Η τραγική νύχτα της ενημέρωσης
Πόσα λάθη σε μια νύχτα;
Ήταν μια νύχτα που ανέδειξε τις αδυναμίες της ενημέρωσης η χθεσινή. Η τραγωδία στο Άδενδρο συνέβη Σάββατο βράδυ γύρω στις 9 και μισή. Ήταν η ώρα που η Ελλάδα έβλεπε Eurovision ανέμελη. Ένα τραίνο, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη εκτροχιάζονταν και διαπερνούσε ένα σπίτι. Οι θεατές στο fb στοιχηματίζουν για το νικητή. Που και που εμφανίζεται ως post και η είδηση ότι κάτι έγινε με ένα τραίνο.
Το περιστατικό συνέβη λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Και όμως. Οι τηλεοράσεις που έχουν καταργήσει τα δελτία ειδήσεων μετά τις 9 το βράδυ, πλην της ΕΡΤ, που έχει μεταμεσονύκτιο δελτίο, προτίμησαν, να μην ασχοληθούν. Ένα δυο έκτακτα δελτία ανέφεραν την είδηση αλλά ποιος να ασχοληθεί παραπάνω; Δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό λόγω της κρίσης, έμοιαζε και η είδηση να αξιολογείται ως μη σοβαρή.
Οι ώρες περνούσαν οι πληροφορίες έβγαιναν στο φως μόνο από τοπικά site της περιοχής, από αναρτήσεις του ΑΠΕ και από απεσταλμένους τοπικών ειδησεογραφικών site της Θεσσαλονίκης που έσπευσαν επί τόπου και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3. Η τηλεόραση θεαματικά απούσα, οι μεγάλες εφημερίδες της Αθήνας αναπαρήγαγαν ότι έβλεπαν στο ίντερνετ, η ιστορική καθημερινή εφημερίδα της Θεσσαλονίκης απούσα επίσης. Τα ανταποκριτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει ή αποδυναμωθεί από χρόνια…
Το γραφείο τύπου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βγάζει μια ανακοίνωση που μιλά για 4 νεκρούς ενώ γνωρίζαμε για 2. Δημοσιεύεται παντού.
Λίγο αργότερα το ΕΚΑΒ διαψεύδει. Ανασκευάζεται η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά τις 3 τη νύχτα. Το χάος παραμένει. Η ΕΡΤ περιμένει να τελειώσει η Eurovision να συγχαρεί τους νικητές, να βγάλει ένα δελτίο με λάθη και να μας καληνυχτίσει.
Η νύχτα έχει αποδείξει πως η ενημέρωση νοσεί. Πως την τιμή των όπλων έσωσαν τα site του Γιδά που έδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά από τους γίγαντες που κοιμούνται. Άλλωστε τι αξία έχουν 2 ανθρώπινες ζωές εγκλωβισμένες κάτω από τόνους λαμαρίνες 5 βαγονιών όταν η Κύπρος βαθμολογεί με 12 την Ελλάδα στη Eurovision;