“Τούρτα της μαμάς” ή αλήθεια και ελευθερία στη δημόσια τηλεόραση
Ο Αντώνης Γαλανόπουλος γράφει για την σειρά «Η τούρτα της μαμάς» και τις αντιδράσεις για το τελευταίο επεισόδιο.
Αυτήν τη στιγμή το 3ο πιο δημοφιλές θέμα στο twitter είναι το “ΕΡΤ_ανώμαλοι”. Ο λόγος; Το πρόσφατο επεισόδιο της σειράς “Τούρτα της μαμάς” των Ρήγα-Αποστόλου που προβλήθηκε την Πέμπτη. Ένας από τους δυο άξονες του επεισοδίου ήταν η υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ του Πάρη και του Παναγιώτη. Τα κλασικά επιχειρήματα του φορολογούμενου που πληρώνει την ΕΡΤ συνδυάζονται με την έντονη ομοφοβία και την απροκάλυπτη επιθετικότητα συγκεκριμένης μερίδας συμπολιτών μας.
Μαζί με την ιερή οργή των χριστιανών, παραδοσιακών, δεξιών, ομοφοβικών τηλεθεατών, αυτές τις ημέρες έπαιξε και μια άλλη είδηση. Ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ενθουσιασμένος με τη προοπτική να γίνει κάποια στιγμή ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος που θα τελέσει τον πολιτικό γάμο ενός ομόφυλου ζευγαριού. Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Μπακογιάννης είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε το πολιτικό θάρρος να ταχθεί επίσημα υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Πολλές φορές η ομοφοβία, ρητορική ή έμπρακτη, κάποιων πολιτών πηγαίνει χέρι χέρι με τη φοβικότητα και την υποκρισία κάποιων πολιτικών.
Η εικόνα που συνοδεύει τα περισσότερα σχετικά tweets είναι η σκηνή του γκέι φιλιού που προβλήθηκε στη σειρά τον Δεκέμβριο. Τότε προβλήθηκε χωρίς πολλές φασαρίες, αντιδράσεις ή κάποιο πρόστιμο από το ΕΣΡ όπως είχε συμβεί παλιότερα στη σειρά του Παπακαλιάτη. Σημαντική εξέλιξη για να ξεκινήσει αυτή η εκστρατεία στο twitter ήταν η είδηση πως η σειρά θα σταματήσει φέτος. Μετά από αυτό αρκετοί χρήστες του twitter της δεξιάς πολυκατοικίας νιώθουν πιο απελευθερωμένοι να επικρίνουν την ΕΡΤ. Ο ένας από τους δημιουργός που ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφαση τερματισμού της σειράς έδωσε την εντύπωση πως οι δημιουργοί το σκέφτονται να μην ολοκληρωθεί και δήλωσε πως η ΕΡΤ τους είχε αφήσει ελεύθερους όλο αυτό το διάστημα.
Η σειρά έχει θίξει μια σειρά ζητημάτων, τη σεξουαλικότητα εν γένει, τα ομόφυλα ζευγάρια, τον ρατσισμό, τα δικαιώματα των γυναικών, τα πάσης φύσεως στερεότυπα, τον ρόλο της θρησκείας, τον ρόλο της οικογένειας και τόσα άλλα. Άλλες φορές επιτυχημένα άλλες όχι και τόσο. Και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους δημιουργούς όσο και στην ΕΡΤ.
Γιατί όπως είχε πει κι ο Πάρης στο coming out: “Ο κόσμος είναι πολύ επικίνδυνος για οτιδήποτε άλλο εκτός από την αλήθεια και πολύ μικρός για οτιδήποτε άλλο εκτός από την αγάπη”. Ή όπως του είχε πει και η γιαγιά του, προσωποποίηση της ελευθερίας και σύμβολο της πασοκικής νοσταλγίας, η Μαριλού: “Όταν η αλήθεια δεν είναι ελεύθερη, η ελευθερία δεν είναι ποτέ αληθινή”.
Ελπίζω η ΕΡΤ να αντιληφθεί τον ρόλο της και να επιλέξει συνειδητά να αντι-σταθεί πάνω και πέρα από τις αντιδράσεις, να υπερασπιστεί το κόνσεπτ και, εάν οι δημιουργοί το επιθυμούν, η σειρά να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά.
Και με την ευκαιρία: ίσα δικαιώματα στην πράξη για όλες και όλους, άρση έμφυλων διακρίσεων, δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσίας ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.