Το καλοκαίρι που οι άνθρωποι πέθαιναν στην Ελλάδα από τη ζέστη
Ο πιο μυθικός καύσωνας που έζησε η Ελλάδα ήταν κάτι τέτοιες μέρες του Ιούλη του 1987.
Το καλοκαίρι του 1987 αν το έζησες στην Ελλάδα δεν θα το ξεχάσεις ποτέ. Η μετεωρολογική έλεγε πως έρχεται καύσωνας, αλλά κάνεις δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ζούσαμε. Το τσιμέντο της πόλης, που τότε ήταν και λιγότερο άρχισε ξαφνικά να βράζει.
Η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και οι άλλες μεγάλες πόλεις άρχισαν να μοιάζουν με καζάνι. Οι άνθρωποι άρχισαν να κοιμούνται στα μπαλκόνια, στις ταράτσες, στις αυλές, τα παιδιά βουτούσαν στα συντριβάνια, στις κοντινές παραλίες γινόταν το αδιαχώρητο αργά τη νύχτα, μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.
Η ζέστη ήταν τόσο υπερβολική που άρχισε να παραλύει τη ζωή. Και μετά άρχισαν οι θάνατοι. Κυρίως ηλικιωμένων. Που είχαν μείνει πίσω την ώρα που οι νεότεροι είχαν πάει διακοπές. Τα κλιματιστικά ήταν σχεδόν άγνωστη λέξη τότε και οι κλιματιζόμενοι δημόσιοι χώροι ανύπαρκτοι.
Έτσι παρέμειναν με μια βεντάλια στο χέρι να προσπαθούν να δροσιστούν. Σε συνθήκες Αφρικής αφού τα σαραντάρια δεν υποχωρούσαν τη μέρα και τη νύχτα η θερμοκρασία σταθερά πάνω από 30. Στις οκτώ μέρες που κράτησε το κακό μετρήσαμε 1300 νεκρούς επίσης ενώ ανεπίσημα λένε για 1500 θύματα. Ο νομός Αττικής πρωταγωνίστησε σε ασφυξία και θύματα. Συνολικά 1115 νεκροί.
Οι εφημερίδες της εποχής μιλούσαν για γεμάτους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων που ανάγκασε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει του νεκροθαλάμους των στρατοπέδων. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι εκείνη έφταιγε για τους νεκρούς και τους ανέβασε σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα που έλεγαν ότι κρύβουν τους νεκρούς οι οποίοι ξεπερνούν τους 2000.
Οι εφημερίδες έγραφαν απίστευτες ιστορίες, στα όρια του αστικού θρύλου για νεκρούς σε ανελκυστήρες, κλιμακοστάσια, πλατείες, πάρκα και φυσικά γηροκομεία. Η θερμοκρασία στην Αθήνα φλέρταρε για μέρες με το 44, στα νεκροταφεία δεν προλάβαιναν την εκταφές, η τηλεόραση καλούσε με τα ονόματα τους οικογένειες να επιστρέψουν από τους τόπους παραθερισμού διότι η γιαγιά ή ο παππούς είχαν αποδημήσει. Τέλος τα πρωτοσέλιδα δείχνουν φέρετρα να αποθηκεύονται σε τρένα διότι δεν υπάρχουν άλλοι αποθηκευτικοί χώροι!
Ήταν μια χρονιά ακραίων καιρικών φαινομένων με έναν τρομερό χιονιά την άνοιξη που είχε σαρώσει τη χώρα και ήρθε να ολοκληρωθεί με τον πιο μυθικό καύσωνα που έζησε η Ελλάδα αλλά και το πιο ανθρωποφάγο καιρικό φαινόμενο των τελευταίων πενήντα χρόνων!