Αγρότες σε απόγνωση: Ακόμα ένα “πάμε κι όπου βγει” από την Πολιτεία;

Ανησυχία για τις βροχές, αλλά και την άνοδο στις τιμές λόγω μειωμένης παραγωγής - Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες προς την Πολιτεία

Γιώργος Σταυρακίδης
αγρότες-σε-απόγνωση-ακόμα-ένα-πάμε-κι-334218
Γιώργος Σταυρακίδης

Ο Μάιος ήταν ένας από τους ψυχρότερους μήνες σύμφωνα με τους επιστήμονες και οι καθημερινές βροχές στοίχησαν ιδιαίτερα στους αγρότες που είδαν τον κόπο τους να κινδυνεύει να πάει στον βρόντο, λόγω του άστατου καιρού.

Σε απόγνωση οι αγρότες βρίσκονται αυτές τις μέρες, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου μήνα στάθηκαν απειλή για τις παραγωγές τους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μιλάνε και για αύξηση των τιμών, καθώς η έλλειψη παραγωγής λόγω καταστροφών θα φέρει ανατιμήσεις στα προϊόντα.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι αγρότες πολλών και διαφορετικών παραγωγών, όπως του βαμβακιού και σιταριού, του τριφυλλιού αλλά και των δέντρων, όπως τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια μέχρι και οι ελιές που αυτή είναι η περίοδος της ανθοφορίας τους, καθώς οι βροχές μπορεί να φαίνεται πως σταμάτησαν προς το παρόν, όμως δε γνωρίζουν ακόμα τη ζημιά που έχει προκληθεί ή τι άλλο επιφυλάσσει ο Ιούνιος γι’ αυτούς, καθώς η κλιματική αλλαγή φαίνεται να έχει γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός της αγροτικής παραγωγής.

Οι κυβερνήσεις πλέον θα πρέπει να δώσουν άλλες κατευθύνσεις

“Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στα κεράσια, ειδικά στα πρώιμα, που έχουν σκίσει οι καρποί και δεν είναι πια τίποτα από αυτά εμπορεύσιμο. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχουν και στα ροδάκινα, και ειδικά στα νεκταρίνια που και αυτά έχουν έναν φλοιό ο οποίος είναι λείος και στις βροχοπτώσεις δημιουργείται το φαινόμενο του «μεγεθυντικού φακού» οπότε έχουμε κι εκεί σχισίματα” αναφέρει στην Parallaxi ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, αγρότης από την Νάουσα, τονίζοντας πως

“Ζούμε μια τέτοια κατάσταση γιατί όπως είδαμε δεν έχει σταματήσει όλος ο Μάιος να μας βρέχει. Κάτι που ζήσαμε βέβαια και πέρυσι εμείς οι αγρότες. Αυτό ακριβώς είναι που λέγεται κλιματική αλλαγή και δεν το έχει συνειδητοποιήσει κανείς. Οι κυβερνήσεις πλέον θα πρέπει να δώσουν άλλες κατευθύνσεις. Μη ξεχνάμε ότι διαχειρίζονται έναν τεράστιο στόλο επιστημόνων οι οποίοι θα έπρεπε οι ίδιοι να έχουν κάνει τις μελέτες τους και να έχουν προχωρήσει στην  προώθηση των καινούριων προγραμμάτων με βάση τις αλλαγές στον καιρό. Εμείς τα αφήνουμε ακόμα όλα στη τύχη τους. Όπως έγινε και με τα τρένα, με το «Πάμε κι όπου βγει», μόνιμα θα ζούμε τραγωδίες. Είτε αυτές θα είναι οικονομικές, είτε θα είναι ανθρώπινες.”

αγρότες

«Δε μας πειράζει μία χειμερινή βροχή που οι θερμοκρασίες είναι ψιλοσταθερές, αλλά τώρα έχουμε βραδινή 12 °C , τη μέρα 30 °C και ενδιάμεσα βρέχει. Όσοι γνωρίζουν, αυτό είναι το ιδανικότερο κλίμα για τη δημιουργία μούχλας και ό, τι έχει σχέση με έντομα και μύκητες εδάφους και φυσικά όταν ένα φαινόμενο παρατείνεται για πολύ καιρό, αυτά όλο και πληθαίνουν και γίνονται κάτι σαν πανδημία αλλά στα φυτά.» αναφέρει στην Parallaxi ο Γιώργος Στρογγύλης, αγρότης και παραγωγός στη Θεσσαλονίκη.

Καταστροφή για δέντρα και κηπευτικά

«Τα δέντρα σε περίπτωση μεγάλης βροχής, ενδέχεται να σαπίσουνε καθώς τα φύλλα κρατάνε νερό, και αναγκαστικά θα πάθουν ζημιά. Η κάθε βροχή, αντί να ψηθεί το δέντρο όπως λέμε, το κρατάει ωμό, και το δέντρο και τον καρπό. Με αποτέλεσμα να χαλάει η παραγωγή αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να χαλάσουν και δέντρα. Αυτό αφορά δέντρα με ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, αλλά και την ελιά, που έχει μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι τώρα στην ανθοφορία. Τα κηπευτικά όμως είναι και αυτά στην ίδια μοίρα. Ό, τι έχει μπει έξω στα χωράφια, υπάρχει πρόβλημα «βρασμού» στις ρίζες. Βρέχεται ένα χωράφι, γίνεται μούσκεμα αλλά μετά βγαίνει ο ήλιος και κατευθείαν η γη αναπτύσσει τριάντα βαθμούς, με αποτέλεσμα πολλοί παθογόνοι παράγοντες στη γη να λιώνουν τη ρίζα. Τα πιο χειμερινά προϊόντα που ακόμα βγαίνουν, όπως είναι ας πούμε τα καρότα, με το κράτημα του νερού που έχει κάτω θα βγάλουν ένα ποσοστό μεγάλο, ήδη σάπιο μέσα από τη γη» εξηγεί ο κ. Στρογγύλης.

Η μοναδική ελπίδα για τους αγρότες αυτή τη στιγμή, είναι η αλλαγή του καιρού με την είσοδο του Ιουνίου και εύχονται να ξεκινήσουν οι μεγάλες ζέστες, ώστε να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται.

“Ελπίζουμε, κάτι που το κάνει ο καιρός τα τελευταία 4 χρόνια, με το που βγαίνει ο Μάιος πλακώνουν ξαφνικά καύσωνες. Οπότε έχουμε ένα σοκ την πρώτη περίοδο, αλλά μετά, όσα έχουν μείνει εξελίσσονται φυσιολογικά στις σοδειές” αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξηγώντας πως είναι μία κατάσταση που συμβαίνει σε αυτούς τα τελευταία χρόνια συνέχεια.

αγρότες

Θα ανέβουν οι τιμές

Από την άλλη, τον φόβο για την άνοδο στις τιμές για τον καταναλωτή, εκφράζει ο Γιώργος Στρογγύλης, που μιλάει για μεγάλες ανατιμήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από εδώ και πέρα θα ξεκινήσουν να ανεβαίνουν οι τιμές για τον καταναλωτή και αυτό εξαρτάται από την προσφορά που θα είναι φέτος ελάχιστη. Σε όλα τα προϊόντα», ενώ εκφράζει την ανησυχία του και για την κλιματική αλλαγή, περιγράφοντας μία χαρακτηριστική κατάσταση που βίωσε ο ίδιος, αλλά και πολλοί άλλοι αγρότες όταν ο καιρός «απαιτούσε» θερμοκήπια σε μία εποχή που δεν υπήρχαν καθόλου ακόμα οι απότομοι καύσωνες.

«Φτιάξαμε θερμοκήπια τη δεκαετία του ’80 για να προστατέψουμε τα φυτά από τις βροχές, τα χαλάζια και τα κρύα. Κι αυτή τη στιγμή, στα χρόνια μας, το θερμοκήπιο απορρίπτεται από – κάτι που τότε ήταν απίθανο – καύσωνες! Όταν πιάνει 37°C, στο θερμοκήπιο βάζεις φυτό και ξεραίνεται σε μία ώρα, γιατί εκεί είναι κάτι παραπάνω από φούρνος. Με αποτέλεσμα, μία επένδυση τεχνολογίας άλλης εποχής να απορρίπτεται μετά από τόσα χρόνια επειδή άλλαξε ο καιρός. Κι όταν πια, μετράμε συνεχόμενα καλοκαίρια με καύσωνες, μαθαίνουμε οι αγρότες πως εκείνους τους μήνες του καύσωνα θα πρέπει να τους απορρίψουμε, να μη φυτέψουμε τίποτα. Με αποτέλεσμα, πάλι να μειώνεται η προσφορά σε αυτή την περίπτωση και , πάλι, να πρέπει να γίνουν ανατιμήσεις».

Εικόνα: Μάριος Δαδούδης

Τι καιρό θα έχουμε τον Ιούνιο;

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων,  οι θερμοκρασίες θα κινούνται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ πρόσκαιρη κακοκαιρία θα επικρατήσει σε ορεινά τμήματα του νομού και κυρίως την δυτική Μακεδονία. Του Αγίου Πνεύματος, 5/6, ο καιρός αναμένεται άστατος με λίγες βροχές και ισχυρούς ανέμους.

Από τις 8 Ιούνη μέχρι και τις 16 ο καιρός θα χαλάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ ο υδράργυρος θα πέσει αισθητά στα κεντρικά και βόρεια, αυξάνοντας τις αγωνίες για τους αγρότες . Την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται σταδιακή βελτίωση με κάποιες λιακάδες, ενώ σε Μακεδονία, Ήπειρο και πιθανά τα δυτικά ηπειρωτικά θα παρατηρηθεί αστάθεια. Κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή μέχρι και 29 βαθμούς κελσίου, με πιθανότητα για τους πρώτους καύσωνας. Ο Ιούνιος αναμένεται να φύγει με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νοτιάδες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα