ΤΕΥΧΟΣ 264

Parallaxi Μαίου: Πόσα Airbnb σηκώνει η πόλη; Η Θεσσαλονίκη με τα μάτια των ξένων

Η Parallaxi Μαίου κυκλοφορεί παντού στην πόλη με ένα τεύχος αφιερωμένο στα Airbnb της πόλης και το πώς βλέπουν οι ξένοι τη Θεσσαλονίκη. Γράφουμε για την θρυλική επιστροφή του Όλυμπος Νάουσα, ενώ ο πολυτάλαντος Άρις Γεωργίου ανοίγει την καρδιά του σε μια εκ βαθέων συνέντευξη.

Η επιστροφή

Ο Γ. Τούλας γράφει για το Πάσχα που πέρασε και το οποίο ήταν η πρόβα μιας επιστροφής. Σε όσα απωλέσαμε και θέλουμε με ορμή να ξαναβρούμε. Είναι πολύς ο καιρός της έλλειψης, είναι μεγάλο το κενό της συνέχειας.

Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια των ξένων

Εννιά αλλοεθνείς, που ζουν χρόνια στη Θεσσαλονίκη, μοιράζονται την άποψή τους γι’ αυτήν, που αγάπησαν όσο τη γενέτειρά τους.

Όταν επιλέγεις ή σε επιλέγει μια πόλη, γίνεσαι κομμάτι της. Αλληλεπιδράς μαζί της, με τους ανθρώπους της. Σου δίνει και της επιστρέφεις. Αφομοιώνεσαι. Με την καλή έννοια, συνήθως. Η Θεσσαλονίκη είναι μια τέτοια πόλη, καθώς στο DNA της έχει την κουλτούρα των διαφορετικών πολιτισμών κι εθνικοτήτων που έχουν συναντηθεί κι ακόμα συνυπάρχουν.

Κάποιοι ζουν εδώ δεκαετίες. Άλλοι μερικά μόνο χρόνια. Οι περισσότεροι μιλάνε σπαστά ελληνικά, αλλά καλά, ενώ μερικοί δε γράφουν παρά στη γλώσσα τους ή αγγλικά. Έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε χώρες εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας, με κόντρα κουλτούρες, άλλους πολιτισμούς, αλλά η αναζήτηση μιας διαφορετικής ζωής, επαγγελματικής πορείας, έρωτα ή η πολιτική κατάσταση τους έφεραν εδώ. Όλοι ξένοι στην ίδια πόλη, όλοι κοινωνοί και δέκτες νέων εμπειριών, εικόνων, συνηθειών. Όλοι κριτές, αλλά και παντοτινά γοητευμένοι μαζί της.

Όλυμπος Νάουσα: Μια θρυλική επιστροφή

Η αναγέννηση του μυθικού εστιατορίου δεν αποτελεί μόνο αναβάθμιση της γαστρονομικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, αλλά εγκαινιάζει και το νέο αισθητικό status στη συνολική της κουλτούρα.

Από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη βραχυχρόνια πόλη

Tο AirBnB, οι καλλιτέχνες, οι κάτοικοι και τα κενά σπίτια στη Θεσσαλονίκη. Η πίεση στα ενοίκια και τον πολιτισμό, η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση που οδηγεί στη φυγή και δίνει ζωή στη βραχυχρόνια μίσθωση, η αναγκαία ρύθμιση της αγοράς και μια πρόταση για μια άλλη ανάπτυξη.

Άρις Γεωργίου – Ο πολυτάλαντος

Αρχιτέκτων, φωτογράφος, εικαστικός, συγγραφέας και γραφίστας ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στην ελευθερία και την πειθαρχία χάρις στην αγάπη του για κάθε μορφή τέχνης.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Μονπελιέ της Γαλλίας, από όπου πήρε και το μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A. πολεοδομίας. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της δεκαετίας του ’70 συνεργάζεται για μια εξαετία με το ραδιοφωνικό σταθμό EPT Μακεδονίας σε προγράμματα για τη φωτογραφία, τη σύγχρονη τέχνη και τη μουσική και παράλληλα από το 1977 ξεκινά να εκθέτει ζωγραφική και φωτογραφία σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο λόγος για τον Θεσσαλονικιό δημιουργό και οραματιστή Άρι Γεωργίου με το πολύπτυχο και πολυδιάστατο έργο.

Σχετικά Αρθρα