Parallax View

Ξέρω τι θα κάνετε φέτος το χειμώνα

Ψάξαμε και βρήκαμε όλα όσα θα σας κρατήσουν «ζεστούς» αυτό το χειμώνα. Αποδράστε στα χιονοδρομικά με τα πρώτα χιόνια του χειμώνα Στο Καϊμάκτσαλάν (Τηλ.2381032000), σε απόσταση 135 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, στο βουνό Βόρρας, σας περιμένουν επτά συνολικά αναβατήρες και δεκατέσσερις πίστες κάθε δυσκολίας, από απλές εκμάθησης για νήπια, μέχρι αγωνιστικές. Στα 3-5 Πηγάδια (Τηλ. 2332044981), μόλις 108 χιλιόμετρα από […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
ξέρω-τι-θα-κάνετε-φέτος-το-χειμώνα-29840
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
_pigadiabig1.jpg

Ψάξαμε και βρήκαμε όλα όσα θα σας κρατήσουν «ζεστούς» αυτό το χειμώνα.

Αποδράστε στα χιονοδρομικά με τα πρώτα χιόνια του χειμώνα

Στο Καϊμάκτσαλάν (Τηλ.2381032000), σε απόσταση 135 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, στο βουνό Βόρρας, σας περιμένουν επτά συνολικά αναβατήρες και δεκατέσσερις πίστες κάθε δυσκολίας, από απλές εκμάθησης για νήπια, μέχρι αγωνιστικές. Στα 3-5 Πηγάδια (Τηλ. 2332044981), μόλις 108 χιλιόμετρα από την πόλη, πολύ κοντά στη Νάουσα, με τις οξιές να πρωταγωνιστούν στη φύση τις περιοχής, πέντε πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, σχολές σκι και καταστήματα εξοπλισμού και κυρίως αλησμόνητες νύχτες στο σαλέ. Στο Λαϊλιάς (Τηλ. 2321062400-58783) στα 114 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, οξιές, έλατα, πίστες μέσα στα δέντρα σας περιμένουν. Στο Σέλι (Τηλ. 2331049226, 26237) θα βρείτε το παλιότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα, από το 1934, με δεκατρείς πλέον πίστες καταβάσεων, δύο πίστες αντοχής, έξι συρόμενους βατήρες, έναν εναέριο και έναν παιδικό, μόλις 110 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Και βέβαια στο Ελατοχώρι (Τηλ. 2351072200) βρίσκεται ένα από τα πιο κοντινά χιονοδρομικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, κάτι λιγότερο από 100 χιλιόμετρα, όπου ως αποδράσεις προτείνουμε τα πολλά χωριά του βουνού που αντικρίζουν τον Όλυμπο με ένα τρόπο που προκαλεί δέος.

Δείτε επίσης: Μύρισε χιόνι…

Χ.Ο.Χ. (Χρυσός Οδηγός Χιονιού)

Ερωτεύσου

Ανεβαίνεις στα Κάστρα μαζί με τον/την καλό/ή σου και πιάνετε μια θέση στα τείχη κοιτάζοντας την φωτισμένη Θεσσαλονίκη τη νύχτα. Περπατάτε αγκαλιασμένοι κατά μήκος της απέραντης Νέας Παραλίας. Ανακαλύπτετε μαζί τα μαγικά σημεία της πόλης, τις κρυφές αυλές και τα σοκάκια, και αφήνετε το σημάδι σας πάνω τους. Δένετε ένα λουκέτο αγάπης στα κάγκελα με τις κλειδωμένες ευχές του Λιμανιού και εύχεστε να μείνετε για πάντα μαζί. Μπορεί να πιάσει.

Επισκέψου τα Μουσεία της πόλης

Μπορεί να μην το γνωρίζεις αλλά τα Μουσεία της πόλης είναι πολλά και τα εκθέματά τους άπειρα. Μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο διαθέτει αυτή τη στιγμή εφτά διαφορετικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων οι «Re-Genesis», «Ιλιάδα η εμή» και «Incantadas». Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας–Θράκης σε περιμένει με την έκθεση «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας» και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με την έκθεση «Προς το εν Θεσσαλονίκη Βυζαντινόν Μουσείον». Διάλεξε και πάρε. Και βέβαια έχε στο νου τα περιοδικά προγράμματα και εργαστήρια που διοργανώνουν.

Τα πάντα για τη σοκολάτα

Από τις 6 Σεπτεμβρίου με τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ και για έξι ολόκληρους μήνες τα παιδιά, οι νέοι αλλά και οι ενήλικες μέσα από διάφορες θεματικές ενότητες, θα ανακαλύπτουν με εντυπωσιακό τρόπο τα μεγάλα και μικρά μυστικά της σοκολάτας και των γλυκών απολαύσεων. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έρχεται στην πόλη μας ένα μοναδικό θεματικό πάρκο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, 2.500τμ. με το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας». Στο Μουσείο της Σοκολάτας μέσα από μοναδικά εκθέματα, θα γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια του «ταξιδιού» και της διαδικασίας, μέχρι ο καρπός του κακάο να γίνει μια λαχταριστή σοκολάτα. Μην παραλείψετε την Βιβλιοθήκη της Σοκολάτας και του Μπισκότου, την Καλύβα του Αμαζονίου, το Εργαστήρι Μπισκότου και το Χημείο Σοκολάτας, μεταξύ πολλών δραστηριοτήτων.

*Μέχρι τον Μάρτη του 2015

Παίξε τα κρουστά

Αυτό το φθινόπωρο καταπιαστείτε με ένα μουσικό όργανο. Ευκαιρία να κάνετε μαθήματα κρουστών στο μουσικό εργαστήρι της ομάδας «Κρούση», που συγκεντρώνει ρυθμούς του κόσμου, ρυθμική αγωγή, πολυρυθμία και αυτοσχεδιασμούς στον πολυχώρο εκτ6ς, στην Οδό Ορφανίδου 5. Νέο τμήμα αρχαρίων λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 6-8μμ ενώ τα τμήματα μεσαίων και προχωρημένων δέχονται νέους μαθητές. Οι μαθητές μπορούν επιπλέον να συμμετέχουν στις συναυλίες της ομάδας ενώ η κατοχή οργάνου δεν είναι απαραίτητη, με την εκμάθηση να γίνεται με τη χρήση του αφρικάνικου djembe. Το κόστος του εργαστηρίου είναι 40 ευρώ τον μήνα με δύο δίωρα μαθήματα την εβδομάδα, ενώ γίνεται έκπτωση 5 ευρώ σε άνεργους και φοιτητές με επίδειξη κάρτας ανεργίας ή πάσο. Το πρώτο μάθημα είναι πάντα δωρεάν. Δοκιμάστε το.

Επισκέψεις κατ’ οίκον

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και την προώθηση της Αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Για ένα Σαββατοκύριακο και φέτος, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Η δράση Open House προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος στην Θεσσαλονίκη.

*15-16/11, http://www.openhousethessaloniki.gr/

Δείτε επίσης: Άνοιξε Σουσάμι

Άνοιξε τον Χάρτη των Γεύσεων

Το 12ο στη σειρά ετήσιο ραντεβού οινοποιών από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, αποσταγματοποιών και εισαγωγέων οίνων με τους φίλους του κρασιού και τους επαγγελματίες του χώρου θα μας παρουσιάσει τον απίστευτο πλούτο των κρασιών της χώρας, καθώς και πολλών φημισμένων αμπελουργικών περιοχών της υφηλίου. Προτείνοντας γευστικές δοκιμές σε καλαίσθητο περιβάλλον, o Χάρτης των Γεύσεων μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε γνώριμα ή καινούργια κρασιά και συγχρόνως να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που τα παράγουν, να συζητήσουμε μαζί τους, να ενημερωθούμε για όλες τις εξελίξεις στον χώρο του κρασιού, να ικανοποιήσουμε το ενδιαφέρον μας για κάθε πτυχή του αγαπημένου μας ποτού και να παρακολουθήσουμε τις άκρως ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς φέτος «Ο Χάρτης των Γεύσεων βγαίνει στην πόλη» υποστηρίζοντας σειρά εκδηλώσεων σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, deli, κάβες, δρόμους και συνοικίες.

*29 & 30/11, Αποθήκη Γ, Λιμάνι, τηλ. 2310 888311

Επιταχύνοντας την επιστήμη

Σε μία έκθεση που προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην προέλευση του Σύμπαντος και στην καρδιά της ύλης, η ΔΕΘ παρουσιάζει τα πειράματα που συντελούνται στον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής (CERN), τα οποία αναμένεται να αποκαλύψουν κάποια από τα μυστήρια του Σύμπαντος, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει τη σύνδεση της θεμελιώδους έρευνας του παρελθόντος με τις τεχνολογίες του παρόντος. Η έκθεση αποτελείται από το τούνελ εισόδου που οδηγεί τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο της μεγάλης έκρηξης (Bing Bang), το θέατρο της Μεγάλης Έκρηξης όπου γίνεται η αφήγηση της ιστορίας του Σύμπαντος, τη ζώνη σωματιδίων η οποία δείχνει τη συστατική δομή της ύλης, την αίθουσα μυστηρίου όπου παρουσιάζονται τα μυστήρια της ύλης και του Σύμπαντος και το ερευνητικό εργαστήριο του CERN όπου παρουσιάζεται ο τρόπος πραγματοποίησης της έρευνας στον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων, καθώς και θεματική παρουσίαση με τίτλο «ο κόσμος μας είναι χτισμένος πάνω στη βασική έρευνα», συνδέοντας τη βασική έρευνα με την καθημερινή ζωή. Σημαντικό μέρος της έκθεσης αποτελείται από διαδραστικά μέσα, όπως οθόνες αφής και ηλεκτρονικά παιχνίδια, στοιχεία ιδιαίτερα ελκυστικά στο νεανικό κοινό, όμως να έχετε στο νου πως το επίπεδο της έκθεσης είναι κατάλληλο για επισκέπτες ηλικίας 12 ετών και άνω.

*6/9-23/11, Περίπτερο 14, ΔΕΘ, Ώρες: Δευτ.-Παρ. 09.00-20.00, Σαβ.Κυρ.-Αργίες 11.00-21.00, Είσοδος: 1 ευρώ

Δείτε επίσης: Διασκεδάζοντας με το σωματίδιο του θεού

Γίνε εθελοντής από καρδιάς

Δούλεψε εθελοντικά και βοήθησε τις οργανώσεις της πόλης να βοηθήσουν τους γύρω σου. Μπορείς να κινητοποιηθείς για την υποστήριξη και συμπαράσταση νέων ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθεια μας, ψάχνουν για δουλειά ή δεν γνωρίζουν τη γλώσσα στην ΑΡΣΙΣ (Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, www.arsis.gr), αλλά και την Praksis που βοηθά τα παιδιά των δρόμων (www.praksis.gr). Μπορείς να βοηθήσεις εθελοντικά σε ένα από τα 32 συσσίτια της πόλης, αλλά και να διαθέσεις τα παλιά σου ρούχα στο κατάστημα του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου (Ολύμπου 64), στο “Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων” (Σιατίστης 12 & Φιλίππου), αλλά και στο “Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο”, (Ερμού 23), καθώς και τα παλιά σου έπιπλα και κουζινικά στην “Αντιγόνη” (2310285688). Επίσης, το Σχολείο Αλληλεγγύης “Οδυσσέας” (6974517418) προσφέρει δωρεάν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας και ξένων γλωσσών σε μετανάστες, πρόσφυγες αλλά και ντόπιους, και άρα κάθε διαθέσιμος εκπαιδευτικός είναι καλοδεχούμενος.

Δείτε επίσης: Κάποιος να τους (μας) προσέχει…

Το παιχνίδι της απόδρασης

Παίξε το πρώτο ζωντανό παιχνίδι απόδρασης, που κατέκτησε το κοινό σε Λονδίνο, Παρίσι, Βαρκελώνη, Αθήνα και άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, και έφτασε φέτος και στη Θεσσαλονίκη. Το LOCKED, με έδρα στο κέντρο της πόλης στον πεζόδρομο της οδού Αγ. Σοφίας 21 (Τηλ. 2310232577, 6983330644), είναι ο νέος χώρος στο κέντρο της πόλης που θα φιλοξενήσει το πρώτο ζωντανό παιχνίδι απόδρασης στην πόλη. Ομάδες 3-5 παικτών μπαίνουν στο χώρο του παιχνιδιού και προσπαθούν να αποδράσουν μέσα σε 60 λεπτά. Στόχος των παικτών είναι να βρουν αντικείμενα, κλειδιά, κωδικούς, γρίφους και χρησιμοποιώντας φαντασία, ομαδικότητα και λογική σκέψη να λύσουν το μυστήριο και να αποδράσουν. Πόσο εμπιστοσύνη έχεις στις ικανότητές σου; Δοκίμασέ το.

Τσάι και συμπάθεια

Μια που κρυώνει ο καιρός, δοκιμάστε αυτό το χειμώνα νέες ενδιαφέρουσες γεύσεις τσάι, που μπορείτε να προμηθευτείτε από τον Δρόμο του Τσαγιού, στην Χρυσοστόμου Σμύρνης 12, με εκατοντάδες μαγευτικές ποικιλίες, αλλά και από το «Τσαγιού Γεύσεις» στην Γρηγορίου παλαμά 6, και να τις απολαύσετε στο σπίτι. Αλλιώς προτιμήστε τα ατμοσφαιρικά καφέ και τσαγερί της πόλης. Ιστορικό πολιτιστικό στέκι της Θεσσαλονίκης η «Ζώγια» στην Βενιζέλου1, που εδώ και 30 χρόνια σερβίρει πάνω από 120 γεύσεις και ποικιλίες τσαγιού και 30 τύπους καφέ, ενώ νεότερο στέκι μπορεί να γίνει «Το Τσάι» στην Καρόλου Ντηλ 27, με ποικιλίες τσαγιού από Σρι Λάνκα, Κίνα και Ιαπωνία.

Ένα διαφορετικό παντοπωλείο

Φέτος επιλέξτε για το σπίτι σας αντί για ξένα τυποποιημένα, τα ελληνικά ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα του συνεταιριστικού Παντοπωλείου “βios COOP”. Πρόκειται για ένα διαφορετικό και μάλιστα μοναδικό στην πόλη παντοπωλείο που λειτουργεί με τον συνεταιριστικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα ενός σούπερ μάρκετ που ανήκει ολοκληρωτικά στα μέλη του. Το “βios COOP” έχει στα ράφια του ποιοτικά αλλά και φτηνά προϊόντα, όσο το δυνατόν περισσότερο προερχόμενα από συνεταιρισμούς αγροτών αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς, χωρίς να μετράει ούτε μια ξένη μάρκα. Από βιολογικά φρούτα και λαχανικά, κρασί και τυροκομικά, μέχρι εγχώρια καθαριστικά, υπόσχεται μια απίστευτα ευρεία γκάμα αποκλειστικά ελληνικών προϊόντων, με μια ειδική διασφάλιση ποιότητας. Βρείτε το στην Κων. Καραμανλή 42 στο ύψος του Ευκλείδη.

Επίσης: Ένας μπακαλόγατος στο συνεταιριστικό παντοπωλείο βiος COOP

Πιείτε καφέ και δημιουργήστε

Επιλέξτε για την έξοδό σας το εναλλακτικό «Κουμπί-coffee & crafts» στην Πελοποννήσου 2, που υπόσχεται να αλλάξει τη συνήθεια του «πάμε για έναν καφέ» στη Θεσσαλονίκη. Η αγαπημένη αυτή συνήθεια, εδώ, παίρνει πιο δημιουργική διάσταση. Εκτός από το να δοκιμάσετε υπέροχα ροφήματα, όπως fair trade καφέ, μυρωδάτη σοκολάτα, καλή ρακή, ελληνικές μπύρες, βιολογικό κρασί και χειροποίητα κεράσματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εξοπλισμό που υπάρχει (ραπτομηχανές, επενδυτής κουμπιών, μηχάνημα κοπής υλικών κ.α.) για να φτιάξετε δικές σας δημιουργίες και δώρα για αγαπημένα πρόσωπα, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και κάποιο από τα σεμινάρια (πλέξιμο, κατασκευές με ύφασμα, δέρμα κλπ) που πραγματοποιούν crafters της πόλης. Επισκεφτείτε το στην Πελοποννήσου 2, Αρχαία Αγορά φέροντας μαζί την δημιουργική σας διάθεση.

Το πλέξιμο χαλαρώνει

Αν σας αρέσουν οι δημιουργίες, μπορείτε αυτό το χειμώνα να δοκιμάσετε να πλέξετε μόνοι σας το κασκόλ ή το πουλόβερ που ονειρεύεστε ή θέλετε να κάνετε δώρο, κάνοντας μαθήματα πλεξίματος στο κατάστημα ειδών πλεξίματος και ραπτικής Άφοι Γιαννόπουλοι στην Ερμού 9 (2310533455), που μπορεί να σας βοηθήσει με τις βασικές αρχές με βελόνες και τσιγκαλάκι. Ή αν βαριέστε να ασχοληθείτε, όμως θέλετε το δικό σας μοναδικό σχέδιο πλεκτού, επισκεφτείτε το Plektronio (www.plektronio.com) και ζητήστε να σας σχεδιάσουν και να σας πλέξουν το δικό σας ιδιαίτερο πλεκτό.

Γίνε παραδοσιακός

Γνωρίστε ένα νέο παραδοσιακό παντοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Ελλιάς στην Ικτίνου 9 και Μακένζυ Κινγκ, ένα μαγαζί που έχει μια ιδιαιτερότητα. Το παντοπωλείο και εκλεκτοπωλείο είναι καρπός των προσπαθειών δύο απολυμένες σκηνοθέτιδων ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 που σήμερα πωλούν παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα με σκοπό να τα αναδείξουν. Όντας μεν μπακάλικο, το Ελλιάς έχει αποκτήσει ποιότητα ντελικατέσεν, με όλα τα προϊόντα να προέρχονται από μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και να έχουν επιλεχτεί προσεκτικά και δοκιμαστεί πριν μπουν στα ράφια. Θέλοντας να μυήσουν τους πελάτες στα προϊόντα τους, στο Ελλιάς διοργανώνονται βραδιές γευσιγνωσίας, όπου οι παραγωγοί έρχονται στο μαγαζί και μιλούν για αυτά, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον κόσμο να τα δοκιμάσει δωρεάν. Δοκιμάστε λοιπόν και πειστείτε μόνοι σας.

«Μνήμη και… Λίθοι» της Θεσσαλονίκης

Επισκεφτείτε τη νέα, μόνιμη, υπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Μνήμη και… Λίθοι», όπου παρουσιάζονται αρχαιότητες που είναι κατασκευασμένες από λίθο και έχουν βρεθεί σε παλαιότερες και πιο πρόσφατες ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Πρόκειται για μαρμάρινες σαρκοφάγους και ταφικούς βωμούς, για τμήματα ταφικών μνημείων, για αρχιτεκτονικά μέλη κτηρίων και για αντικείμενα εργαστηριακής χρήσης, με τα περισσότερα μνημεία να χρονολογούνται στους αυτοκρατορικούς χρόνους (1ος-3ος αι. μ.Χ.) αλλά και αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη που ανήκουν σε μεταγενέστερα κτήρια χριστιανικής λατρείας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης δημιουργεί έναν χώρο περιπάτου και ηρεμίας στην καρδιά της πόλης, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως προσομοίωση ανασκαφής και εργαστήριο λιθοξοϊκής.

Διάβασέ με

Αν ο χειμώνας δεν προσφέρεται για διάβασμα με τις ατέλειωτες νύχτες του τότε γιατί προσφέρεται; Λοιπόν έχουμε και λέμε: Φέτος νέα βιβλία θα βγάλουν οι δημοφιλείς Μένης Κουμάνταρεας (Ο θησαυρός του χρόνου, εκδ. Πατάκη), Μαρία Μήτσορα (Από τη μέση και κάτω, διηγήματα, εκδ. Πατάκη), Τίτος Πατρίκιος (Ο πειρασμός της νοσταλγίας, εκδόσεις Κίχλη), Λένος Χρηστίδης (Η Μελαψή παρθένος, εκδόσεις Καστανιώτη), Αύγουστος Κορτώ (Επειδή είναι η καρδιά μου, εκδόσεις Πατάκη), Σωτήρης Δημητρίου (Κοντά στην κοιλιά, εκδόσεις Πατάκη), Βαγγέλης Ραπτόπουλος (Μοιρολα3, εκδόσεις Τόπος), Διονύσης Χαριτόπουλος, (Πρόβες πολέμου, εκδόσεις Τόπος). Στις νέες υπόγραφες το στοίχημα της χρονιάς είναι ο Άκης Παπαντώνης (Καρυότυπος, εκδόσεις Κίχλη), ενώ από τους ξένους η άφιξη του Πολ Όστερ θεωρείται το πιο αναμενόμενο λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς, μαζί με τη νέα συλλογή του Ντον Ντε Λίλλο με τίτλο Εσμεράλντα, αλλά και Τόμας Πίντσον και άγνωστος Κέρουακ και πολλές επανεκδόσεις συστήνουν την εκδοτική ατζέντα της χρονιάς.

Ζήσε Εναλλακτικά

Το χειμώνα που είναι πιο δύσκολο να αθληθείτε έξω, δοκιμάστε αντίθετα μια πολεμική τέχνη. Ο Αθλητικός Όμιλος Wushu-Chen Long σας προσκαλεί σε σειρά σεμιναρίων Wushu- Tai Chi Chuan και Kung Fu. Τα σεμινάρια Tai Chi θα διεξαχθούν την περίοδο 18 – 26 Οκτωβρίου 2014, ενώ τα σεμινάρια Kung Fu θα διεξαχθούν την περίοδο 1 – 9 Νοεμβρίου 2014. Τα μαθήματα θα διεξάγονται στην Πλατεία Μοριχόβου 1 στα Λαδάδικα, ενώ για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στα 2310525555 και 6938325926. Επίσης για πιο χαλαρωτική άσκηση μπορείτε να δοκιμάσετε μαθήματα yoga σε ένα από τα στούντιο της πόλης, όπως το Armonia Yoga Studio, το Ashtanga Yoga ή το Atma Studio Yoga.

Δοκίμασε κάτι πιο extreme

Άσε τις προκαταλήψεις και επισκέψου το 1ο Βαλκανικό Συνέδριο Δερματοστιξίας (1st Balkan Thessaloniki Tattoo Convention) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 1-2 Νοεμβρίου. Στη μεγαλύτερη αίθουσα της Μακεδονίας, περισσότεροι από 60 κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ενημερώνοντας το κοινό για την πανάρχαια τέχνη της δερματοστιξίας. Στην έκθεση θα υπάρχουν επίσης περίπτερα με tattoo supplies, είδη ρουχισμού και accessories, gadgets, αερογραφίες και άλλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από happenings, ανάμεσα στα οποία έκθεση σχεδίων, Art Fusion, επίδειξη παραδοσιακών πολεμικών τεχνών με σπαθιά και πολλά ακόμα.

*1-2/11, Porto Pallas

Φτιάξε ντουλάπα

Βαριέσαι το ξέρω αλλά θα δεις που στο τέλος θα σ΄αρέσει. Τα ρούχα που βαρέθηκες αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια μπορούν να αλλάξουν απλώς χέρια. Οργάνωσε αμέσως μετά ένα event ανταλλαγής στο σπίτι σου. Μάζεψε μια σακούλα με τα ρούχα που παραφόρεσες και αντάλλαξέ τα με άλλους που βαρέθηκαν τα δικά τους. Μήπως να έκανες το ίδιο και με την βιβλιοθήκη σου;

Εκπαιδεύσου

Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στην Εθνικής Αμύνης 8 και στην Πολίχνη, που διδάσκουν δωρεάν μια ευρεία γκάμα μαθημάτων, για τα οποία παίρνετε και βεβαίωση παρακολούθησης. Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία, Ευρωπαϊκές Γλώσσας, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Πολιτισμός και Τέχνες, Παρόμοια προγράμματα προσφέρονται και από απόσταση. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στο 2310219939. Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαλέξεις στα Πανεπιστήμια δωρεάν, αλλά εάν ενδιαφέρεστε για περαιτέρω μελέτη υπάρχει κάτι που ονομάζεται courseware, και διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Είναι το υλικό ολόκληρων μαθημάτων διαφόρων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, σε «πακέτα» που μπορείτε να κατεβάσετε. Χρησιμοποιήστε τα για πηγές σε εργασίες σας ή για να ικανοποιήσετε την προσωπική σας περιέργεια. Ένα καλό site για να αρχίσετε την αναζήτηση είναι το http://oedb.org/library/features/236-open-courseware-collections. Επίσης στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά δωρεάν (freeware) εκπαιδευτικά προγράμματα για κατέβασμα. Ένα από αυτά, το «before you know it», αναλαμβάνει να σας μάθει στο πι και φι το βασικό λεξιλόγιο της γλώσσας της αρεσκείας σας. Βρείτε το στο http://www.byki.com/.

Κάνε πάρτυ στο σπίτι σου

Ας γυρίσουμε λίγο πίσω το χρόνο κι ας θυμηθούμε πόσο ωραία ήταν όταν δεν ξεπαραδιαζόταν ο ένας αλλά έβαζαν λίγα χρήματα όλοι. Ρεφενέ το λέγαμε. Μπορείς να κάνεις θεματικό πάρτι, όπως ένα 80s πάρτι και αυτό από μόνο του θα σου δώσει τις ιδέες για τις προσκλήσεις, τη μουσική, τη διακόσμηση, και το ντύσιμο. Η επιλογή της μουσικής θα σου φανεί επίσης διασκεδαστική υπόθεση. Φτιάξε μια λίστα με τραγούδια και αποθήκευσέ την και άσε την να παίζει στο repeat. Ακόμα καλύτερα, ζήτα από ένα φίλο σου να γίνει ο dj της βραδιάς -πίστεψέ μας, πολλοί θα σπεύσουν να αναλάβουν αυτόν το ρόλο. Ζήτα από τους φίλους σου να φέρουν ποτά και σνακ.

Αθλήσου τζάμπα

Γυμνάσου τζάμπα τρέχοντας σε ανοιχτά γήπεδα όπως αυτό δίπλα από το Ιβανόφειο ή στο γήπεδο Στρεμπενιώτη στην Νεάπολη ή στο δάσος του Σέιχ Σου μέσα στην φύση. Πήγαινε σε κολυμβητήρια και με ένα κόστος κοντά στα 2 ευρώ κολύμπησε για ώρες. Παίξε τένις και ποδόσφαιρο σε γήπεδο 5×5 δωρεάν, κοντά στο τέρμα των λεωφορείων των Μετεώρων. Τέλος, αν θέλεις και λίγα βάρη στο πρόγραμμα σου κάποια φορά, πλήρωσε για μια επίσκεψη γύρω στα 5 ευρώ σε κάποιο κοντινό γυμναστήριο, ενώ αν η ηλικία σου είναι άνω των 60 γυμνάσου εντελώς δωρεάν στα δημοτικά γυμναστήρια: 1) Αναγνωσταρά έναντι Σιδηρ. Σταθμού τηλ. 2310545733, 2) Στο γυμναστήριο Κρυστάλλη στην Πλατεία Αντιγονιδών τηλ. 2310531631 και 3) Στο γυμναστήριο Α.Τούμπας Μ.Αλέξανδρος τηλ. 2310906706.

Γνώρισε την ιστορία γύρω σου

Είναι τόσο κοντά. Ανακάλυψε λοιπόν τις ιστορικές περιοχές γύρω από την πόλη σε απόσταση 100 χλμ. Οι Αιγές (απόσταση 80 χλμ.), στη θέση της σημερινής Βεργίνας, η πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων. Το Δίον (απόσταση 85 χλμ.), στο οποίο οι Μακεδόνες είχαν τα ιερά τους για τον Ολύμπιο Δία. Στη Χαλκιδική, στα Στάγιρα (απόσταση 98 χλμ.), η πατρίδα του Αριστοτέλη, αλλά και η Αμφίπολη (απόσταση 100 χλμ.) που όλοι συζητάμε τελευταία.

Πάρε μαλλί της γριάς και πασατέμπο

…και φάτο όπως όταν ήσουν πιτσιρίκι. Η Παραλία πια είναι για όλες τις εποχές. Κάθισε στα πεζούλια στην παραλία, βάλε ραδιόφωνο από τις ρυθμίσεις του κινητού σου, διάβασε το αγαπημένο σου βιβλίο, χάζεψε τις δράσεις και τα events που ιδιαίτερα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συμβαίνουν πάντα ή απλώς την περαντζάδα και φιλοσόφησε. Τα νέα παιδιά «πάνε Αλέκο» ή Φεγγάρι και τα δίνουν όλα. Πάρε πασατέμπο, χάζεψε τις «μονομαχίες» τεχνικής skate και BMX, και γιατί όχι, αν έχεις κότσια πάρε μια σανίδα και δοκίμασε κι εσύ, είναι όλοι πρόθυμοι να σου μάθουν.

Ανακάλυψε μικρούς θησαυρούς

Πηγαίνεις στα παλαιοβιβλιοπωλεία και βρίσκεις θρυλικά βιβλία και συγγραφείς. Τώρα που έχεις περισσότερο χρόνο, μπορείς επιτέλους να διαβάσεις Μπερνάρ Σω με την ησυχία σου. Για παράδειγμα το Παλαιοβιβλιοπωλείο Exlibris Oldbooks (Αλ. Σβώλου 55, τηλ. 2310260615). Ρίξε μια ματιά και σε παλιατζίδικα, παζάρια, λαϊκές αγορές, second hand.

Μάθε τέχνη

Οι γενιές ολόκληρες που γαλουχήθηκαν με το δόγμα της κατανάλωσης γύρισαν σελίδα. Το κίνημα του «Do It Yourself» γνωρίζει ξανά μεγάλες δόξες. Εργαστήρια εκμάθησης ραπτικής, κατασκεής κοσμημάτων, υδραυλικών, κηπουρικής, ακόμα και λουστραρίσματος επίπλων βλέπουν τη ζήτηση για εγγραφές στα μαθήματά τους να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Μία ακόμη ιδέα είναι να επισκεφτείτε το MAKE Creative Spaces, που οργανώνει κατά καιρούς workshop κατασκευών, ή απλά με μια μικρή συμμετοχή να αποκτήσετε πρόσβαση στον χώρο και τα εργαλεία του για πολλών ειδών μαστορέματα και δημιουργίες με Laser Cutter, 3D Printer και τα συναφή.

Σαββατοκύριακα στο σπίτι

Τη δεκαετία του ’90, σε καιρούς αισιοδοξίας και επίπλαστης ευμάρειας, το λέγαμε Cocooning. Σήμερα το αποκαλούμε Stay-cation (παράφραση του Vacation) ή αλλιώς διακοπές κατ’ οίκον. Τα Χριστούγεννα, τα επιτραπέζια παιχνίδια όπως η Monopoly και το Scrabble σημείωσαν άνοδο των πωλήσεων τους παγκοσμίως. Στο μενού έχουν προστεθεί έως σήμερα βιβλία, DVD και ότι άλλο μπορεί να προσφέρει την ψευδαίσθηση της απόδρασης από την στενάχωρη καθημερινότητα. Ταυτόχρονα, το σύνδρομο του σπιτόγατου σε συνδυασμό με τη σοφή διαχείριση των οικονομικών μας έχει φέρει μια αλλαγή και στον τρόπο απόκτησης αυτών των ίδιων των αγαθών της απόλαυσης. Στις Η.Π.Α., μια πραγματική επανάσταση για τα δεδομένα της αμερικανικής κουλτούρας συντελείται ήδη στην αύξηση της χρήσης των δανειστικών βιβλιοθηκών για βιβλία και DVD με εκπαιδευτικό υλικό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα