Αυτό είναι το «καλύτερο» δυνατό σενάριο για το μέλλον της Γης
«Χωρίς ανθρώπους και με μία υπερήπειρο» - Τι προβλέπουν οι ειδικοί
Η Γη υπάρχει εδώ και περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και έχει αλλάξει πολύ σε αυτό το διάστημα. Αυτό που άρχισε ως μια σφαίρα λιωμένου μάγματος, τελικά ψύχθηκε και ανέπτυξε μερικές μικρές τεκτονικές πλάκες – μερικά δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα, μάλιστα, ο πλανήτης ήταν καλυμμένος με διάφορους σχηματισμούς υπερηπείρων και γεμάτος ζωή. Παρ’ όλα αυτά, η Γη είναι ακόμα νέα από κοσμολογική άποψη. Βρισκόμαστε μόλις στο ένα τρίτο της πιθανής διάρκειας ζωής της και απομένουν πολλές αλλαγές.
Δυστυχώς, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του IFL Science, φαίνεται ότι δεν είναι πιθανό o ανθρώπινος πολιτισμός να επιζήσει από αυτές τις αλλαγές. Σύμφωνα με μία σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρσι στο Nature Geoscience, η οποία χρησιμοποίησε υπερυπολογιστές για να μοντελοποιήσει το κλίμα της Γης για τα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια, μελλοντικά ο κόσμος μας θα είναι ένας κόσμος που θα κυριαρχείται και πάλι από μία και μόνη υπερήπειρο και θα είναι ουσιαστικά ακατοίκητος για οποιοδήποτε θηλαστικό.
«Οι προοπτικές στο μακρινό μέλλον φαίνονται πολύ δυσοίωνες», επιβεβαίωσε ο Αλεξάντερ Φάρνσγουορθ, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Cabot για το Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε σχετική δήλωσή του. Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να είναι διπλάσια από τα σημερινά επίπεδα. Με τον Ήλιο να αναμένεται, επίσης, να εκπέμπει περίπου 2,5% περισσότερη ακτινοβολία και την υπερήπειρο να βρίσκεται κυρίως στους θερμούς, υγρούς τροπικούς, μεγάλο μέρος του πλανήτη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 70 βαθμών Κελσίου».
Ποιο είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο για τη Γη
Η νέα υπερήπειρος – γνωστή και ως Έσχατη Παγγαία ως αναφορά στην αρχαία υπερήπειρο της Παγγαίας – θα αποτελούσε ένα «τριπλό χτύπημα» για τη Γη, είπε ο Αλεξάντερ Φάρνσγουορθ: Όχι μόνο ο κόσμος θα αντιμετώπιζε περίπου 50% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τα σημερινά επίπεδα, όχι μόνο ο Ήλιος θα ήταν θερμότερος από ό,τι είναι σήμερα – αυτό συμβαίνει σε όλα τα αστέρια καθώς γερνούν λόγω της εξελισσόμενης ώθησης και έλξης μεταξύ της βαρύτητας και της σύντηξης που συμβαίνει στον πυρήνα – αλλά το ίδιο το μέγεθος της υπερηπείρου θα την καθιστούσε σχεδόν εντελώς ακατοίκητη. Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της ηπειρωτικότητας, δηλαδή στο γεγονός ότι οι παράκτιες περιοχές είναι πιο δροσερές και πιο υγρές από τις περιοχές στην ενδοχώρα.
Αυτό, όμως, είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο. «Πιστεύουμε ότι το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε να αυξηθεί από περίπου 400 ppm σήμερα σε περισσότερα από 600 ppm για πολλά εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον», εξήγησε ο Μπέντζαμιν Μιλς, καθηγητής Εξέλιξης του Συστήματος της Γης στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, ο οποίος ηγήθηκε των υπολογισμών για τη μελέτη, και πρόσθεσε: «Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα, διαφορετικά θα δούμε αυτούς τους αριθμούς πολύ-πολύ νωρίτερα».
Έτσι, ενώ η μελέτη παρουσιάζει μια δυσοίωνη εικόνα της Γης σε πολλά εκατομμύρια χρόνια από τώρα, οι συγγραφείς μάς προειδοποιούν να μην ξεχνάμε τα προβλήματα που βρίσκονται ακριβώς στη γωνία. «Είναι ζωτικής σημασίας να μην μας ξεφύγει η τρέχουσα κλιματική κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», προειδοποίησε η Γιουνίς Λο, ερευνήτρια για την Κλιματική Αλλαγή και την Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Πηγή: ieidiseis.gr