Η τουριστική προοπτική της Χαλκιδικής
H Xαλκιδική αναζητά μια αξιοπρεπή θέση στο χάρτη των δημοφιλών τουριστικών προορισμών
Μπορεί εμείς οι Σαλονικιοί να μην την απαρνιόμαστε με τίποτα και να έχουμε κάνει μότο το Σαν την Χαλκιδική δεν έχει, αλλά μάλλον θέλει πολλή δουλειά από όλους τους φορείς για να πουν το ίδιο και οι απανταχού τουρίστες.
Οι πληροφορίες και η ενημέρωση για τη στρατηγική σε θέματα τουρισμού ανέπτυξε σε γεύμα εργασίας ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσσιος, με την επικουρική παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και υπεύθυνου για θέματα τουρισμού, Γιάννη Γιώργου. Σύμφωνα με τον κ. Τάσσιο, οι προκρατήσεις αυτή τη στιγμή δεν είναι οι αναμενόμενες, ενώ παρουσιάζεται μια μείωση της τάξης του 20%, στις προερχόμενες από τη Γερμανία. Επιπροσθέτως ενώ θα περίμενε κανείς -με την Τουρκία να βγαίνει εκτός συναγωνισμού στη ρωσική αγορά- ότι οι Ρώσοι θα έβαζαν ξανά πρώτη στη λίστα την Ελλάδα, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει ακόμη τουλάχιστον. Σ΄αυτό φταίει από τη μια η μεγάλη υποτίμηση του ρουβλίου αλλά και οι περικοπές στο 10% των κοινωνικών παροχών που εξήγγειλε η ρωσική κυβέρνηση και από την άλλη μια στροφή του μέσου Ρώσου στον εσωτερικό τουρισμό και εξαιτίας της ισλαμοφοβίας αλλά και ακολουθώντας την τάση να υποστηριχθεί η εθνική οικονομία. Έτσι αυτή τη στιγμή οι σίγουρες αφίξεις στην περιοχή αναμένονται σταθερά από τα Βαλκάνια με τάσεις ανόδου.
Συν τοις άλλοις η Ισπανία εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στην προτίμηση των tour operators για φέτος. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος κρατά μια συγκρατημένη αισιοδοξία περιμένοντας το τοπίο να ξεκαθαρίσει -με σαφώς καλύτερους όρους από πέρυσι- μέχρι τον Μάρτιο. Συν τοις άλλοις θεωρεί ότι απαιτείται επέκταση των κλινών της Χαλκιδικής που αυτή τη στιγμή διαθέτει 46.000 κλίνες με τις 32.000 περίπου από αυτές να ανήκουν στον μαζικό τουρισμό. Σε σχέση ας πούμε με τις 150.00 της Ρόδου και τις 100.000 κλίνες στην Κω, ο αριθμός ακούγεται μικρός αλλά είναι επίσης εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος των 60.000 μέσω των (ξένων ως επί το πλείστον) επενδύσεων που αναμένονται να αυξηθούν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που έχει βγάλει στο σφυρί εκτάσεις στην περιοχή.
Η Χαλκιδική έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ήδη τρέχουν (ή έχουν ολοκληρωθεί) επενδύσεις που αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια τα τελευταία τρία χρόνια, τόνισε ο κ. Τάσιος. Σ΄αυτές περιλαμβάνονται η ρωσική επένδυση στη Νικήτη, στην έκταση που κατείχε το κάμπινγκ Μύλος. Το Gerakina Beach που ανήκει στη Σάνη ΑΕ και λειτουργεί ήδη, και οι επίσης ρωσικές, στο 5 αστέρων Pomegranate στη Νέα Ποτίδαια, οι επενδύσεις της αλυσίδας Cronwell, στα Ψακούδια το Sermilia και στη Νέα Σκιώνη το Rahoni, αλλά και το νέο πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα που ετοιμάζεται από την ξένων συμφερόντων Med Sea Health A.E. στην στη περιοχή Κάνιστρο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
Το Miraggio Thermal Spa Resort θα ανοίξει τα 300 δωμάτια και τις σουίτες του το φετινό Πάσχα. Το πολυτελές συγκρότημα θα διαθέτει ένα τεράστιο spa μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έκτασης 5000 τ.μ. που θα εκτείνεται σε 3 ορόφους. Επιπλέον πέντε εστιατόρια και έξι μπαρ, μαρίνα με 90 περίπου αγκυροβόλια για σκάφη μέχρι 25 μέτρα, πισίνες και αίθουσα συνεδρίων, αλλά και πλήρως εξοπλισμένο club παιδικών δραστηριοτήτων, γήπεδα και όλα όσα απαιτεί ένα all inclusive πολυτελές κατάλυμα. Δίπλα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα πρόκειται να κατασκευαστεί το παραθεριστικό χωριό Mare Village με 150 παραθεριστικές κατοικίες.
Μέσω ΤΑΙΠΕΔ πωλούνται ήδη εκτάσεις στο Ποσείδι και η έκταση των Φυλακών Κασάνδρας αναμένοντας κι εκεί ξένες επενδύσεις αντίστοιχων πεντάστερων πολυτελών συγκροτημάτων.
Επιτακτική ανάγκη προς αυτήν την κατεύθυνση ανάπτυξης αποτελεί και η παραχώρηση στη FRAPORT του Αεροδρομίου Μακεδονία αλλά και η παράδοση του αεροδιαδρόμου 10-28 που θα επιτρέπει τις απευθείας υπερατλαντικές πτήσεις. Τα προβλήματα βέβαια που παρουσιάζει ακόμη το οδικό δίκτυο δεν θα βρουν σύντομα λύση αν και το κομμάτι μέχρι την Ποτίδαια προβλέπεται να παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2016. Από κει και πέρα δεν έχει ολοκληρωθεί καμιά μελέτη για οδικό δίκτυο μέχρι το Παλιούρι. Η κατασκευή διοδίων θα βοηθούσε την κατάσταση επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, με την προϋπόθεση βέβαια τα έσοδα να πηγαίνουν για την κατασκευή και την συντήρηση του οδικού δικτύου και όχι στους δήμους. Όσο για την «καυτή πατάτα» της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, ο αντιπεριφερειάρχης περιορίστηκε να σχολιάσει ότι το θέμα θα ακολουθήσει τις νόμιμες οδούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επένδυση και την περιοχή, ενώ ο κ. Τάσσιος πρόσθεσε ότι φυσικά η εξόρυξη χρυσού, με τις συνακόλουθες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αυτονόητα, δεν βοηθά στην ανάπτυξη τουρισμού στην περιοχή.
Εκείνο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε στη στρατηγική που σχεδιάζουμε, συμφώνησαν και οι δυο ομιλητές, είναι οι συνέργειες με άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, προσφέροντας ένα συνολικό τουριστικό προϊόν που θα υποστηριχθεί συνολικά από τους φορείς και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Όλυμπο, την Πέλλα, την Βεργίνα και φυσικά την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μεγάλες ελπίδες υπάρχουν και για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, αφού κατά τον κύριο Τάσσιο αυτή τη στιγμή η περιοχή διαθέτει περίπου 16.000 συνεδριακές θέσεις και θέλοντας να τις αξιοποιήσει προχωρά σε συνεργασία αιτούμενη τη συμμετοχή της ως μέλος στο Thessaloniki Convention Bureau. Η διοργάνωση συνεδρίων είναι σίγουρα ένας κλάδος στον οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και μπορεί να ανεβάσει πολύ τον τουρισμό στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος με δελεαστικά πακέτα (και περιηγήσεων) στους συνέδρους. Επισήμανε την διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων στα τέλη του Σεπτέμβρη (24-27/9). Αν υπολογίσουμε ότι τα μέλη της Ένωσης ανέρχονται στο 1 εκατομμύριο φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την περιοχή και οι συνέργειες μπροστά σε events τέτοιου μεγέθους είναι απαραίτητες. Παράλληλα, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής επιδιώκει συνεργασία και με τον Τουριστικό Οργανισμό της Θεσσαλονίκης, με πολύ θετικές εξελίξεις μπροστά σε μια κοινή παρουσία σε τουριστική έκθεση στην Τουρκία, στις 27-28 Ιανουαρίου.
Εν κατακλείδι: Η αυξημένη δραστηριοποίηση ξένων εταιριών σε όλη τη Χαλκιδική αρχίζει και ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο της τουριστικής ανάπτυξης στη Χαλκιδική που κινείται προς τον all inclusive τουρισμό. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταντήσει ο ελληνικός τουρισμός στο μοντέλο της Τζαμάικα. Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό προϊόν να πουλήσει στον επισκέπτη πέρα από τον αποκλεισμό του σε ένα πακέτο all inclusive. Αλλά γι΄αυτό χρειάζεται η υποστήριξη της κρατικής μηχανής προς τον επιχειρηματία. Δυστυχώς αυτή η πανέξυπνη κρατική μηχανή μέχρι στιγμής φαίνεται να εργάζεται χωρίς φόβο και με πολύ πάθος προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με την είδηση της μεταφοράς της έδρας της Σάνη-Ikos (του νέου Ομίλου που προέκυψε από τη συνένωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Σάνη Α.Ε. και Ikos Α.Ε.) στο Λουξεμβούργο, είναι ορατός ο κίνδυνος μεταφοράς της έδρας πολλών εγχώριων τουριστικών επιχειρήσεων εκτός των ελληνικών συνόρων, μετά τη σύναψη συμφωνιών με ξένους επενδυτές. Ποιος μπορεί βέβαια να κατηγορήσει τους επιχειρηματίες που μεταφέρουν σε φορολογικούς παραδείσους τις έδρες τους όταν η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να κάνει όσο πιο εχθρικό γίνεται το περιβάλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα (είδαμε την αύξηση στο 23% του στα ξενοδοχεία και στην εστίαση και αναμένουμε και την εξοντωτική προκαταβολή φόρου στο 100% ).
*Το trip advisor ανακοίνωσε τους νικητές στα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας όπως τα ψήφισαν οι επισκέπτες τους. 6 από τα πρώτα 20 βρίσκονται στην Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη. Νούμερο 1 ένα Boutique hotel στην Άφυτο Χαλκιδικής. Εύγε! 1. Ξενοδοχείο Αχτίς, Άφυτος, Ελλάδα 4. Sani Asterias Suites, Σάνη, Ελλάδα 12. The Excelsior, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 14. Sani Beach Hotel, Σάνη, Ελλάδα 19.Sani Beach Club, Σάνη, Ελλάδα 20. Porto Sani Village, Σάνη, Ελλάδα