Βήματα στην πόλη
O Δημήτρης Αθηνάκης- Latenighter είναι ποιητής, μεταφραστής και επιμελητής κειμένων αλλά κυρίως περιπατητής μιας αέναης αστικής αναζήτησης. Η Sub_lolita – Αγγελική Ζερβού γεννήθηκε το 1983 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Πάτρα, αρχιτεκτονική και urban culture στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας και το Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Βαρκελώνης, και πολιτιστική διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατά […]
O Δημήτρης Αθηνάκης- Latenighter είναι ποιητής, μεταφραστής και επιμελητής κειμένων αλλά κυρίως περιπατητής μιας αέναης αστικής αναζήτησης. Η Sub_lolita – Αγγελική Ζερβού γεννήθηκε το 1983 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Πάτρα, αρχιτεκτονική και urban culture στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας και το Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Βαρκελώνης, και πολιτιστική διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε με τις αστικές αναπαραστάσεις μέσω της εικόνας με έμφαση στις τηλεοπτικές σειρές και τα βίντεο κλιπ. Από το 2008 εργάζεται ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα και την Κρήτη και από το 2010 είναι ενεργό μέλος και υπεύθυνη επικοινωνίας και social media της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας Urban Transcripts. Από το 2013 συμμετέχει στη δημιουργική ομάδα medianeras.
Εδώ και ένα χρόνο, μία αρχιτέκτονας και ένας ποιητής, η sub_lolita και ο Latenighter, αποτυπώνουν τις δικές τους διαδρομές μέσα στην πόλη. Ας ακολουθήσουμε τα βήματά τους…
Τι ένωσε τον ποιητή και την αρχιτέκτονα;
Οι ματιές τους. Και το διαδίκτυο! Αυτό που λένε ότι, αντί να ενώνει, χωρίζει τον κόσμο. Ίσως και η όρεξή τους να μιλήσουν για την πόλη ή για τον κόσμο τους αλλιώς. Η αφήγηση που θέλουμε να πάρουμε από την αρχή. Και βέβαια, το blog της Αγγελικής (sublolita.tumblr.com). Πρώτα και κύρια αυτό.
Οι αστικές θεάσεις και οι περιπλανήσεις ξεκινούν από αστική μοναξιά, αστική αναζήτηση;
Από αστική αναζήτηση σίγουρα. Η περιπλάνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει κανείς να γνωρίσει την πραγματικότητα ―ή τις πραγματικότητες― της πόλης του. H μοναξιά, πάλι, είναι περίεργο πράγμα. Θα προτιμούσαμε να μιλάμε για μοναχικότητα. Ίσως οι «βόλτες» μας στην πόλη έχουν να κάνουν και με τα ωραιότερα σημεία να νιώσει κάποιος μοναχικός αλλά όχι μόνος. Η αναζήτηση όμως, εντός του αστικού περιβάλλοντος, θέλει πολλή δουλειά. Ο θόρυβος, πραγματικός και αισθητικός, είναι πολύς. Πρέπει να αναπτύξει κανείς φίλτρα.
Οι άνθρωποι που ήταν μαζί σας ως συνοδοιπόροι άνοιγαν την καρδιά τους περπατώντας ή έφτιαχναν δικές τους ιστορίες με φόντο την πόλη;
Προσπαθούσαμε να τους εντάξουμε στο αστικό περιβάλλον. Να αναδημιουργήσουν τις ιστορίες που θα ήθελαν να ζήσουν ή που έχουν ζήσει ως κομμάτια της πόλης. Αυτές τις ιστορίες αγαπάμε. Όσες πλάθουν από την αρχή, σιγά σιγά, με κόπο και χαρά, τη μεγάλη αφήγηση της πόλης, το μεγάλο παραμύθι της.
Τι κρύβει κάθε πόλη;
Κρύβει τα πάντα, αν δεν θέλεις να τα δεις. Οι πόλεις δεν είναι μόνο τα τσιμέντα, οι πέτρες, τα αξιοθέατα, ο ουρανός και η θάλασσά τους. Είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα οι μικρές ιστορίες που πλάθουν και βιώνουν οι κάτοικοί τους. Μερικές από αυτές αξίζει να προσπαθήσεις να τις ακούσεις. Άλλες καλό είναι να μην τις αγγίξεις. Θα σου φανερωθούν μόνες. Αν όχι, κάτι θα ξέρουν…
Στις φωτογραφίες αποτυπώνονται βήματα, ανθρώπων σε διάφορα μέρη. Το βήμα είναι το αποτύπωμά μας, η σφραγίδα μας;
Το βήμα είναι ο κόπος μας. Είναι η προσπάθειά μας να μάθουμε την πόλη, τους ανθρώπους της. Ναι, μπορεί να είναι η σφραγίδα μας. Μια «απόδειξη» ότι περάσαμε κάποτε από κάπου, ένα «ήμουν κι εγώ εδώ». Μπορεί να είναι και η μεγάλη μας απόδειξη ότι μπορούμε, απλώς περπατώντας, να ζούμε. Flaneurs, τους λένε στη Γαλλία. Περιπατητές χωρίς προορισμό. Είναι ωραία αυτά τα βήματα.
Με το #hashtag #shoegazingcity αναζητάτε μιμητές ή θιασώτες στην ιδέα σας;
Βαριές λέξεις και οι δύο. Ζητάμε απλώς τη συμμετοχή όσων θέλουν να δουν τα βήματά τους στην πόλη τους αλλιώς. Να κάνουν από την αρχή μία επισκόπηση της πορείας τους μέσα στο αστικό τους περιβάλλον, μέσα στους ανθρώπους τους. Να ξαναδούν τα πάντα λιγάκι αλλιώς. Και να μας τα δείξουν κι εμάς.
Το metamatic:taf φιλοξενεί την έκθεση. Οι φωτογραφίες σας αναζητούσαν έναν ιδιαίτερο χώρο έκθεσης;
Στήνοντας την έκθεση, σκεφτόμασταν ότι αυτές οι φωτογραφίες είναι λες και δημιουργήθηκαν γι’ αυτόν το χώρο. Το metamatic:taf μυρίζει παντού αυτό που λέμε urbanίλα! Και μας αρέσει.
Υπάρχει η σκέψη τα βήματα να ταξιδέψουν και σε άλλες πόλεις; Το metamatic:taf υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη.
Ε, κάντε κάτι γι’ αυτό. Ζητήστε το!
Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού της έκθεσης;
Μέχρι στιγμής, έχουμε ακούσει πολύ καλά λόγια. Όλοι μάς λένε πόσο τους αρέσει ο τρόπος που λέμε ένα παραμύθι για την Αθήνα. Κι αυτός είναι ο σκοπός μας. Άρα, είμαστε σούπερ ευχαριστημένοι.
Κάθε βήμα μας κρύβει τη διάθεσή μας να προχωράμε και να εξελισσόμαστε;
Όχι πάντα. Συχνά μπορεί να δείχνει απλώς τη συνήθειά μας να περπατάμε. Μηχανικά. Μονότονα. Ή, ακόμη, και να σταματάμε για λίγο, να σταθεροποιούμαστε εκεί όπου βρισκόμαστε και να παρατηρούμε λίγο καλύτερα τι συμβαίνει γύρω μας. Έχετε προσέξει πόσο αλλάζει ο βηματισμός μας ανάλογα με το τι αισθανόμαστε εκείνη τη στιγμή που περπατάμε; Απλώς, οι δικές μας φωτογραφίες σταματάνε το χρόνο για μερικά δευτερόλεπτα. Απαλλάσσουν το βηματισμό από το άγχος του. Το οποίο επαναφέρουν ίσως τα κείμενα!…
Διάρκεια έκθεσης: 20.11 – 14.12.2014 Ώρες Λειτουργίας: Δευ-Σαβ 12.00-21.00, Κυρ 12.00-19.00
Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες:
http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/2773/ShoegazingCity_project/