Τρώγεται αυτή;
Εν έτει 2025 ακόμη συζητάμε εάν ένας άνθρωπος είναι κατάλληλος για μια θέση, ένα αξίωμα, όχι βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και προσόντων, αλλά βιολογικών! Γράφει η Ε. Περπερίδου
Στην εκπνοή του 2024 μεγάλωσα ανά ένα έτος, μακάρι μαζί με εμένα να εξελίσσονταν και άλλες πτυχές της ζωής, ειδικά ο κοινωνικός βίος και οι περιορισμένες αντιλήψεις.
Σάββατο πρωί βγήκαμε για τρέξιμο στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας με έναν φίλο, ο οποίος μου μιλούσε με ζέση για τη woke ατζέντα, κάνοντας λογοπαίγνιο με τα Wok τηγάνια (sic)!
Βρήκαμε τον νέο μας εχθρό στο δημόσιο διάλογο είναι η woke ατζέντα. Βέβαια, ενώ αποτασσόμαστε τον όρο, εάν ερωτηθούμε τι είναι, τι πρεσβεύει και τι εξυπηρετεί, έχουμε πλήρη άγνοια!
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα του ΟΗΕ, οι γυναίκες και τα κορίτσια διεθνώς περνούν διπλάσιες ώρες καθημερινά, συγκριτικά με τους άνδρες στο κομμάτι των οικιακών εργασιών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν καθημερινά λιγότερο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθούν με δικές τους δραστηριότητες ή με την επαγγελματική του ανέλιξη ή με την εκπαίδευσή τους. Ακόμη και σήμερα, η μη αμειβόμενη οικιακή εργασία αποτελεί ένα από τα κυριότερα ζητήματα άνισης και διακριτικής μεταχείρισης. Ας μην λησμονούμε ότι οι γυναίκες είναι ισόβια υποχρεωμένες και επιφορτισμένες με τις οικιακές εργασίες και την κάλυψη των βιοτικών αναγκών των μελών της οικογένειάς της.
Στην κατά τα λοιπά πανέμορφη διαδρομή συναντήσαμε έναν μεγάλο σε ηλικία κύριο, ο οποίος έκανε την πρωινή του βόλτα παρέα με το σκύλο του. Σταμάτησε και το σκυλί άρχιζε να γαυγίζει και να χοροπηδάει στον Χ, με κοιτάξει και γνέφει στον Χ «τρώγεται αυτή;».
Ξέρω-ξέρω ήταν απλά ένα αστείο! Όμως, για καλή ή κακή τους τύχη, έχοντας φοιτήσει στο τμήμα Γλωσσολογίας, γνωρίζω πως η πραγματολογική απόδοση των λέξεων δηλώνει πολλά περισσότερα από ότι θέλουμε ή μας βολεύει να νομίζουμε. Κοινώς, οι δυο άνδρες είχαν μια χαριτωμένη συζήτηση-κατά τα δικά τους δεδομένα-, ενώ κατ’ ουσίαν έκαναν ένα παλιακό – σεξιστικό αστείο ενώπιον μου!
Ο λόγος που δεν αρθρογραφώ, όπως παλαιότερα για τα έμφυλα ζητήματα δεν τίθεται στη βάση της αδιαφορίας ή αποστασιοποίησης, αλλά στη βάση της συνήθειας και επιβίωσης! Είναι τόσα πολλά και τόσο πυκνά που αντικειμενικά από ένα σημείο και μετά μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι, να απαντάς, να ζεις με αυτά και να κανείς το καλύτερο δυνατό σε ένα προκατειλημμένο περιβάλλον, λόγω του φύλου σου! Σαφώς, η επίκληση του σεξισμού δεν είναι πανάκια, αλλά ο παράγοντας του φύλου έστω και ασυνείδητα διαδραματίζει δυστυχώς ακόμη και σήμερα καθοριστικό ρόλο!
Για να σας βγάλω από την όποια περιέργεια έχετε –αν έχετε-, στην ερώτηση λοιπόν «εάν τρώγομαι», απάντησα η ίδια «πως όχι!». Ναι, ξέρω είμαι ξινή και μ’ αρέσει! Η συζήτηση έπειτα επεκτάθηκε στη προεδρολογία και δη στη νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν και είναι η πρώτη Ελληνίδα γυναικά που ανέλαβε το ανώτατο αυτό αξίωμα. «Μα πως, αντέτεινε ο Χ, μια μικρόσωμη γυναικά, προερχόμενη από το δικαστικό σώμα έγινε η αρχή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας;» «Δεν εμπνέει!» Ο κύριος κορμός του στρατιωτικού σώματος αποτελείται από άνδρες, άρα και ο αρχηγός θα πρέπει να είναι ίδιου φύλου! Γιατί καταλήγω να ξαφνιάζομαι, ενώ γνωρίζω στο πετσί μου σε ποια κοινωνία ζω;
Εν έτει 2025 ακόμη συζητάμε εάν ένας άνθρωπος είναι κατάλληλος για μια θέση, ένα αξίωμα, όχι βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και προσόντων, αλλά βιολογικών!
Η καθεμία και ο καθένας σαφώς και φέρει το αναφαίρετο δικαίωμα να αποτιμήσει τη θητεία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αξιολογώντας θετικά ή αρνητικά τα πεπραγμένα της, αλλά αντικειμενικά το βιογραφικό της σημείωμα, κατά το στάδιο της υποψηφιότητάς της, ήταν ένα από τα καλύτερα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις τυχόν εξωγενείς δυσκολίες ή τα εμπόδια που αντιμετώπισε στην επαγγελματική της πορεία, λόγω του φύλου της.