Δρόμος στο Γράμμο σε περιοχή Natura: Η απευθείας ανάθεση, η στάση του στρατού και οι ευθύνες
Το ιστορικό ενός αμφιλεγόμενου έργου, που προκαλεί αντιδράσεις - Η δέσμευση του ΥΠΕΘΑ για το μέλλον στην περιοχή
Κεντρική εικόνα: Δημήτρης Τοσίδης
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει τον τελευταίο μήνα η διάνοιξη δρόμου στην αλπική ζώνη του Γράμμου, σε περιοχή προστατευόμενη υπό το δίκτυο Natura 2000.
Η Parallaxi αναδεικνύει το χρονικό της υπόθεσης, φιλοξενώντας τη μαρτυρία κατοίκου και επαγγελματία του Νεστορίου Καστοριάς, του Θωμά Νταούτη. Ο κ. Νταούτης θέλησε να μεταφέρει την εικόνα του για το έργο, που έχει καταστρέψει μέρος του φυσικού τοπίου στην κορυφογραμμή του Γράμμου, και να μας παραπέμψει στα πεπραγμένα πολιτικών προσώπων με επιρροή στην περιοχή.
Η απευθείας ανάθεση, ο ρόλος του στρατού και η αιτιολόγηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου
Όπως μας είπε αρχικά ο κ. Νταούτης, αυτός ο δρόμος διανοίχτηκε από δύο πλευρές. Η μία πλευρά είναι προς την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων, που εντάσσεται στην Περιφέρεια Ιωαννίνων. Η άλλη πλευρά είναι αυτή της Καστοριάς, στη Δυτική Μακεδονία. Το γεγονός ότι μιλάμε για ένα κομβικό σημείο ανάμεσα σε δύο περιφέρειες είναι σημαντικό να κατανοηθεί για την παρακολούθηση της υπόθεσης.
Από τη μεριά της Ηπείρου, ο δρόμος φαίνεται πως διανοίχτηκε από ιδιώτη εργολάβο, με απευθείας ανάθεση 24.552€ από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η διάνοιξη έγινε από το ύψωμα Γκέσος μέχρι τη Σκίρτση, σε υψόμετρο περίπου 2.200 μέτρων. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι αυτό έγινε για «αποκατάσταση βατότητας από το μνημείο “Γκέσου” έως όρια νομού στο Γράμμο». Η απόφαση για την απευθείας ανάθεση έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου. Όπως κατήγγειλε ο σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου, ήδη στις 5 Οκτωβρίου «η μπουλντόζα του εργολάβου είχε ανοίξει δρόμο 2 χιλιόμετρα από την κορυφή του Γκέσου, όπου τερμάτιζε προϋπάρχων δρόμος, προς την Κιάφα μέσω Περήφανου πατώντας εμφανώς σε ορειβατικό μονοπάτι».
Από τη μεριά της Καστοριάς, ο δρόμος διανοίχτηκε από εκσκαφέα του στρατού, σε μήκος γύρω στα 700 μέτρα, πάνω σε υπάρχον σηματοδοτημένο μονοπάτι, ώστε στο διάσελο Κιάφα, στα όρια των δύο περιφερειών, να συναντηθεί με εκείνον της Ηπείρου.
Στις 8 Οκτωβρίου, σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης υποστήριξε ότι το έργο έγινε κατόπιν «εμπιστευτικού αιτήματος του Γενικού Επιτελείου Στρατού». Όμως, δύο μέρες αργότερα, ρεπορτάζ της εφημερίδας “Political” μετέφερε δηλώσεις του συνταγματάρχη ΓΕΣ Σπυρίδωνα Ασλάνη ότι ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού η Περιφέρεια ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για τη διάνοιξη «ήδη υφιστάμενης οδού». Όπως δήλωσε, ο στρατός έλαβε έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια ότι η περιοχή δεν εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 και έτσι παραχώρησε τον εκσκαφέα.
Σε Περιφερειακό Συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου, ο Περιφερειάρχης επιφυλάχθηκε να προσκομίσει όλες τις απαραίτητες αποδείξεις για το ότι η διάνοιξη του δρόμου έγινε με αίτημα του στρατού. Λίγες μέρες αργότερα, όμως, ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρθηκε σε έγγραφο του διοικητή της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κλούβα, σύμφωνα με το ο στρατός ανταποκρίθηκε «κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στην τοπική κοινωνία». Επίσης, στο ίδιο έγγραφο η στρατιωτική υπηρεσία υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση του δρόμου εξυπηρετεί «εθνικούς σκοπούς», όπως η ταχεία σύνδεση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων και η εκτέλεση περιπόλων πυρασφάλειας.
Αυτό το τελευταίο έχει ειδικό ενδιαφέρον, καθώς βάσει το νόμου 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, «έργα και δραστηριότητες που εξυπηρετούν σκοπούς Εθνικής Άμυνας, καθώς και έργα ή δραστηριότητες που απαιτούνται για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος νόμου» (Άρθρο 1, παρ. 2).
Η παρέμβαση της δικαιοσύνης και των κομμάτων
Παράλληλα, το ζήτημα οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, με την Εισαγγελία Ιωαννίνων να διατάζει διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Ακόμα, ο Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος Και Κλιματικής (ΟΦΥΠΕΚΑ) πραγματοποίησε δύο αυτοψίες στην περιοχή, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και κλιμάκιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Πέρα από τις αίθουσες του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατατέθηκαν ερωτήσεις και στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Ελληνική Λύση. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απάντησε ότι το Υπουργείο αναμένει την αυτοψία των επιθεωρητών και την κρίση της Δικαιοσύνης πριν προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια. Ακόμα, επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε αίτημα για αδειοδότηση του έργου ούτε στο Υπουργείο ούτε στη δασική υπηρεσία.
Το επεισοδιακό και αποκαλυπτικό Περιφερειακό Συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου
Λίγες μέρες αργότερα, η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε αίτημα για συζήτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτό της 31ης Οκτωβρίου, με θέμα το «περιβαλλοντικό έγκλημα της περιφερειακής αρχής στον Γράμμο».
Σε αυτό, σύμφωνα με τοπικά ρεπορτάζ, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι ο εκσκαφέας έκανε τη διάνοιξη πάνω στο ίχνος υπάρχοντος δρόμου, μετά από αίτημα των μετακινούμενων κτηνοτρόφων που περνούν το μισό χρόνο πάνω στο βουνό. «Ποιος τρελός θα έκανε διάνοιξη δρόμου εξαρχής σε μια τοποθεσία που δεν έχει καθαριστεί τελείως από νάρκες;», αναρωτήθηκε. Παρέθεσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ήδη από το 2022 οι κτηνοτρόφοι είχαν ζητήσει δρόμο από το Πληκάτι Ιωαννίνων στη Γράμμουστα.
Παρέθεσε, επίσης, την απάντηση του ΓΕΣ στους βουλευτές ότι ο δρόμος εξυπηρετεί και σκοπούς εθνικής άμυνας (ασφάλεια οχυρών θέσεων και προκάλυψης), και άρα δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις του 4014/2011, ότι προϋπήρχε και ότι δεν χαρακτηρίζεται ως δασικός, βάσει των προϋποθέσεων του Νόμου 998/1979, ώστε «να προκύψουν οφειλόμενες νομικές ενέργειες εις βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιώργος Σπρέντζας, ανέφερε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα από την Περιφέρεια για το τι χρήση έχει τελικά ο περίφημος προϋπάρχοντας δρόμος που ο περιφερειάρχης επικαλέστηκε, αφού λέει ότι δεν είναι δασικός, όπως και σε τι αποσκοπεί η περαιτέρω διάνοιξή του.
Στην αίθουσα παρεβρίσκονταν και κάποιοι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι. Αυτοί υποστήριζαν με ένταση τον κ. Καχριμάνη και ισχυρίζονταν ότι ο δρόμος τούς εξυπηρετεί στις μετακινήσεις και στη διαβίωση πάνω στο βουνό, ενώ μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. ιατρικό θέμα, ζωοκλοπές).
Dimitris Tosidis βρίσκεται στην τοποθεσία Γράμμος – Grammos. 1 ώρ. · Περιφέρεια Ηπείρου · Έγκλημα στον Γράμμο. Φωτογραφίες 07/10/2024 Διάνοιξη δρόμου ακριβώς πάνω στο ορειβατικό μονοπάτι, κάτω από την κορυφή Περήφανο στα 2.200μ. pic.twitter.com/oE06YAqTnm
— kokkaliara (@NeKokkaliara) October 8, 2024
Ο πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, Γιάννης Δεκόλλης, ανέφερε ότι «ο δρόμος είναι ζήτημα επιβίωσης». Παρέμβαση έγινε και από την πρόεδρο της κοινότητας Γράμμουστας της Καστοριάς, Αλέκα Μάτσια, η οποία υποστήριξε κι αυτή ότι ο δρόμος προϋπήρχε και ότι βοηθά ως μέσο περιπολίας για την αποτροπή επίδοξων ληστών από την Αλβανία προς την Ελλάδα: «Μεγαλύτερη ζημιά κάνουν οι Αλβανοί που έρχονται και κλέβουν τα φυτά παρά η συντήρηση αυτού του δρόμου. Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνετε θέμα».
Από την άλλη, Τοποθετήσεις έκαναν εκπρόσωποι των Ορειβατικών Συλλόγων Ιωαννίνων και Κόνιτσας, Σωτήρης Σταύρου και Τάσος Κώτσικος, αντίστοιχα. Και οι δύο μίλησαν για καταστροφή ενός σηματοδοτημένου ορειβατικού μονοπατιού, με τη σκοπιμότητα της διάνοιξης του δρόμου «να παραμένει αδιευκρίνιστη». Ζήτησαν δε την παύση των εργασιών και την αποκατάσταση του βουνού. Ο Πάκος Έξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων με το ΚΚΕ, ισχυρίστηκε ότι «ακούγονται μέχρι και σενάρια για δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου».
Ο κ. Νταούτης αναρωτιέται με ποιαν αρμοδιότητα παρευρέθηκε η κ. Μάτσια στο Συμβούλιο, συστηνόμενη ως πρόεδρος μιας Κοινότητας που διοικητικά δεν ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου. Επιπλέον, αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι ο δρόμος προϋπήρχε. Ως βάση για τον ισχυρισμό του μας αναφέρει ότι μελέτησε τους χάρτες του ΓΕΣ από το 1948 μέχρι το 1980 και ότι εκεί δεν υπάρχει καταγεγραμμένος δρόμος. Στο ερώτημά μας αν μπορεί να καταγράφηκε ο δρόμος σε μεταγενέστερους χάρτες, απαντά: «Ζω όλο το χρόνο στο Νεστόριο. Είμαι εδώ και δεκαπέντε χρόνια σχεδόν πιστοποιημένος συνοδός βουνού και ανεβοκατεβαίνω συνέχεια στο Γράμμο, μέχρι τη λίμνη Γκιστόβα πάνω. Τέτοιο δρόμο δεν έχω δει καμιά φορά».
Την ύπαρξη δρόμου αρνήθηκε και ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Άρης Μπαρτζώκας, σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Kontra.
Για τη σύνδεση της Αετομηλίτσας με τη Γράμμουστα, ο κ. Νταούτης συμπληρώνει: «Εδώ και έναν χρόνο υλοποιείται άλλος δρόμος από την Αετομηλίτσα προς το Γράμμο που δεν μπλέκει καθόλου με την περιοχή Natura. Από τη μεριά των Ιωαννίνων έχει προχωρήσει αρκετά, από τη μεριά της Καστοριάς είναι να δοθεί η ανάθεση του εργολάβου που θα κάνει το δρόμο. Άρα, υπάρχει ήδη δρόμος».
Πάντως, και σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής φαίνεται να αναιρεί τα επιχειρήματα του κ. Καχριμάνη για την ύπαρξη του δρόμου, όπως και για το ότι ο στρατός ήταν αυτός που πρώτος ζήτησε να γίνουν οι εργασίες.
Άσχετη με τη διάνοιξη η χρήση του δρόμου από εκδρομείς με γουρούνες
Διάφορα ρεπορτάζ ανέφεραν και ότι ο νέος δρόμος χρησιμοποιήθηκε από εκδρομείς με γουρούνες. Ο κ. Νταούτης μεταφέρει: «Αυτοί οι εκδρομείς δεν έχουν καμία σχέση με τη διάνοιξη του δρόμου. Απλώς, ένα εκδρομικό γκρουπ είχε οργανώσει εδώ και καιρό μια εκδρομή στο σημείο και έτυχε να χρησιμοποιήσουν και το συγκεκριμένο δρόμο, αφού βρέθηκαν μπροστά του».
Το αίτημα για μνημείο πεσόντων Γράμμου
Ο κ. Νταούτης μας παραπέμπει και σε ένα αίτημα που εξέφρασε δημοσίως ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας το 2019, στο ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες στρατιώτες του Εθνικού Στρατού στο Γράμμο. Κατά τη διάρκειά του, φαίνεται πως κάλεσε την πολιτεία να ανοίξει δρόμο μέχρι το υψόμετρο 2.520, όπου τελέστηκαν οι μάχες του Εμφυλίου, με σκοπό να τελείται εκεί το Μνημόσυνο των Πεσόντων.
Το θέμα του Εμφυλίου αναφέρθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε την παράκληση του πατέρα του για «κοινό μνημόσυνο» προς τιμή των θυμάτων και από τις δύο πλευρές του Εμφυλίου, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν ήταν ακόμα δόκιμος αξιωματικός.
Ο δήμαρχος Νεστορίου αντιδρά για το έργο, η πρόεδρος της Κοινότητας Γράμμουστας το επικροτεί
Η Αλεξάνδρα Μάτσια είχε υπερασπιστεί την κατασκευή του δρόμου και σε συνέντευξή της στο Antennes Radio στις αρχές Οκτωβρίου. Η θέση της έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του δημάρχου Νεστορίου, Χρήστου Γκοσλιόπουλου, στον οποίο εντάσσεται διοικητικά και η Κοινότητα Γράμμουστας.
Σε ανακοίνωσή του στις 8 Οκτωβρίου, ο κ. Γκοσλιόπουλος καταδίκασε το έργο και κατήγγειλε: «Η διάνοιξη αυτή καταστρέφει υφιστάμενο πεζοπορικό μονοπάτι και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατεύθυνση του Δ. Νεστορίου για ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη χαρτογραφηθεί και σημανθεί μονοπάτια από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία, ενώ αναμένεται η έγκριση νέου έργου μονοπατιών στον Γράμμο από το ΥΠΕΝ προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Επισημαίνουμε ότι η περιοχή του Γράμμου από την πλευρά του Δ. Νεστορίου, έχει ήδη μπει αθόρυβα σε τροχιά εκθετικής πεζοπορικής κίνησης, όταν άλλες πλευρές βρίσκονται σε αδράνεια.
» Δικαιολογίες του τύπου “το έργο γίνεται για φύλαξη των συνόρων ή την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων” δεν ευσταθούν, γιατί ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει σχέση με τα σύνορα, ούτε προσθέτει τίποτα στους κτηνοτρόφους, που εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους δρόμους, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι κάποια βελτίωση και την ετήσια συντήρηση που πραγματοποιείται από τα μηχανήματα του στρατού και της περιφέρειας.
»Ενημερώνουμε επίσης ότι υπάρχουν ήδη δύο δρόμοι σύνδεσης της Μακεδονικής με την Ηπειρωτική πλευρά του Γράμμου, και συνεπώς ο νέος αυτός δρόμος δεν προσφέρει κάτι νέο, αντίθετα επιμηκύνει την σύνδεση και επειδή γίνεται πρόχειρα, σύντομα θα καταστραφεί από κατολισθήσεις, χιόνια, λάσπες κλπ».
Στη ραδιοφωνική της συνέντευξη, η κ. Μάτσια κατήγγειλε επιχειρηματικά συμφέροντα στον τουριστικό κλάδο, που θέλουν να κρατήσουν τους επισκέπτες στην Αετομηλίτσα και για αυτό αντιδρούν στη δημιουργία μίας ακόμα εναλλακτικής διόδου προς τη Γράμμουστα. Ισχυρίστηκε και πάλι ότι ο δρόμος προϋπήρχε από τον Εμφύλιο ή και νωρίτερα και ότι απλώς τώρα συντηρήθηκε και διαπλατύνθηκε.
Στη συνέχεια, υπεραμύνθηκε του δρόμου τονίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις τον διένοιξαν για τους «δικούς του στρατιωτικούς λόγους» και ότι οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν ανέκαθεν να γίνει, «για να διευκολυνθούμε να πάμε στις μονάδες μας. Στην ανατολική μεριά του Γράμμου, υπάρχουν οι μεγαλύτερες μονάδες βοοειδών. Στο παρελθόν, υπήρξαν καταγγελίες για ζωοκλοπές και ληστείες οι οποίες δεν μπορούσαν να αποτραπούν γιατί δεν υπήρχε δρόμος για να επέμβει η αστυνομία. Πρόπερσι είχε φωτιά από την αλβανική πλευρά του Γράμμου, με συνέπειες για τα βοσκοτόπια μας».
«Μια ζωή κρατάμε τα σύνορα εμείς. Ο στρατός και η Περιφέρεια οι μόνοι που έχουμε δίπλα μας, αλλιώς ο Γράμμος θα ήταν Αλβανία», είπε.
Σχολιάζοντας την αντίθεση του κ. Γκοσλιόπουλου, συμπλήρωσε: «Ο δημαρχος έχει την άποψή του. Τον εκτιμώ αφάνταστα. Κάνει αυτό που πρέπει, ζητώντας εξηγήσεις, αλλά καταθέτουμε και εμείς την άποψή μας».
Η Parallaxi επικοινώνησε με τον κ. Γκοσλιόπουλο, προκειμένου να σχολιάσει την κατάσταση από πλευράς Δήμου Νεστορίου. «Δεν γνωρίζω τι παρουσίασε ο κ. Καχριμάνης και τι συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτά αφορούν την Ήπειρο και όχι τη δική μας περιοχή. Εκείνο που εγώ θέλω να πω είναι ότι Γράμμος είναι ένα προστατευόμενο οικοσύστημα που πρέπει να προσέχουμε όλοι σαν τα μάτια μας. Θα θέλαμε πάρα πολύ να μην γίνονται αυθαίρετες παρεμβάσεις χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες και διαβούλευση. Δεν ξέρω ποιανού εξυπηρέτηση έγινε με αυτόν το δρόμο, πάντως δεν έγινε με δικό μας αίτημα», υπογραμμίζει.
Ο δήμαρχος αρνείται και αυτός το επιχείρημα συνένωσης των δύο πλευρών, αναφέροντας ότι ήδη υπάρχουν δύο εναλλακτικές. Αρνείται και το επιχείρημα της Εθνικής Άμυνας, μεταφέροντας επίσης ότι το σημείο απέχει περίπου 4 χλμ. από τα σύνορα. Αναφορικά με τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, συμπληρώνει: «Τα μεγάλα ζώα δεν βόσκουν στα 2.200 μέτρα ούτε χρειάζονται αυτοκίνητα για να πάνε να τα συγκεντρώσουν. Πηγαίνουν και επιστρέφουν μόνα τους. Μονοπάτια χρειάζονται σαν αυτό που κατέστρεψαν, όχι αμαξιτοί δρόμοι».
Επιεβεβαιώνει, επίσης, ότι από την πλευρά της Καστοριάς η διάνοιξη του δρόμου από το στρατό σταμάτησε. Ωστόσο, του μεταφέρθηκε η ανεπιβεβαίωτη φήμη ότι από την πλευρά της Ηπείρου η διάνοιξη έφτασε τελικά μέχρι το σημείο όπου θα ενωθεί ο δρόμος με την πλευρά της Καστοριάς, και ίσως προχώρησε και πιο πέρα.
Η δέσμευση του Στρατού για διαφάνεια απέναντι στο Δήμο
Πάντως, μεταφέρει ότι, μετά τα γεγονότα, επισκέφθηκε την περιοχή αντιστράτηγος του Μηχανικού του Στρατού και συμφώνησε με το Δήμο να γίνονται μελλοντικά οι αναγκαίες συντηρήσεις υπαρχόντων δρόμων μετά από ενημέρωση του Δήμου. Ακόμα, κάθε έτος ή διετία θα υπογράφεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δημάρχου και ΥΠΕΘΑ που θα ξεκαθαρίζει τι παρεμβάσεις θα γίνονται και με ποιον τρόπο.
Για την κ. Μάτσια σχολιάζει: «Ακολουθεί μια αυτόνομη τακτική και δεν συνεννοείται με το Δήμο. Για αυτό και υπάρχει διαμάχη και μεταξύ των κτηνοτρόφων. Κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι διαφωνούν. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε από εδώ και πέρα. Η πρόεδρος θα καταλάβει ότι είναι μέρος ενός συνόλου που λέγεται Δήμος Νεστορίου. Θα υπάρχει συνεννόηση με το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο και ό,τι γίνεται θα γίνεται με πλήρη συμφωνία όλων και όχι μεμονωμένα».
Τέλος, καταγγέλει ότι και στο παρελθόν είχαν υπάρξει αυθαίρετα αιτήματα στο στρατό να κάνει κάποιες διανοίξεις γύρω από τον οικισμό και εκεί που βρίσκονται τα βοσκοτόπια και τα μεγάλα βοοειδή, σε μικρότερη όμως έκταση από τον τωρινό δρόμο.
Η στάση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Μέχρι στιγμής, ο ομόλογος του κ. Καχριμάνη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, δεν πήρε κάποια θέση. Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, δήλωσε ότι «ο δρόμος δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της περιφερειακής διοίκησης», ότι «γίνεται εντός της ζώνης των 500 μέτρων από τα σύνορα», που ελέγχει αποκλειστικά ο Στρατός, κι ότι στο παρελθόν η στρατιωτική ηγεσία είχε επιδείξει ευαισθησία με τον Γράμμο στέλνοντας συνεχώς μηχανήματα για τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων».
Κατά τ’ άλλα, οι εργασίες έχουν σταματήσει προς το παρόν, εν αναμονή διευκρινίσεων από το στρατό.
«Είναι άνθρωποι της περιοχής και φαίνεται σαν να μην ξέρουν καν πού είναι το επίμαχο σημείο», λέει ο κ. Νταούτης με αφορμή τη δήλωση του κ. Σαββόπουλου. «Ξαναλέω ότι o δρόμος απέχει 4,5 χιλιόμετρα από τα σύνορα». Και ολοκληρώνει τονίζοντας: «Ο κοσμος ερχεται εδώ πέρα για να περπατήσει στο βουνό, σε παρθένο έδαφος. Αν είναι ο καθένας να ανοίγει δρόμους με το έτσι θέλω, όλες οι προσπάθειες τουριστικής ανάδειξης θα ακυρωθούν».