Βιώσιμη ανάπτυξη; Ναι. ευχαριστώ!

Λέξεις: Κωνσταντίνος Καρανικόλας, Βικτώρια Λαμπρινάκη Στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στις 16 Μαΐου 2015 που διοργανώνεται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, η ομάδα του συνεδρίου «Students for Sustainability» και ενόψει του συνεδρίου θα παρουσιάσει μια σειρά από άρθρα που αφορούν τη Βιώσιμη Aνάπτυξη. Το πρώτο από αυτά είναι αρκετά διαφωτιστικό […]

Parallaxi
βιώσιμη-ανάπτυξη-ναι-ευχαριστώ-38216
Parallaxi
sd_society.jpg

Λέξεις: Κωνσταντίνος Καρανικόλας, Βικτώρια Λαμπρινάκη

Στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στις 16 Μαΐου 2015 που διοργανώνεται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, η ομάδα του συνεδρίου «Students for Sustainability» και ενόψει του συνεδρίου θα παρουσιάσει μια σειρά από άρθρα που αφορούν τη Βιώσιμη Aνάπτυξη. Το πρώτο από αυτά είναι αρκετά διαφωτιστικό για τον όρο.

Με την πάροδο του χρόνου η ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας ανά την υφήλιο γίνεται όλο και πιο έντονη με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα αποθέματα των φυσικών πόρων του πλανήτη και να επιβαρύνεται το κλίμα του, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η δυνατότητα του πλανήτη να προσφέρει τα ίδια και στις μελλοντικές γενιές. Για αυτό το λόγο η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται με βιώσιμο τρόπο.

Τι σημαίνει όμως πραγματικά ο όρος βιώσιμη ανάπτυξη; Μετά από ποικίλα συνέδρια, το 1987 η Brundtland Commission όρισε τη βιώσιμη ανάπτυξη ως την ανάπτυξη «η οποία εκπληρώνει της παρούσες ανάγκες, χωρίς να διακινδυνεύει την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες». Στα θεμέλια της βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκονται τρείς έννοιες, η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος (αναφέρονται συχνά και ως οι τρείς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης). Οι τρεις αυτές έννοιες είναι συνδεδεμένες άρρηκτα. Κάθε αλλαγή στη μία επιφέρει αλλαγές στην άλλη.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια έννοια που απασχολεί την διεθνή κοινότητα εδώ και πολύ καιρό. Η καταστροφή των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο και η εκμετάλλευσή τους, όπως και η κλιματική αλλαγή την οποία βιώνουμε μέχρι και σήμερα οδήγησαν τους επικεφαλείς της Διάσκεψης για τη Γη, που έλαβε χώρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992, να λάβουν ειδικά μέτρα και κατευθυντήριες γραμμές ούτως ώστε να βοηθήσουν την προώθηση και την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Από εκείνο το σημείο και στο εξής, ποικίλοι οργανισμοί, εταιρίες και μη-κυβερνητικές οργανώσεις, δημιουργήθηκαν με σκοπό την προβολή, την εκπλήρωση της ομαλής μετάβασης προς τις αειφόρες τεχνικές καθώς επίσης και τον έλεγχο του βαθμού εφαρμογής των μέτρων με τα οποία θα μετριαζόταν το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Συνεπώς πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλουμε να προοδέψει και να αναπτυχθεί αποδοτικά η κοινωνία μας, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτήν και ταυτόχρονα να προστατέψουμε τον πλανήτη μας, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια στροφή από τη μέχρι τώρα κουλτούρα, η οποία επιβάλει την αντιμετώπιση των πραγμάτων μόνο σε ατομικό επίπεδο, και να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε μια ανάπτυξη που θα είναι πραγματικά βιώσιμη.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η γη μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε κατάσταση. Με την καταστροφή της εμείς είμαστε αυτοί που θα υποφέρουν και φυσικά τα παιδιά μας. Όταν επιλέγουμε την πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη επιλέγουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για μας και τις μελλοντικές γενιές. Για το λόγο αυτό είναι ευθύνη όλων μας να ξεκινήσουμε από σήμερα κιόλας να σκεφτόμαστε συλλογικά και πως ακόμα και η μικρότερη μεταβολή του μέχρι τώρα τρόπου σκέψης μετράει και μπορεί να επιφέρει τις μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα