close search results icon
ΤΕΥΧΟΣ 265

Parallaxi Ιουνίου: Ο απόλυτος οδηγός του καλοκαιριού-Τραπεζάκια έξω

Τεύχος 265

Η parallaxi Ιουνίου κυκλοφορεί παντού στη Θεσσαλονίκη με ένα τεύχος σε ρυθμούς καλοκαιρινούς, αλλά πάντα εστιασμένο στην πόλη, τους ανθρώπους και τις ιστορίες της.

Σκοτάδια στον Ορίζοντα

Σε ένα κόσμο γεμάτο αβεβαιότητα και κατάρρευση όλων των σταθερών (πόλεμοι, πανδημίες, επιστροφή της οικονομικής κρίσης, επισιτιστική παγκόσμια απειλή) βρίσκει γόνιμο έδαφος σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη να φουντώσει η βία. Ο Γ. Τούλας γράφει για τα σημάδια σήψης και παρακμής που σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα.

parallaxi-265-issu-04.jpg

Στοές από το παρελθόν, περάσματα στο μέλλον

Στην τύχη τους και στη φθορά του χρόνου έχουν αφεθεί οι περισσότερες εμπορικές στοές της Θεσσαλονίκης που ενώνουν δρόμους, διατρέχουν οικοδομικά τετράγωνα ή αποτελούν εισόδους στο εσωτερικό κτιρίων. Ο Κ. Κεκελιάδης γράφει για τους άλλοτε πρωταγωνιστές του δημόσιου χώρου που διεκδικούν εκ νέου τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα.

parallaxi-265-issu-06.jpg

Το νέο ελπιδοφόρο θεατρικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης

Με ορμή από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. η Λία Κεσοπούλου παρουσιάζει τις ομάδες που γεννούν ελπίδες.

parallaxi-265-issu-18.jpg

Όσα θα δούμε στα θερινά σινεμά αυτό το καλοκαίρι

Ο Γ. Γκροσδάνης προτείνει μια λίστα ταινιών που δεν πρέπει να χάσετε και φιλοδοξούν να κάνουν πιο όμορφο το φετινό μας καλοκαίρι.

parallaxi-265-issu-26.jpg

Ο συναυλιακός χαμός του φετινού καλοκαιριού

Δυο χρόνια αποχής από μεγάλα θεάματα ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν τη συναυλιακή έκρηξη που έρχεται αυτό το καλοκαίρι. Ο απόλυτος οδηγός για να μη χαθείτε στις υπαίθριες σκηνές της πόλης.

parallaxi-265-issu-32.jpg

Πέντε φεστιβάλ που δεν θα χάσουμε!

Η μεγάλη επιστροφή του φετινού καλοκαιριού, τα σημαντικά φεστιβάλ που αγαπάμε και μας έλλειψαν είναι πραγματικότητα. Επιλέξαμε πέντε λατρεμένα φεστιβάλ με άπειρες εκπλήξεις.

parallaxi-265-issu-38.jpg

Οι μεγάλες θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού

Πάντα τα καλοκαίρια μας έχουν θέατρο. Πολύ θέατρο. Ραντεβού έξω από ένα ανοιχτό, μαξιλαράκια από λευκά φελιζόλ και κουβέντα κατεβαίνοντας! Θέατρο Δάσους, Δημοτικό Θέατρο Συκεών, Θέατρο Γης, Θέατρο Κήπου. Επιλέγουμε τις παραστάσεις που ξεχωρίσαμε και βάζουμε στην ατζέντα μας για τους επόμενους μήνες.

parallaxi-265-issu-40.jpg

Χαλκιδική και πολιτισμός: Η ξηρασία και οι εξαιρέσεις

Μιλάμε με εκείνους τους ανθρώπους, που προβάλουν πολιτισμό με συνέπεια, συνέχεια και ένα μεράκι που ξεκινάει και τελειώνει στην αγάπη του κόσμου για τέχνη.

parallaxi-265-issu-44.jpg

Χρήστος Καρράς: Δεν αποκοπήκαμε ποτέ από όσα τρέχουν γύρω μας

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε μια κουβέντα για τον Πολιτισμό, τα ρίσκα, την πανδημία και όσα άφησε και το μέλλον.

parallaxi-265-issu-50.jpg

Τα top μαγαζιά της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται για το φετινό καλοκαίρι

Η πόλη αλλάζει. Μεταμορφώνεται. Ανοίγει τα παράθυρα να μπει το φως και το αεράκι. Βγάζει τα τραπεζάκια της έξω. Ανακαινίζει τους κήπους της. Ανοίγει ομπρέλες. Μαγειρεύει τις νέες γαστρονομικές της προτάσεις. Ετοιμάζει τις μουσικές της. Γίνεται ανάλαφρη. Αποκτά μια καλύτερη διάθεση. Έχει επιθυμία να κυκλοφορήσει. Να ενδώσει σε νέες προκλήσεις. Να δοκιμάσει νέες γεύσεις. Να χορέψει. Να ξενυχτήσει. Και να περπατήσει, επιστρέφοντας, στην άδεια, φωτισμένη Παραλία. Καλοκαιράκι, και μερικά από τα top μαγαζιά της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται...

parallaxi-265-issu-56.jpg

8+1 top ξενοδοχεία για το φετινό καλοκαίρι

Όταν η λέξη «καλοκαιρινές διακοπές» αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, αυτό
σημαίνει ότι έχουμε τον προορισμό και αναζητάμε τη διαμονή. Δεκάδες ελληνικά ξενοδοχεία είναι έτοιμα να σας φιλοξενήσουν σε μικρούς παραδείσους απαράμιλλης αισθητικής, high end φιλοξενίας, 5* υπηρεσιών και μοναδικής γαστρονομικής ταυτότητας, με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Εμείς, ξεχωρίσαμε κάποια από αυτά και σας προτείνουμε να ζήσετε το δικό σας καλοκαιρινό όνειρο όπως σας αξίζει!

parallaxi-265-issu-68.jpg

Το καλοκαίρι του ΚΘΒΕ

Το ΚΘΒΕ υποδέχεται το καλοκαίρι με δύο παραγωγές καθώς παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Ελένη», αλλά και την παραγωγή «Αριστοφάνης - Ηρώνδας: Contra Tempo».

parallaxi-265-issu-73.jpg

Η Greenpeace θα συνεχίσει να κάνει φασαρία

Από το 1991, οπότε και ιδρύθηκε το ελληνικό τμήμα της Greenpeace, οι αγώνες της είναι στοχοπροσηλωμένοι στο κλίμα, την ενέργεια, την υγιεινή τροφή, την προστασία των θαλασσών κ.ά. Κυρίως, όμως, στοχεύουν στην ειρηνική συλλογική δράση και στο να εμπνεύσουν την πίστη ότι ο καθένας μπορεί να κάνει την αλλαγή για το κοινό καλό. Η Ναταλία Τσιγαρίδου από το Τμήμα Εκστρατειών της Οργάνωσης, εξηγεί πώς κάθε πράξη για το περιβάλλον πρέπει να βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: την κλιματική αλλαγή και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας.

parallaxi-265-issu-74.jpg

Πυρκαγιές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και τέχνη

Εμείς ίσως σωθούμε, αλλά τι θα χρειαστεί να κάνουμε για να σώσουμε το περιβάλλον;

Οι δυστοπίες μιας νέας γεωλογικής εποχής

Στις μέρες μας είναι ολοφάνερο πως το ανθρώπινο είδος, συνολικά, δρα ως μια αποφασιστική γεωλογική «δύναμη» ή, τουλάχιστον, ως ένας πολύ σημαντικός «παράγοντας» ο οποίος, έχοντας αποκτήσει σταδιακά τη δυνατότητα να αναδιαμορφώνει ριζικά το περιβάλλον του, είναι πλέον σε θέση να επηρεάζει την πορεία και το μέλλον της ζωής στον πλανήτη Γη.

parallaxi-265-issu-84.jpg

10+1 πράγματα που μάθαμε για έναν πιο πράσινο πλανήτη

Με αφορμή μια ακόμα παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ξεχωρίσαμε όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την αειφορία, μέσα από καινοτόμα projects, δράσεις και πρόσωπα, που θα κάνουν σίγουρα τη διαφορά στο να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη Γη!

parallaxi-265-issu-90.jpg