Έγκλημα στον Έβρο: Δηλητηρίασαν δύο χρυσαετούς, ένα τσίφτη και ένα τσακάλι
Σε μικρή απόσταση από το δάσος της Δαδιάς και το δίκτυο Natura 2000
Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα εντοπίστηκε στον Έβρο λίγους μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλη καταστροφή και στο προστατευόμενο Δάσος της Δαδιάς.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), πριν ακόμα αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της στην άγρια πανίδα της περιοχής από την καταστροφική πυρκαγιά, στην περιοχή του Αρδανίου Έβρου, σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και την Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», βρέθηκαν νεκροί δύο Χρυσαετοί, μαζί με έναν Τσίφτη κι ένα Τσακάλι.
«Όλα τα ζώα είχαν εμφανείς ενδείξεις δηλητηρίασης, ενώ πλησίον των νεκρών ζώων βρέθηκε και ένα ύποπτο τεμάχιο τροφής που πιθανά αποτέλεσε δηλητηριασμένο δόλωμα», σημειώνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ.
Οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει όταν διαπίστωσαν ότι ένας χρυσαετός, στον οποίο είχε τοποθετηθεί πομπός, παρέμενε ακίνητος στο ίδιο σημείο για αρκετή ώρα.
Ο χρυσαετός είναι απειλούμενο είδος που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, ενώ ο πληθυσμός του στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ανησυχητική μείωση, με μόλις εννέα ζευγάρια στις προστατευόμενες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τα δηλητηριασμένα ζώα της άγριας πανίδας, εντοπίστηκαν μετά από έρευνα που έγινε με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και διώκεται ποινικά, ενώ οι επιπτώσεις της στην άγρια ζωή είναι ανυπολόγιστες, τονίζει ακόμη ο Οργανισμός.
Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση, καθώς το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης διενεργεί την ποινική προανάκριση, ενώ η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου έχει αναλάβει την συλλογή και αποστολή δειγμάτων για τοξικολογικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.
Πηγή aygi.gr – PHOTO ΟΦΥΠΕΚΑ