Parallax View

Βασιλιάς για μια μέρα. Όχι ρε φίλε εις βάρος του τοπίου.

Δεν θα μας πείσει κανείς πρόθυμος ότι η καταστροφή του ελληνικού τοπίου από αμετροεπείς και αδηφάγους μάγκες με πολιτικές πλάτες θα πρέπει να περνά στο ντούκου. 

Parallaxi
βασιλιάς-για-μια-μέρα-όχι-ρε-φίλε-εις-β-1042064
Parallaxi

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθένα να αγαπά την υπερβολή, το κιτς, την ψευτοχλιδή, την κουρτίνα που ανεμίζει πάνω από το ντιβανομπάουλο που έχει καταπιεί την άμμο, να πίνει το κοκτέιλ του ακούγοντας όχι τον παφλασμό των κυμάτων αλλά τα λαϊκοποπ σουξέ που παίζουν ραδιόφωνα-κονσέρβες και όλο αυτό να το θεωρεί πρόοδο, το θεωρεί απόδραση από τη μπατιριά, το θεωρεί κατόρθωμα. Με γεια του με χαρά του.

Θέλει να νοιώσει βασιλιάς για μια μέρα καθήμενος στο θρόνο και πίνοντας σαμπάνια; Ας καθίσει. Δεν θα γεμίσει όμως με πλαστικούς θρόνους όλη την Ελλάδα. Ας το κάνει εκεί που επιτρέπεται.

Δεν θα μας πείσει όμως ότι η καταστροφή του ελληνικού τοπίου από αμετροεπείς και αδηφάγους μάγκες με πολιτικές πλάτες να υποστηρίζουν τις ανομίες τους θα πρέπει να περνά στο ντούκου.

Το να αγνοείς τους νόμους, να ρημάζεις κάθε εκατοστό ελληνικής παραλίας την ώρα που οι χώρες με μεγαλύτερη νοημοσύνη από μας τις προστατεύουν πια ως κόρη οφθαλμού απαγορεύοντας τις ντιβανοκασέλες και βάζοντας εισιτήριο όπου ο κάθε τουρίστας μπορεί να επισκεφθεί μόνο μια φορά την εβδομάδα εμείς να λέμε πώς είναι ανάπτυξη να μετατρέπεις τον τόπο σου σε ψευδοπολυτελές νεκροταφείο πρώην παραδείσων…

Κάτω ή πλάι σε αρχαιολογικούς χώρους στήνουμε υπερπαραγωγές;

Διαβάζοντας το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του news.b2green.gr μαθαίνουμε:

”Η Ακρόπολη της Λίνδου είναι ένα από τα γνωστότερα μνημεία του νησιού και ένα από τα ομορφότερα σημεία του. Η προστασία της ήδη από το 1960 συνέβαλε σημαντικά στη διατήρηση όχι μόνο του ίδιου του μνημείου, αλλά και του τοπίου που το περιβάλλει. Στη βάση όμως του βράχου, δίπλα στη θάλασσα (και εντός του αρχαιολογικού χώρου), συντελείται ένα όργιο αυθαιρεσίας: τόσο στην κεντρική παραλία (Μεγάλος Γιαλός) όσο και στην πίσω πλευρά (Μικρός Γιαλός και παραλία Αγίου Παύλου).

Στον Μικρό Γιαλό, μια επιχείρηση που είχε εγκατασταθεί εκεί και λειτουργούσε χωρίς άδεια ξεκίνησε το 2021… τους αποβραχισμούς προκειμένου να διαμορφώσει επίπεδα για ξαπλώστρες και τραπεζάκια. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει εκδώσει σήματα διακοπής εργασιών και έχει υποβάλει μηνύσεις, η Κτηματική Υπηρεσία έχει από το 2017 εκδώσει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, το 2022 όλες οι κατασκευές κρίθηκαν αυθαίρετες και κατεδαφιστέες. Πριν από 20 ημέρες, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον χώρο προχώρησε στην κατασκευή ξύλινης προβλήτας στη θάλασσα – ήδη εκδόθηκε πρωτόκολλο κατεδάφισης. Η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά.

Απέναντι βρίσκεται η παραλία του Αγίου Παύλου. Από αυτοψία της Εφορείας Αρχαιοτήτων έχουν διαπιστωθεί από το 2021 αυθαίρετες εργασίες διαμόρφωσης και τοποθέτηση ξύλινων υποστέγων. Η δε παραλία έχει παραχωρηθεί κατά χρήση από τον δήμο χωρίς να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, παρότι βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο.

Στον Μεγάλο Γιαλό, δηλαδή την κεντρική παραλία της Λίνδου, γνωστό εστιατόριο έχει κριθεί αυθαίρετο και κατεδαφιστέο από το 2010, ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει εκδώσει από το 2022 σήματα διακοπής εργασιών για την τοποθέτηση ξύλινων στεγάστρων και κοντέινερ μέσα σε ιδιωτικό οικόπεδο που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου.”

Η ανακοίνωση της Ομπρέλας που αγωνίζεται στη Ρόδο για το νησί:

Η ανακοίνωση του Δικτύου ΟΜΠΡΕΛΑ έχει ως ακολούθως:

Ασυλία δίχως όριο. Μέχρι πότε;

Στη Ρόδο επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς ανοχής παρανομιών και αυθαιρεσιών που συντελούνται στον αιγιαλό και την παραλία. Παρά τις μεγάλες και έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο αλλά και την ανάδειξη του προβλήματος επανειλημμένως από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, η λειτουργία των παράνομων επιχειρήσεων συνεχίζεται, χωρίς κάποια ουσιαστική επίπτωση σε αυτές από οποιαδήποτε αρχή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων είναι στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου \ Μικρός Γιαλός στη Λίνδο και στην παραλία της Αγίας Αγάθης.

Το λιμανάκι του Αγίου Παύλου βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης της Λίνδου, ενός από τα γνωστότερα μνημεία του νησιού, και εντός περιοχής απόλυτης προστασίας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου έχει εκδώσει έξι (6) διαφορετικά σήματα διακοπής εργασιών μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια για παράνομες εργασίες όπως καταστροφή βράχων με δυναμίτη για κατασκευή πλατωμάτων, κατασκευή τοιχίων, κατασκευή ξύλινης προβλήτας μέσα στη θάλασσα και αποδέκτες την Αστυνομία, την Κτηματική Υπηρεσία, τον Δήμο Ρόδου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, χωρίς όμως το παραμικρό αποτέλεσμα όχι μόνο στην αποτροπή των εργασιών αλλά και στη μετέπειτα λειτουργία της επιχείρησης.

Σήμερα λειτουργεί εστιατόριο χωρίς να διαθέτει άδεια.

Η Καθημερινή στην ξενόγλωσση έκδοση της τον Ιούνιο φιλοξένησε αυτό το άρθρο:

Μετά από όλα αυτά υπάρχουν πρόθυμοι που θα κουνήσουν το δάχτυλο και θα ψέξουν όσους κάνουν κριτική στη γλοιωδία τους. Έλεος κάπου…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα