Τρεις γερμανικοί μύθοι

Η Ελλάδα είναι πολύ «σέξι» για το γερμανικό Τύπο από τότε που έχει βυθιστεί στην κρίση, τόνοι μελάνης χύνονται καθημερινά και εκατομμύρια αναρτήσεις εμφανίζονται στις ιστοσελίδες και τα μπλογκς για το …χατίρι της. Γράφονται σοβαρές αναλύσεις και βαθυστόχαστες μπούρδες, σχόλια που πλημμυρίζουν κατανόηση για τα ζόρια που τραβάει η χώρα και λίβελοι εναντίον των ανεπρόκοπων […]

Parallaxi
τρεις-γερμανικοί-μύθοι-10495
Parallaxi
1.jpg

Η Ελλάδα είναι πολύ «σέξι» για το γερμανικό Τύπο από τότε που έχει βυθιστεί στην κρίση, τόνοι μελάνης χύνονται καθημερινά και εκατομμύρια αναρτήσεις εμφανίζονται στις ιστοσελίδες και τα μπλογκς για το …χατίρι της. Γράφονται σοβαρές αναλύσεις και βαθυστόχαστες μπούρδες, σχόλια που πλημμυρίζουν κατανόηση για τα ζόρια που τραβάει η χώρα και λίβελοι εναντίον των ανεπρόκοπων των Ελλήνων. Στην πλημμυρίδα των δημοσιευμάτων εμφανίζονται επίμονα τρεις μύθοι:

1. «Οι Έλληνες περνούσαν ζωή και κότα σε βάρος μας»

2. «Η Ελλάδα θα περνούσε καλύτερα χωρίς το ευρώ»

3. «Στην περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα πλήρωναν μόνο οι κερδοσκοπικές τράπεζες τα σπασμένα»

Περί μύθων πρόκειται, κι όπως όλοι οι μύθοι κρύβουν μεν μερικά ψίχουλα αλήθειας, αλλά επί της ουσίας είναι ψεύτικοι.

Πρώτον, δε ζούσαμε καλά σε βάρος των Γερμανών, ζούσαμε καλά με δανεικά. Οι μονότονα επαναλαμβανόμενες κατηγορίες, κυρίως από το λαϊκό Τύπο στη Γερμανία, ότι οι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους, ότι βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη, ότι εισπράττουν κάποια απίστευτα επιδόματα είναι αληθινές- για ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο, αφενός δεν ισχύουν για όλους μας –δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, ότι κι αν λέει ο Πάγκαλος- αφετέρου δεν προκύπτει από πουθενά ότι το πάρτι γινόταν σε βάρος των Γερμανών. Ακόμη και τα τελευταία 110 δισ. ευρώ της τρόικας δανεικά είναι και μάλιστα με τσιμπημένο επιτόκιο –δεν είναι δώρο.

Επιπλέον, ελάχιστοι Γερμανοί θα ήθελαν να αλλάξουν θέση με τον μέσο Έλληνα εργαζόμενο και πριν από την κρίση- πόσο μάλλον μετά.

Δεύτερον, η αντίληψη ότι θα σωζόταν η Ελλάδα εάν επέστρεφε στη δραχμή επειδή θα γινόταν πιο φτηνή για τους τουρίστες και θα πουλούσε σε ανταγωνιστικές τιμές τη φέτα και το λάδι της λέει τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα γινόταν πανάκριβα- τα Καγιέν κομμάτια να γίνουν, το πετρέλαιο όμως το χρειάζονται όλοι- και το χρέος της χώρας σχεδόν διπλάσιο, άρα η χρεοκοπία μονόδρομος.

Τρίτον, η τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα πονούσε μόνο τους κερδοσκόπους και τις τράπεζες, όπως πιστεύουν πολλοί Γερμανοί –κι άλλοι τόσοι Έλληνες. Θα πονούσε στη μεν Γερμανία τις κρατικές τράπεζες – άρα τους φορολογούμενους- κι όχι τη Deutsche Bank και θα πονούσε στην Ελλάδα τους πάντες- αν και αυτό δεν ενδιαφέρει αυτούς που διακινούν τους γερμανικούς μύθους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα