parallaxi
το-storefront-marketplace-στην-θεσσαλονίκη-30990
Parallaxi
sf.jpg

Ένα καινούριο καλλιτεχνικό εγχείρημα έρχεται σήμερα στην πόλη, καθώς το Storefront Marketplace, σε μια ευρωπαϊκή συνέχεια του αντίστοιχου παγκοσμίου project, θα φέρει για τρεις μέρες ενδιαφέρουσες δράσεις στην Θεσσαλονίκη. Το εγχείρημα οργανώνεται στον ευρωπαϊκό χώρο από τις Christina Green και Sandra Teitge, στο πλαίσιο του Storefront Marketplace του World Wide Storefront από το New York`s Storefront for Art and Architecture και ταξιδεύει από το St. Paul της Minnesota στην Θεσσαλονίκη, από όπου θα προχωρήσει στο Βερολίνο. Το project θα διεισδύσει σε διαφορετικούς χώρους αγοράς, ενσωματώνοντας τις δράσεις του στο πολυπολιτισιμικό και πολύπλευρο περιβάλλον της πόλης, με σκοπό να ερευνήσει και να πειραματιστεί με τους χώρους αγοράς σαν σημεία ανταλλαγής μέσω παραστάσεων, φαγητού, ήχου και αντικειμένων.

Το Storefront Marketplace Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει ως εργαστήριο για τη σύγχρονη τέχνη που προσπαθεί να διερευνήσει νέες μορφές τουρισμού, με βάση την αντίληψη του χώρου της αγοράς ως πεδίου φυσικής, πνευματικής και οικονομικής συναλλαγής. Ξεφεύγοντας από κοινές έννοιες όπως ο πολιτιστικός, ιστορικός ή τουρισμός αναψυχής, επιδιώκει έναν διάλογο για την εύρεση ενός βιώσιμου, αμοιβαίου τρόπου τουρισμού που δημιουργεί σχέσεις μεταξύ επισκέπτη και επισκεπτόμενου. Με στόχαστρο λοιπόν την δυναμική της Θεσσαλονίκης ως δραστήριας και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αγοράς, το project μας φέρνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων ελεύθερης συμμετοχής, από περιηγήσεις στην πόλη και γαστρονομικές εκδηλώσεις μέχρι διαλέξεις και δυναμικές συνομιλίες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ομάδες πρωτοβουλίας, υπαίθριους πωλητές και μικροεμπόρους.

Το πρόγραμμα των δράσεων ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, και κάνει στάση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι, όπου στις 16.00 η γεννημένη στο Ισραήλ καλλιτέχνης Ατάλια Λάουφερ, σε συνεργασία με την καλλιτέχνη Περσεφόνη Μύρτσου, θα παρουσιάσουν την performance τους με τίτλο Playback. Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού έργου θα παρουσιαστούν ελληνικά τραγούδια μαζί με τραγούδια από το Ισραήλ, καθώς το Playback αναπαράγει μια εμπειρία παρόμοια με αυτή του καραόκε με στόχο την αναγνώριση της κοινής δημοφιλούς μουσικής μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλιτών. Από παλιά κλασσικά κομμάτια της αρχής του 20ου αιώνα έως και σύγχρονα ποπ-λαϊκά, τα τραγούδια μοιράζονται την ίδια μελωδία, με διαφορά στο περιεχόμενο των στίχων. Τα τραγούδια θα συνοδεύονται από αποσπάσματα βίντεο ενώ κατά τη διάρκεια της performance οι θεατές καλούνται να συνοδεύσουν τραγουδώντας.

Οι δράσεις συνεχίζονται το Σάββατο στις 13.30, αυτή τη φορά στο Goethe-Institut Thessaloniki, όπου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ομιλητές μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας Λέων Α. Ναρ και ο Γιώργος Ιερόπουλος. Η ανοιχτή στο κοινό συζήτηση θα γίνει αξιοποιώντας ως πλατφόρμα το γαστρονομικό πρόγραμμα Dinner Exchange, που επιδιώκει τη δημιουργία συζητήσεων με αντικείμενο πάντα το ζήτημα της γαστρονομικής σπατάλης. Έτσι, ομιλητές και κοινό θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εδέσματα αλλά και σκέψεις πάνω στην τρέχουσα κατάσταση του τουρισμού και της πολιτιστικής πολυμορφίας στην Θεσσαλονίκη, αναφερόμενοι σε θέματα τόσο της ανταλλαγής όσο και της εντοπιότητας της γαστρονομίας.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν με δυο ξεναγήσεις και περιπάτους που οργανώνονται από τοπικούς καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και κατοίκους της Θεσσαλονίκης, ενώ θα επιλεχθούν διαφορετικές περιηγήσεις μέσω ανοικτής πρόσκλησης. Στοχεύοντας να εμπνεύσουν την συμμετοχή των πολιτών και να δώσουν το έναυσμα για να ξεκινήσει μια καλλιτεχνική και τοπική συζήτηση με θέμα το αστικό περιβάλλον, οι περιηγήσεις θα διερευνήσουν την έννοια της ξενάγησης ως καλλιτεχνική στρατηγική. Με την ανταλλαγή και την κοινή χρήση των γνώσεων και των αφηγήσεων, οι ξεναγήσεις θέλουν να φέρουν κοντά τους συμμετέχοντες, δίνοντάς τους μια πλατφόρμα για περαιτέρω συνεργασία. Η πρώτη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1.11, 18:00-20:00 με τον Ράνα Khan, και η δεύτερη την Κυριακή 2.11, 11:00-15:00 με τον Γιώργο Ιερόπουλο, με σημείο συνάντησης την είσοδο της αγοράς Μοδιάνο, απέναντι από το IEK ΔEΛTA στην Ερμού.

Ένας ακουστικός περίπατος θα κλείσει το πρόγραμμα των δράσεων, κατά τον οποίον οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν μια ακουστική περιήγηση από το ΚΣΤΘ και να περπατήσουν στην πόλη υπό την συνοδεία μιας μουσικής αφήγησης, σχεδιασμένης από την Ατάλια Λάουφερ. Το έργο, με τίτλο OST; Research, αποτελείται από κομμάτια δημοφιλούς Ισραηλίτικης μουσικής βασισμένης σε Ελληνικά τραγούδια από διάφορα μουσικά είδη και πολλές χρονικές περιόδους, τα οποία μεταμορφώθηκαν σε μικρές αφηγήσεις. Μπλέκοντας τις αφηγήσεις αυτές, για τις περασμένες και σύγχρονες ζωές των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, με επιπλέον ιστορικά γεγονότα, καθώς και πλασματικές περιγραφές, επιδιώκεται η δημιουργία μιας στοχαστικής εμπειρίας μνήμης. Οι επισκέπτες μπορούν να δανειστούν την ακουστική περιήγηση στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι την Παρασκευή και το Σάββατο 31.10 και 1.11, μεταξύ 11:00 και 18:00.

Το Storefront Marketplace είναι σίγουρα ένα εγχείρημα που έχει την δυνατότητα να αναδείξει, με τις εκδηλώσεις που θα φέρει αυτό το τριήμερο, ορισμένες πτυχές της Θεσσαλονίκης που δεν είχαν προηγουμένως εξεταστεί για αξιοποίηση, καθώς και την ευρύτερη διάσταση που μπορούν να πάρουν. Επισκεφτείτο το, παρακολουθήστε σύγχρονη τέχνη και αναπτύξτε τις δικές σας ιδέες για την πόλη.

*31/10-2/11, Ώρα: Παρασκευή: 16.00-18.00, Σάββατο: 13.30-15.30, Κυριακή: 11.00-15.00, Είσοδος: Δωρεάν 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα