Χιλή: Ανακαλύφθηκαν πάνω από 100 νέα είδη ζώων σε αχανή υποβρύχια οροσειρά
Η πλούσια βιοποικιλότητα οφείλεται στο καθεστώς προστασίας που ισχύει σε μεγάλο τμήμα της - Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο
Λεπτεπίλεπτα κοράλλια μεγάλου βάθους, ψάρια σε χρώμα παπαρούνας και σπόγγοι που σχηματίζουν συστάδες είναι μερικά από τα άγνωστα ως τώρα πλάσματα που φωτογραφήθηκαν σε υποθαλάσσια οροσειρά έξω από τη Χιλή, μια αποστολή που επιβεβαιώνει ότι μένουν ακόμα πολλά να μάθουμε για τους ωκεανούς.
Η αποστολή του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Schmidt χρησιμοποίησε τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο για να χαρτογραφήσοει 53.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα βυθού στις ωκεάνιες ράχες της Νάζκα και του Ίλα Σαλάς υ Γομέζ, δυτικά των ακτών της Νότιας Αμερικής.
Στις εικόνες, οι οποίες συλλέχθηκαν σε βάθη μέχρι 4.500 μέτρων, αναγνωρίστηκαν συνολικά πάνω από 100 υποψήφια νέα είδη, ανέφερε το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.
«Ξεπεράσαμε κατά πολύ τις προσδοκίες μας» δήλωσε ο δρ Χαβιέ Σελάνες, επκεφαλής της αποστολής. «Ήταν αναμενόμενο να ανακαλύψουμε νέα είδη σε αυτές τις απομονωμένες και ελάχιστα εξερευνημένες περιοχές, όμως ο αριθμός που βρήκαμε, ειδικά για κάποιες ομάδες όπως η σπόγγοι, ήταν πραγματικά απίστευτος».
Καλαμάρι του είδους Mastigoteuthis σε βάθος 1.000 μέτρων (Schmidt Ocean Institute)
Με συνολικό μήκος άνω των 3.000 χιλιομέτρων, οι δύο οροσειρές εκτείνονται από τις ακτές της Χικής μέχρι το Νησί του Πάσχα καταμεσής του Ειρηνικού. Η αποστολή μεταξύ άλλων ανακάλυψε τέσσερις άγνωστες ως τώρα κορυφές, από τις οποίες η ψηλότερη, την οποία οι ερευνητές βάφτισαν Σολίτο, φτάνει σε ύψος 3.350 μέτρων από τον ωκεάνιο πυθμένα.
Η πλούσια βιοποικιλότητα της οροσειράς οφείλεται στο καθεστώς προστασίας που ισχύει σε μεγάλο τμήμα της, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.
Νέες ανακαλύψεις αναμένονται στη νέα αποστολή που ξεκινά το Σάββατο για να εξερευνήσει τα νερά έξω από τη Χιλή και το Περού μέχρι τα τέλη του 2024.
πηγή in.gr