close search results icon

Πολιτισμός

Πέντε νέα βιβλία για το Σαββατοκύριακο!

Επιλογές για την πιο καλή «συντροφιά» το διήμερο.

Πέντε νέα βιβλία για το Σαββατοκύριακο!
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Πέντε αναγνώσματα ξεχωρίσαμε αυτήν την εβδομάδα και σας τα παρουσιάζουμε προκειμένου να τα πάρετε στα χέρια σας και να έχετε την πιο καλή «συντροφιά» αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για ένα φρέσκο μυθιστόρημα με έντονη και αγωνιώδη πλοκή, ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες, ένα βιβλίο με συνταγές με μεγάλη ιστορία, ένα ακόμη επικό αφήγημα και τέλος ένα βιβλίο- «έκπληξη». Δείτε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά:

«Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ (Όνειρο πρώτο, σειρά Αγριόπαπιες)»– Γιώργος Χατζόπουλος

Ο Γιώργος Χατζόπουλος γράφει ένα μυθιστόρημα που έχει ως ιστορικό πλαίσιο την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος κατοικεί σε αστικό κέντρο, αλλά τα καλοκαίρια τα περνάει στο σπίτι του παππού του, σε ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στις όχθες μιας λίμνης. Μέσα από τα μάτια του εντεκάχρονου ήρωα ο αναγνώστης θα ανακαλύψει την ελληνική επαρχία της εποχής, τη μαγεία της φύσης, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσει τα παιχνίδια και τις περιπέτειες των αγοριών, τη σχέση τους με τα κορίτσια, αλλά και το μεγάλο μυστικό του Αλέξανδρου: Είναι ο μόνος στο χωριό που γνωρίζει που κρύβεται η οικογένεια των εξόριστων μουσικών που απέδρασε από το νησάκι της λίμνης, όπου ζούσε απομονωμένη εδώ και μήνες! Το βαρύ αυτό μυστικό θα γεννήσει μέσα του ένα σωρό ερωτήματα.

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “ΠΑΤΑΚΗ”.  Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ, Σελίδες: 200. Τιμή: 9,50.

«1922-2022, Θεσσαλονίκη πόλη των προσφύγων»- Ημερολόγιο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας
αντιρατσιστική πρωτοβουλία

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και ο Εκδοτικός Οίκος Ψηφίδες παρουσιάζουν το Ιστορικό και Λογοτεχνικό Ημερολόγιο «1922-2022, Θεσσαλονίκη πόλη των προσφύγων». Εκατό χρόνια πριν, η Θεσσαλονίκη δέχεται τους πρώτους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την επόμενη χρονιά, από το λιμάνι της θα αναχωρήσουν 350.000 μουσουλμάνοι, στο πλαίσιο της αναγκαστικής ανταλλαγής πληθυσμών. Δύο μόνο στιγμές από τη συνεχή κίνηση ανθρώπων που ήρθαν ή έφυγαν από αυτή την πόλη στους 23 πρώτους αιώνες της ζωής της. Πολλά θα ειπωθούν φέτος για την επέτειο του ‘22, αυτού του φοβερού ξεριζωμού που κορύφωσε ένα δεκαετή κύκλο εθνοκαθάρσεων στα Βαλκάνια. Αν κάτι έχουμε να κομίσουμε εμείς σε αυτή την συζήτηση, είναι η διαρκής υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ήταν πρόσφυγες. Πρόσφυγες και προσφύγισσες διωγμένοι από τον πόλεμο, τον εθνικισμό, τις εθνοκαθάρσεις των δύο αντιμαχόμενων κρατών. Όπως πρόσφυγες και προσφύγισσες ήταν τόσοι και τόσες που έφτασαν, έζησαν, πρόσφεραν σε αυτή την πόλη, από τις Σεφαραδίτισσες του 16ου αιώνα ως τους Σύριους του 21ου. Σε αυτούς αφιερώνεται λοιπόν το φετινό αυτό ημερολόγιο.

Κείμενα: Γιάννης Αρσακιάν, Μαρία Γεωργούλα, Γιάννης Γκλαρνέτατζης, Ισίδωρος Ζουργός, Χριστίνα Ιωάννου, Δημήτρης Καταϊφτσής, Κώστας Κατσάπης, Θωμάς Κοροβίνης, Εύη Κουτρουμπάκη, Κώστας Κουτρουμπάκης, Σπύρος Λαζαρίδης, Στυλιανή Λέτσιου, Χρίστος Μάης, Αργύρης Μπακιρτζής, Λένα Καλαϊτζή – Οφλίδη, Σίμος Οφλίδης, Αθηνά Παπανικολάου, Ελένη Σιδέρη, Γιώτα Τεμπρίδου, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Θανάσης Τριαρίδης, Βασίλης Τσιράκης, Γιώργος Τσιτιρίδης, Θοδωρής Φέστας, Javid, Zahir Athari, Γιώργος Αγγελόπουλος, Ζώγια, Ρέα και Σ.Χ. 

Φωτογραφίες: Έλενα Γανδά, Γιάννης Πομάκης και Μένη Σεϊρίδου (Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης), Δημήτρης Τοσίδης, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης.

*Το ημερολόγιο θα κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και κοινωνικούς χώρους σε όλη τη χώρα. Σελίδες: 256. Τιμή: 10 ευρώ. 

«Συνταγές με… Ιστορία»- Μαρίκα Μητσοτάκη

μαρικα μητσοτακη βιβλιο

Το βιβλίο «Συνταγές με… Ιστορία» της Μαρίκας Μητσοτάκη επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ 10 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία με την προσθήκη επιπλέον συνταγών. Η Μαρίκα Μητσοτάκη μαγειρεύει και θυμάται: την κουζίνα της μητέρας της, η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα, την ανατροπή που ήρθε για την υγεία της όταν, παιδί ακόμη, προσβλήθηκε από τον ιό της πολιομυελίτιδας, τη γνωριμία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον έρωτα, τον γάμο, τον ερχομό των παιδιών, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, την εξορία, την επιστροφή και το σπιτικό στην Κρήτη. Αναμνήσεις και στιγμιότυπα από μια ζωή πολυτάραχη και ταυτόχρονα συναρπαστική, άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσφατη Ιστορία του τόπου μας. Και μαζί, σε αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, οι παραδοσιακές συνταγές της «κυρίας Μαρίκας», που αποτελούσαν πάντα μια ακαταμάχητη, γευστική αφορμή για να παραμένει ενωμένη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Ψυχογιός”. ΣΕΙΡΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, ΣΕΛΙΔΕΣ: 184. Τιμή: 19,98. 

«Οι ήρωες της αυλής»- Κώστας Αρώνης 

Πρόκειται για ένα αφήγημα με πρωταγωνιστή τον μικρό Κωστή, ο οποίος μας περιγράφει τη ζωή του σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα όσα βιώνει στην καθημερινότητά του. Ιστορίες γεμάτες ανεμελιά, περιπέτεια, σκανταλιές, πρώτα καρδιοχτύπια κι εφηβικά πάρτι μάς ταξιδεύουν στα παιδικά χρόνια της αθωότητας θυμίζοντάς μας πόσο απλή είναι η ζωή μέσα από τα μάτια των παιδιών. Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις IANOS. Σελίδες: 240. Τιμή: 11. 

«Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα. Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους, 1830-1947»-  Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης

Πώς αποτυπώνεται η ιστορική πραγματικότητα σε κάτι τόσο μικρό, όσο ένα γραμματόσημο; Εικόνες και χάρτες με ισχυρούς συμβολισμούς σε ένα «ευτελές» τεκμήριο ταξιδεύουν στον κόσμο μεταφέροντας εθνικά μηνύματα… Αυτά τα ζητήματα πραγματεύεται η νέα έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα. Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους, 1830-1947, έργο του κ. Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΝ, ΣΕΛΙΔΕΣ: 330, Τιμή: 19,80.