Αλλάζουν τα δάση στην Αμερική λόγω της υπερθέρμανσης

Τα δέντρα προχωρούν στην Αρκτική τούνδρα και υποχωρούν από τα βόρεια δάση νοτιότερα

Parallaxi
αλλάζουν-τα-δάση-στην-αμερική-λόγω-της-923497
Parallaxi

Τα δάση από την Αρκτική έως τον Αμαζόνιο μεταμορφώνονται με «σοκαριστικό» ρυθμό λόγω της κλιματικής κρίσης, με τα δέντρα να γίνονται μία άγονη τούνδρα στο βορρά, ενώ άλλα να πεθαίνουν από την κλιμάκωση της ζέστης, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, μαζί με τις αλλαγές στο έδαφος, τον άνεμο και τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, αλλάζει γρήγορα τη σύνθεση των δασών, καθιστώντας τα πολύ λιγότερο ανθεκτικά και επιρρεπή σε ασθένειες, σύμφωνα με μια σειρά μελετών που ανέλυσαν την υγεία των δέντρων στη Βόρεια και Νότια Αμερική. 

Πολλές δασικές περιοχές γίνονται τώρα πιο ευάλωτες σε πυρκαγιές, προκαλώντας την απελευθέρωση περαιτέρω αερίων του θερμοκηπίου από αυτές τις τεράστιες αποθήκες άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη ακόμη περισσότερο. 

«Είναι σαν οι άνθρωποι να έχουν ανάψει ένα σπίρτο και τώρα βλέπουμε το αποτέλεσμα αυτού», δήλωσε ο Roman Dial, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Ειρηνικού.

Ο Roman Dial και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι ένα κομμάτι από λευκά έλατα στη βορειοδυτική Αλάσκα έχουν «πηδήσει» βόρεια σε μια περιοχή της Αρκτικής τούνδρας που δεν είχε τέτοια δέντρα εδώ και χιλιετίες. Η νέα έρευνα των επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο Nature, εκτιμά ότι η ερυθρελάτη προχωρά βόρεια με ρυθμό περίπου 4 χλμ τη δεκαετία, υποβοηθούμενη από την άνοδο της θερμοκρασίας και τις αλλαγές στα μοτίβα του χιονιού και του ανέμου που επηρεάζονται από τη συρρίκνωση του θαλάσσιου πάγου στην περιοχή.

«Ήταν σοκαριστικό να βλέπεις δέντρα εκεί. Κανείς δεν ήξερε γι ‘αυτά, αλλά ήταν νέα και μεγάλωναν γρήγορα», είπε ο Dial, ο οποίος εντόπισε πρώτα τις σκιές των δέντρων σε δορυφορικές εικόνες και στη συνέχεια έκανε ένα ταξίδι με μονοκινητήριο αεροπλάνο, ακολουθούμενο από μια πενθήμερη πεζοπορία, για να βρει και να μελετήσει. το δάσος που προχωρά.

«Τα δέντρα βασικά “πήδηξαν” πάνω από τα βουνά στην τούνδρα. Με βάση τα κλιματικά μοντέλα, αυτό δεν έπρεπε να συμβεί για εκατό χρόνια ή περισσότερα. Κι όμως συμβαίνει τώρα».

Η Αρκτική θερμαίνεται πολύ γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και η εμφάνιση σκούρων κωνοφόρων σε προηγουμένως παρθένα λευκή τούνδρα απειλεί να απορροφήσει, αντί να αντανακλά περισσότερο ηλιακό φως, προκαλώντας περαιτέρω θέρμανση. Τα δέντρα μπορεί επίσης να διαταράξουν τη μετανάστευση διαφόρων τοπικών ειδών. 

«Αυτά τα δέντρα κινούνται πολύ γρήγορα», είπε ο Dial.

Μία ξεχωριστή έρευνα πιο νότια έχει βρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μετασχηματισμός στα όρια μεταξύ των βόρειων και εύκρατων δασών, με τα είδη ερυθρελάτης και ελάτης να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν όλο και περισσότερο τις θερμότερες συνθήκες.

 Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμη και μικρές ποσότητες περαιτέρω θέρμανσης, που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν έως και 50% τον θάνατο των παραδοσιακών δασικών δέντρων σε ορισμένα σημεία, με πολλά άλλα δέντρα να καθυστερούν την ανάπτυξή τους.

«Τα βόρεια είδη τα πηγαίνουν πολύ άσχημα ακόμα και με μέτρια θέρμανση. Αναπτύσσονται πιο αργά και έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα», δήλωσε ο Peter Reich, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που συνέγραψε την έρευνα. «Διαισθητικά, σκέφτηκα ότι θα τα πήγαιναν ελαφρώς χειρότερα με 1,5 βαθμό παραπάνω, αλλά τα πηγαίνουν πολύ χειρότερα, κάτι που είναι ανησυχητικό».

Ο Reich και οι συνεργάτες του πέρασαν πέντε χρόνια εκτρέφοντας εννέα διαφορετικά είδη δέντρων από σπορόφυτα υπό διαφορετικές συνθήκες στη βόρεια Μινεσότα, υποβάλλοντάς τα σε διαφορετικές ποσότητες θερμότητας και νερού. Τα βόρεια είδη υπέφεραν όταν τα εδάφη στέγνωσαν λόγω της ζέστης, ενώ άλλα πιο εύκρατα είδη, όπως η βελανιδιά και ο σφένδαμος, ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν καλύτερα και μπορεί να είναι σε θέση να μετατοπιστούν αργά στη βόρεια ζώνη καθώς ο κόσμος θερμαίνεται περαιτέρω.

«Δεδομένου του πόσο ταχύτατη είναι η κλιματική αλλαγή, θα μπορούσαμε να έχουμε μια περίοδο 50 έως 150 ετών όπου η ερυθρελάτη και το έλατο πάνω από χιλιάδες μίλια, μεταξύ των οποίων από τη Σιβηρία έως τη Σκανδιναβία, δεν θα αναγεννηθούν, οπότε θα έχετε αυτό το παράξενο νέο σύστημα επεμβατικών θάμνων που δεν θα μας παρέχει τις οικονομικές και οικολογικές υπηρεσίες που έχουμε συνηθίσει», είπε ο Ράιχ.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης είναι επίσης αισθητός στην καρδιά του Αμαζονίου, υπογράμμισε μια άλλη μελέτη. Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το τεράστιο οικοσύστημα τροπικών δασών κινδυνεύει να μετατραπεί και τελικά να γίνει σαβάνα. Επίσης η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η έλλειψη φωσφόρου στα εδάφη του Αμαζονίου θα μπορούσε να έχει «σημαντικές επιπτώσεις» στην ανθεκτικότητά του..

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα