Αυστραλία: Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε ποταμό
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν βάρκες να πλέουν μέσα σε ένα παχύ στρώμα νεκρών ψαριών.
Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε αποσύνθεση γέμισαν μεγάλο μέρος ενός ποταμού στη νοτιοανατολική Αυστραλία, η οποία πλήττεται από ισχυρό κύμα καύσωνα, ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, οι τοπικές αρχές.
Η κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας ανέφερε πως «εκατομμύρια» ψάρια είναι νεκρά στον ποταμό Ντάρλινγκ κοντά στο χωριό Μενίντι και πως πρόκειται για την τρίτη φορά από το 2018 που παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν βάρκες να πλέουν μέσα σε ένα παχύ στρώμα νεκρών ψαριών που επιπλέουν και καθιστούν σχεδόν αόρατη την επιφάνεια του νερού.
«Είναι αληθινά φρικτό, υπάρχουν ψάρια νεκρά όπου φτάνει το μάτι», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκρέιμ Μακράμπ, ένας κάτοικος του Μενίντι, και κάνει λόγο για «ανυπολόγιστες» περιβαλλοντικές συνέπειες.
What’s killing millions of fish in the Darling River? – ABC News https://t.co/vOWHJkc9sS
— Grant W. Graves (@GrantWGraves) March 18, 2023
Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, οι πληθυσμοί των ψαριών στον ποταμό είχαν αυξηθεί σημαντικά μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά τα νερά έχουν από τότε αποτραβηχτεί.
«Ο θάνατος αυτών των ψαριών συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο νερό (υποξία), επειδή τα νερά των πλημμυρών αποσύρονται», εξήγησε με ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως το κύμα καύσωνα επιδεινώνει αυτό το φαινόμενο.
Thousands more dead fish floating down the Darling River at Menindee. 41 degrees today, the smell will only get worse for locals #fishkill @abcnews @abclandline @ABCRural @BillOrmonde_2 pic.twitter.com/UOfMdXsOTu
— Sarah McConnell (@SarahJMcConnell) March 17, 2023
Οι προηγούμενοι μαζικοί θάνατοι ψαριών στο Μενίντι είχαν ήδη αποδοθεί στη μείωση της στάθμης του ποταμού, αλλά και στη διάδοση ενός τοξικού φυκιού σε μήκος σχεδόν 40 χιλιομέτρων.
Το Μενίντι, ένα χωριό 500 κατοίκων έχει πληγεί έντονα τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες και την ξηρασία.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ