ActionAid: Η κλιματική κρίση αυξάνει ανησυχητικά τα ποσοστά χολέρας
Στη Συρία, περισσότερα από 10.000 ύποπτα περιστατικά χολέρας έχουν αναφερθεί μόλις στις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Μετά από χρόνια συνεχούς μείωσης των περιστατικών χολέρας, η ActionAid προβληματίζεται σοβαρά για την ανησυχητική αύξηση των θανατηφόρων εξάρσεων σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2021 – και σε 27 χώρες από τον Ιανουάριο. Το Μαλάουι, η Αϊτή, η Συρία, η Σομαλία και η Mοζαμβίκη αντιμετωπίζουν τέτοιες εξάρσεις, με εκατομμύρια ανθρώπων να απειλούνται από τη νόσο.
Η οργάνωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της ότι τα ακραία κλιματικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, οι κυκλώνες και οι ξηρασίες θα μειώσουν περεταίρω την πρόσβαση στο καθαρό νερό, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση της χολέρας.
Στη Συρία, περισσότερα από 10.000 ύποπτα περιστατικά χολέρας έχουν αναφερθεί μόλις στις τελευταίες έξι εβδομάδες. Αλλά και στην Αϊτή, μετά από περισσότερα από τρία χρόνια χωρίς κανένα κρούσμα χολέρας, αναφέρθηκαν επίσημα 35 θάνατοι από τη νόσο και περίπου 50 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν τον κίνδυνο χολέρας
Στο Μαλάουι, ο κίνδυνος είναι αυξημένος με πάνω από 4.300 κρούσματα και 120 θανάτους από την έναρξη του φαινομένου. Το υπουργείο Υγείας κήρυξε επιδημία χολέρας στο Μαλάουι το Μάρτιο φέτος, μετά την αναφορά ενός κρούσματος στη χώρα.
Αρχικά, στο Μαλάουι, η επιδημία επηρέαζε επαρχίες που είχαν πληγεί από την τροπική καταιγίδα Ana και τον τροπικό Κυκλώνα Gombe στη νότια περιφέρεια της χώρας. Η πρόσφατη έξαρση ήταν μη αναμενόμενη και εξαπλώνεται στις επαρχίες των κεντρικών και βορείων περιφερειών, οι οποίες δεν είχαν αντιμετωπίσει χολέρα για πάνω από δέκα χρόνια.
Η Pamela Kuwali, Γενική Διευθύντρια της ActionAid Μαλάουι, είπε:
«Η έξαρση της χολέρας έχει διαταράξει σημαντικά την παροχή των υπηρεσιών υγείας στο Μαλάουι που ακόμα αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19. Όπως όλες οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η επιδημία της χολέρας έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια, αυξάνοντας το βάρος της μη αμοιβόμενης φροντίδας, δεδομένου ότι αυτές περιθάλπουν τους νοσούντες.
Προτρέπουμε την κυβέρνηση του Μαλάουι και όλους τους μη κρατικούς φορείς να ανταποκριθούν στη σοβαρότητα της έκτακτης αυτής ανάγκης διασφαλίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από την επιδημία θα λάβουν την απαραίτητη αγωγή και τη φροντίδα, καθώς και ότι τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα θα καλύψουν όλους τους κατοίκους που πρέπει.
Καλούμε την κυβέρνηση να αυξήσει τις επενδύσεις σε υπηρεσίες που εξειδικεύονται ανάλογα με το φύλο, όπως το καθαρό, πόσιμο νερό και άλλες εγκαταστάσεις ύδρευσης – αποχέτευσης στις κοινότητες, ως μακροπρόθεσμες λύσεις στην επιδημία».
Αυτές οι εξάρσεις συμβαίνουν σε περιφέρειες όπου η νόσος είχε εξαλειφθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα (τρία χρόνια στην Αϊτή, και πάνω από μια δεκαετία σε κάποιες χώρες όπως η Συρία και το Μαλάουι).
Στη Σομαλία, η παρατεταμένη ξηρασία συνεχίζει να καταστρέφει ζωές και τα βιοποριστικά μέσα των ανθρώπων, ενώ υπάρχει φόβος ότι εκατομμύρια άτομα θα καταλήξουν σε κατάσταση λιμού. Εκατομμύρια ανθρώπων αντιμετωπίζουν μεγάλη λειψυδρία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επιφανειακών υδάτων και τα πιο ρηχά πηγάδια ξεραίνονται. Κατά συνέπεια, η περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό έχει πυροδοτήσει ένα κύμα κρουσμάτων χολέρας.
Στην Αϊτή, κάποια κρούσματα εμφανίζονται σε δυσπρόσιτες περιοχές τις οποίες ελέγχουν ένοπλες συμμορίες. Οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί έμειναν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό ή αποχετεύσεις και έτσι, είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μόλυνσης από διαφόρους ιούς, συμπεριλαμβανομένης και της χολέρας.
Η κλιματική κρίση πλήττει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς
Η Teresa Anderson, Επικεφαλής της ActionAid για την Κλιματική Δικαιοσύνη, είπε:
«Οι οικογένειες που ήδη αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, τώρα υποφέρουν και από τη χολέρα επειδή οι πηγές του νερού ξεραίνονται. Η τραγωδία και η αδικία της κλιματικής αλλαγής είναι ότι οι κοινότητες που υποφέρουν από τη μία κρίση μετά την άλλη, είναι αυτές που δεν ευθύνονται για τη δημιουργία του προβλήματος».
Οι εκδηλώσεις της νόσου στις κοινότητες, γενικά, συνδέονται με έλλειψη υγιεινής τροφίμων, έλλειψη υδρευτικών και αποχετευτικών συστημάτων, με μικρή κάλυψη σε αποχωρητήρια και με προβλήματα στην επεξεργασία υγρών λυμάτων. Η χολέρα μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού, είναι ιάσιμη και μπορεί να προληφθεί. Υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια και αντιβιωτικά, και συχνά, απλές αγωγές, όπως η ενυδάτωση από στόματος, επαρκούν για να σώσουν ζωές. Εντούτοις, μπορεί και να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτά τα σωτήρια μέσα, ειδικά στο καθαρό νερό.
Οι περισσότερες χώρες ακόμα αγωνίζονται να ξεπεράσουν την πανδημία COVID-19 και η έξαρση των κρουσμάτων χολέρας έχει επιβαρύνει επιπλέον τα νοσοκομεία.
πηγή: ActionAid