Περιβάλλον

Amazon: Αυξημένα κατά ένα τρίτο τα πλαστικά απόβλητα εν μέσω πανδημίας

Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της Oceana.

Parallaxi
amazon-αυξημένα-κατά-ένα-τρίτο-τα-πλαστικά-α-857574
Parallaxi

Σύμφωνα με έκθεση της ομάδας προστασίας της θάλασσας Oceana, τα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών της Amazon αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, σε 270.000 τόνους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας την περσινή χρονιά. Η ομάδα εκτιμά ότι έως και 10.700 τόνοι αυτού του πλαστικού, συμπεριλαμβανομένων μαξιλαριών αέρα, περιτυλίγματος φυσαλίδων και χάρτινων φακέλων με πλαστική επένδυση, που ισοδυναμεί με αξία ενός φορτηγού παράδοσης κάθε 67 λεπτά, είναι πιθανό να καταλήγουν στη θάλασσα.

Επιπλέον, η έκθεση της Oceana αμφισβητεί τις δεσμεύσεις της εταιρείας για την ανακύκλωση, χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις με τοπικούς αξιωματούχους δημοτικών απορριμμάτων, καταστήματα που συνδέονται με τον ιστότοπο ανακύκλωσης δεύτερης ευκαιρίας της Amazon και έρευνες πελατών του Amazon Prime. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες ανακύκλωσης της εταιρείας «δεν θα μειώσουν σημαντικά το τεράστιο (και αυξανόμενο) πλαστικό της αποτύπωμα».

Σαν απάντηση η Amazon, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή του δυτικού κόσμου , απέρριψε τα στοιχεία της Oceana και είπε ότι είχε υπερεκτιμήσει τα πλαστικά απόβλητα κατά 300%. Αμφισβήτησε επίσης το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση του ποσοστού που είναι πιθανό να εισέλθει στη θάλασσα. Δεν παρείχε εναλλακτικά στοιχεία.

Ο Matt Littlejohn, ανώτερος αντιπρόεδρος της Oceana, δήλωσε: «Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εάν η Amazon ήταν διαφανής, θα χρησιμοποιούσαμε ευχαρίστως τα δεδομένα τους. Ναι, χρησιμοποιούν περισσότερες μη πλαστικές συσκευασίες, αλλά πουλούν επίσης έναν τόνο περισσότερο προϊόν. Πρόσθεσε, πως κατανοεί ότι ο κόσμος χρειάζεται την Amazon και ελπίζει μέσω της διόρθωσης του προβλήματος, η εταιρεία να γίνει ηγέτης όσον αφορά τη μείωση του πλαστικού.

Επιπρόσθετα, η έκθεση αναφέρει πως η πλαστική μεμβράνη που χρησιμοποιεί η Amazon στη συσκευασία της, έχει μικρή ή καθόλου αξία για την αγορά ανακύκλωσης και δεν είναι γενικά αποδεκτή από δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Διαπιστώθηκε, πως σχεδόν το 75% των πελατών του Amazon Prime που ερωτήθηκαν σε 25 πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έστειλαν το πλαστικό, εν γνώσει τους ή όχι, σε χώρους υγειονομικής ταφής.

  • Σχεδόν το 40% το έβαζε σε κάδους ανακύκλωσης, όπου η παρουσία πλαστικής μεμβράνης θα οδηγούσε στη χωματερή.
  • το 35% πετάει το πλαστικό στον κάδο.
  • Λίγο λιγότερο από το 20% των 1.400 πελατών δήλωσε ότι χρησιμοποίησε ξανά το πλαστικό.
  • το 5% είπε ότι τοποθέτησε τη συσκευασία σε κάδους απορριμμάτων σε καταστήματα στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που βασίζεται στους πελάτες της Amazon στον ιστότοπο Δεύτερης Ευκαιρίας της εταιρείας.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι εκπρόσωποι σε περισσότερα από το 40% των καταστημάτων που προτείνει η Amazon ως εναλλακτική ανακύκλωση για πλαστικές μεμβράνες είπαν στους μυστικούς αγοραστές ότι η πλαστική μεμβράνη της Amazon δεν έγινε αποδεκτή. Αντιθέτως, μόνο το 9% όλων των πλαστικών απορριμμάτων έχει ποτέ ανακυκλωθεί . Σχεδόν όλα πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, καίγονται ή εισέρχονται και μολύνουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των υδάτινων οδών και των ωκεανών.

Η Rachel Johnson Greer, πρώην διευθύντρια προγράμματος στην Amazon, η οποία εργάστηκε στην εταιρεία για οκτώ χρόνια είπε, ότι η εταιρεία θα αναλάμβανε μέτρα για τα πλαστικά μόνο εάν το απαιτούσαν οι κυβερνήσεις ή η πλειοψηφία των πελατών .

Τον Μάιο, περισσότερο από το ένα τρίτο των μετόχων της Amazon ψήφισαν ψήφισμα που την καλούσε να ποσοτικοποιήσει το πλαστικό μιας χρήσης και να παράσχει συστάσεις για το πώς να μειώσει το πλαστικό της αποτύπωμα μέχρι το τέλος του έτους.

Η Oceana τόνισε τη δράση που έλαβε ο λιανοπωλητής στην Ινδία, όπου έχει εξαλείψει τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις χαρτιού, αφού ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, και η κεντρική της κυβέρνηση δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν τα πλαστικά μιας χρήσης έως το 2022. Η απαγόρευση καθυστέρησε, αλλά ένα δικαστήριο έκρινε ότι η συσκευασία ήταν ευθύνη των παραγωγών, των εισαγωγέων και των ιδιοκτητών εμπορικών σημάτων. Έπειτα, η Amazon ανακοίνωσε ακόμη ότι θα απομακρυνθεί από τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης στη Γερμανία .

Με βάση αυτό, ο Littlejohn δήλωσε: «Εάν η εταιρεία μπορεί να το κάνει αυτό στην Ινδία και τη Γερμανία, μπορούν να απομακρυνθούν από τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης σε παγκόσμια βάση»

H Amazon εξακολουθεί να αρνείται τα στοιχεία της έκθεσης, καθώς εκπρόσωπος της δήλωσε το εξής: «Η Amazon συμμερίζεται τη φιλοδοξία της Oceana να προστατεύσει τους ωκεανούς του κόσμου και σέβεται το έργο τους, αλλά, για δεύτερη χρονιά, οι υπολογισμοί της είναι σοβαρά λανθασμένοι. Έχουν υπερεκτιμήσει τη χρήση πλαστικών κατά περισσότερο από 300% και χρησιμοποιούν ξεπερασμένες υποθέσεις σχετικά με τις πηγές πλαστικών απορριμμάτων που εισέρχονται στους ωκεανούς μας».

«Η Amazon σημειώνει ταχεία πρόοδο στη μείωση ή την αφαίρεση πλαστικών μιας χρήσης από υλικά συσκευασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο». Μεταξύ των πρωτοβουλιών της για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, η Amazon θέλει να διπλασιάσει πλήρως ανακυκλώσιμο πλαστικό με μαξιλάρια στη Βόρεια Αμερική, να αντικαταστήσει τα μαξιλάρια μιας χρήσης στην Αυστραλία με πλήρως ανακυκλώσιμα χάρτινα και να επεκτείνει την πρωτοβουλία της χωρίς συσκευασίες σε 100 πόλεις σε όλη την Ινδία», είπε.

Πηγή: Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα