Χώρες αρχίζουν να ξοδεύουν χρήματα για να καθαρίσουν τον αέρα τους

Κυβερνήσεις, υπηρεσίες και αναπτυξιακές τράπεζες φαίνεται να έχουν ξοδέψει περισσότερα χρήματα για καθαρό αέρα παρά για ορυκτά καύσιμα

Parallaxi
χώρες-αρχίζουν-να-ξοδεύουν-χρήματα-γι-1063877
Parallaxi

Εικόνες: Pexels

Κυβερνήσεις, υπηρεσίες και αναπτυξιακές τράπεζες φαίνεται να έχουν ξοδέψει περισσότερα χρήματα για καθαρό αέρα παρά για ορυκτά καύσιμα σύμφωνα με έκθεση.

Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει φυσικά πρώτη φορά στα χρονικά.

Ωστόσο, τέτοια έργα εξακολουθούν να λαμβάνουν πολύ μικρό ποσοστό (κάτω του 1%) από τη διεθνή χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Clean Air Fund, μια περιβαλλοντική φιλανθρωπική οργάνωση.

Η Jane Burston, διευθύντρια του Clean Air Fund, είπε ότι ο καθαρισμός του αέρα σώζει ζωές, αναπτύσσει τις οικονομίες και επιβραδύνει την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η διεθνής “βοήθεια” για ορυκτά καύσιμα κορυφώθηκε το 2019 και μειώθηκε γρήγορα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Το 2021, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν σε έργα ορυκτών καυσίμων, όπως η κατασκευή εργοστασίων άνθρακα ή αγωγών φυσικού αερίου (από 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια νωρίτερα). Το ποσό που δαπανήθηκε για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξωτερικών χώρων έχει αυξηθεί στα 2,3 δισ. δολάρια.

Οι δαπάνες για καθαρό αέρα αποτελούσαν μόλις το 1% της διεθνούς χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και το 2% της διεθνούς δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα μεταξύ 2015 και 2021, σύμφωνα με την έκθεση.

Ούτε έχουν δαπανηθεί τα χρήματα στα μέρη που τα χρειάζονται περισσότερο, σύμφωνα με την έκθεση. Η Αφρική έλαβε το 5% της χρηματοδότησης για την ποιότητα του αέρα μεταξύ 2017 και 2021, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί πέντε από τις 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, πέντε μολυσμένες ασιατικές χώρες – η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές, η Μογγολία και το Πακιστάν – έλαβαν το 86% της χρηματοδότησης.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πόσοι άνθρωποι σκοτώνονται από τον βρώμικο αέρα κάθε χρόνο, αλλά οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών ανέρχονται σε εκατομμύρια μόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Λιπάσματα από αγροκτήματα, η σκόνη του δρόμου από ελαστικά των αυτοκινήτων και φυσικοί παράγοντες προσθέτουν στα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Σε χώρες στην Αφρική και την Ασία, στις οποίες μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, οι κυβερνήσεις αγωνίστηκαν ώστε να αντέξουν οικονομικά καθαρές πηγές ενέργειας που είναι φθηνότερες από τις μονάδες ορυκτών καυσίμων, αλλά κοστίζουν περισσότερο εκ των προτέρων.

Ορισμένες χώρες έχουν κάνει μεγάλα βήματα στο να καθαρίσουν τον αέρα τους. Η Κίνα κήρυξε «πόλεμο κατά της ρύπανσης» το 2014 και έχει μειώσει τα επίπεδα των λεπτών σωματιδίων κατά 40% σε μια δεκαετία. Οι κάτοικοι του Πεκίνου μπορούν να αναμένουν να ζήσουν τέσσερα χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια έκθεση από τον Δείκτη Ποιότητας Ζωής του Αέρα του Πανεπιστημίου του Σικάγο τον Αύγουστο.

Οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες πνίγονται επίσης στους επικίνδυνους τοξικούς ρύπους. Μια έρευνα από τον Guardian την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 98% των ανθρώπων στην Ευρώπη αναπνέουν αέρα με τόσους πολλούς ρύπους που παραβιάζει τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Η Zorana Jovanovic Andersen, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και πρόεδρος επιτροπής περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκή εταιρεία, δήλωσε: «Το κόστος της αδράνειας για την ατμοσφαιρική ρύπανση για την υγεία μας, τις κοινωνίες και τις οικονομίες είναι ήδη πολύ υψηλό και απαράδεκτο. Είναι καιρός να μετατοπίσουμε αυτό το κόστος από τους ανθρώπους και τον τομέα της υγείας σε αυτούς που ευθύνονται για τη ρύπανση».

Πηγή: Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα