Χαλκιδική: Με διπλασιασμό της τιμής του νερού αντιμετωπίζει τη λειψυδρία ο δήμος Ν. Προποντίδας
Αγανακτισμένοι κάτοικοι, αγρότες και επαγγελματίες – Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο δήμος- Τι λέει ο δήμαρχος, οι αγροτοσυνεταιριστές και οι κάτοικοι.
Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες αγρότες, επαγγελματίες, αλλά και νοικοκυριά του δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, μετά την αύξηση της τιμής του νερού κατά 100% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, την ώρα μάλιστα που σε πολλές περιοχές του δήμου υπάρχει παρατεταμένη λειψυδρία και η υδροδότηση γίνεται με το σταγονόμετρο ενώ ο δήμος τελεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης νερού.
Μετά από ένα καυτό και ξηρό καλοκαίρι, με συνεχείς και μεγάλες διακοπές στην υδροδότηση σε σπίτια, επαγγελματικές και τουριστικές εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες, η απόφαση του δήμου Νέας Προποντίδας, να διπλασιάσει την τιμή του νερού έχει προκαλέσει αναστάτωση ειδικά στον αγροτικό κόσμο.
Συνεταιριστές και αγρότες, από τις αγροτικές περιοχές του νομού, όπως Λάκκωμα, Νέα Σύλατα, Νέα Τρίγλια, κ.α. ήδη έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για την υπέρογκη αύξηση και έχουν προσφύγει και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης. Υποστηρίζουν ότι η αύξηση κατά 100% της τιμής ανα κυβικό, δηλαδή από 35 λεπτά στα 70 λεπτά, αλλά και η κλιμακωτή αύξηση για τις αγροτικές αρδεύσεις, που φτάνει την χρέωση ανα κυβικό πάνω από 1 ευρώ για μία μέση άρδευση, είναι αντισυνταγματική και μη ανταποδοτική.
Το χειρότερο όλων είναι ότι η αύξηση θα έχει αναδρομική ισχύ, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες του νομού, που ασχολούνται με ποτιστικές καλλιέργειες, όπως την πράσινη βρώσιμη ελιά, τα βερίκοκα, τα σταφύλια, τα οπωροκηπευτικά κ.α. Αυτό σημαίνει ότι ένας αγρότης αν μεσοσταθμικά πλήρωνε 2-3 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για πότισμα από το δίκτυο του δήμου και όχι από δικές του γεωτρήσεις, θα κληθεί να πληρώσει 5-6 χιλιάδες ευρώ ενώ ένα νοικοκυριό αν πλήρωνε ετησίως γύρω στα 200 ευρώ για την υδροδότηση του τώρα θα πληρώνει πάνω από 500, καθώς και το πάγιο από 60 ευρώ έχει αυξηθεί στα 100 ευρώ.
Μανώλης Καρράς: Χρειαζόμαστε πόρους για έργα
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, αναφέρει στην Parallaxi, πως η απόφαση ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι για να προχωρήσουν τα έργα που θα θωρακίσουν το δήμο στο θέμα της επαρκούς υδροδότησης.
«Πρόκειται για απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να αντιμετωπίσουμε την λειψυδρία. Ο δήμος μας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης του νερού και χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνουν έργα προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα» τονίζει και αναφέρει ότι ο σχεδιασμός που υπάρχει περιλαμβάνει καινούργιες γεωτρήσεις και παρεμβάσεις στο δίκτυο και μελέτες για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών και μικροφράγματα στην περιοχή για την συλλογή του νερού.
Να σημειωθεί ότι εδώ και δύο εβδομάδες μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, ο δήμος Νέας Προποντίδας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διαχειριστούν οι συνέπειες της λειψυδρίας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει έως τις 27 Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης.
«Η κατάσταση της επάρκειας της ποσότητας του νερού αυτή τη χρονική περίοδο στο Δήμο μας, είναι δραματική. Όμως δεν το βάζουμε κάτω. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε, με κάθε πρόσφορο νόμιμο τρόπο», δήλωσε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς.
Για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να αναφέρουμε ότι είναι το πλαίσιο λειτουργίας μίας αρχής, τοπικής η κυβερνητικής κατά την οποία η αρχή μπορεί να εφαρμόσει έκτακτα περιοριστικά μέτρα και πολιτικές, που κανονικά δεν θα της επιτρεπόταν, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλότητα την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.
Οι αντιδράσεις και οι …διαρροές από τη διοίκηση Καρρά
Ωστόσο από την πλευρά τους οι αγρότες δεν συμφωνούν με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον διπλασιασμό της τιμής του νερού, όπου αξίζει να σημειωθεί, από την πλειοψηφούσα παράταξη, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, υπήρξαν διαρροές, με την πιο χαρακτηριστική της αντιδημάρχου Χριστίνας Μηκέ, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπερψήφισε την αύξηση.
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νέων Φλογητών, ότι μετά την παρατεταμένη ξηρασία του καλοκαιριού και την έλλειψη νερού που δυσκόλεψε τα ποτίσματα, ήρθε και η αύξηση του νερού η οποία θα ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τα κόστη παραγωγής, που ήδη έχουν επιβαρυνθεί από τις αυξήσεις, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στα εργατικά και στα εφόδια.
Όπως αναφέρει ο Παύλος Γιαλαγκολίδης, οι αγρότες βρίσκονται σε αναταραχή διότι πέρα από την αύξηση της τιμής του νερού, το μείζον πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει νερό, σε μία περιοχή που ασχολείται κυρίως με την παραγωγή πράσινης βρώσιμης ελιάς η οποία είναι ποτιστική. Τονίζει δε πως λόγω της έλλειψης του νερού οι αγρότες δεν μαζεύουν την ελιά για βρώση αλλά «την αφήνουν για το ελαιοτριβείο για την παραγωγή λαδιού.
«Το πρόβλημα είναι τεράστιο ακόμα και για τα σπίτια. Εμείς ως αγρότες αναγκαστικά σε ποσοστό 30% δεν μαζέψαμε τις ελιές που ήταν για βρώση γιατί δεν ποτίστηκαν, οπότε θα καταλήξουν στο ελαιοτριβείο», αναφέρει και τονίζει πως εδώ και 2 μήνες δεν είχαμε σχεδόν καθόλου νερό. Σε ότι αφορά τα έργα για την ύδρευση τονίζει πως «δυστυχώς οι δήμαρχοι δίνουν βάρος στα έργα βιτρίνας και όχι υποδομής και δεν σκέφτονται την παραγωγή και τις υποδομές που θα δώσουν δουλειά. Δυστυχώς με όλα αυτά πολλοί αγρότες σταδιακά εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες».
Αντίστοιχα και ο Κώστας Τσεπέλης, αντιπρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Αγίου Παύλου Χαλκιδικής, τονίζει πως «και στη δική μας περιοχή η ξηρασία ήταν μεγάλη. Φτάσαμε από 8-9 ποτίσματα να κάνουμε 16 – 17 ποτίσματα στην πράσινη ελιά για να έχουμε παραγωγή. Έρχεται τώρα και η αύξηση που θα μας δώσει ισχυρό χτύπημα. Ακόμα και στα σπίτια που πληρώναμε γύρω στα 200 ευρώ το χρόνο, τώρα θα πληρώνουμε για νερό πάνω από 500 ευρώ. Η αύξηση χτυπά ακόμα και τα τουριστικά επαγγέλματα. Το χειρότερο είναι ότι δεν κάνουν μέτρηση ανά 3 μήνες, αλλά μία μέτρηση το χρόνο και έτσι έχει την ευχέρεια, μέσα από κλίμακες, σωρευτικά, να αυξάνει τη χρέωση κατά 20%».
Οι μεγάλοι χρεώστες και το δάνειο του δήμου
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν επίσης ότι ο δήμος Νέας Προποντίδας, έχει προχωρήσει σε αυτή την υπέρογκη αύξηση της τιμής του νερού, όχι μόνο για έργα, που είναι απαραίτητα, αλλά γιατί πρέπει βρει πόρους για να αποπληρώνει δάνειο 25 εκατομμυρίων ευρώ, που πήρε για έργα κυρίως στο παραλιακό μέτωπο.
Επιπρόσθετα αναφέρουν ότι οι απώλειες και το παθητικό από τη μη είσπραξη χρεών από την υδροδότηση προϋπολογίζονται, για το 2025, κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα απαιτούμενα έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επάρκειας και διανομής προϋπολογίζονται περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Κώστας Χατζηασημίδης, μελισσοκόμος, και στέλεχος της περιφερειακής παράταξης «Αλλαγή», τονίζει πως το βασικό είναι να προστατευτεί η ανελαστική οικιακή κατανάλωση. «Είναι, κατά τη γνώμη μας απαράδεκτο, να διπλασιάζεται η χρέωση του παγίου στα νοικοκυριά καθώς κι η τιμή του κυβικού στις καταναλώσεις μέχρι 300 κυβικά τον χρόνο. Η δική μας πρόταση είναι οι αυξήσεις να αφορούν αποκλειστικά τις καταναλώσεις από 300 κυβικά και πάνω και μάλιστα κλιμακωτά, με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στους πολύ μεγάλους καταναλωτές» σημειώνει.
Επίσης, καλεί τον δήμο Ν. Προποντίδας, να δημοσιεύσει την λίστα των 10 μεγαλύτερων οφειλετών του σε σχέση με το νερό, καθώς όπως υποστηρίζει, «υπάρχουν κάποιοι «μεγάλοι» που χρωστούν και δεν πληρώνουν το νερό και η Δημοτική Αρχή οδηγεί σε “υδατική φτώχεια” τους ευάλωτους συνανθρώπους μας».
«Επειδή η χρέωση στο νερό, βάσει του Συντάγματος, πρέπει να είναι αποκλειστικά ανταποδοτική, πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι ισολογισμοί εσόδων εξόδων στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς κι οι προϋπολογισμοί των έργων βελτίωσης της ποιότητας του νερού που είναι σε εξέλιξη» επισημαίνει.
Ο Γ. Κ κάτοικος στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, αναφέρει ότι ο διπλασιασμός της τιμής του νερού, αποτελεί μία κίνηση που θα πλήξει κυρίως τους μικρούς αγρότες και τα νοικοκυριά που θα δεχτούν ένα ακόμα πλήγμα από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα. “Δυστυχώς η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Ο δήμος εδώ και χρόνια υπόσχεται νέα δίκτυα και καλύτερο νερό, αλλά τώρα έρχεται και προσθέτει νέα βάρη μέσα από τα πάγια, τα δημοτικά τέλη και την ύδρευση. Στο τέλος θα εργαζόμαστε για να πληρώνουμε το ηλεκτρικό, το νερό και το νοίκι”, τονίζει χαρακτηριστικά.