Εικόνες: Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στο λαβωμένο δάσος Δαδιάς
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται τώρα στα σπάνια αρπακτικά πουλιά τα οποία προετοιμάζονται για την αναπαραγωγική περίοδο
Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τον νομό Έβρου το καλοκαίρι του 2023 και το οικοσύστημα έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται τώρα στα σπάνια αρπακτικά πουλιά που φιλοξενεί το δάσος της Δαδιάς, τα οποία προετοιμάζονται για την αναπαραγωγική περίοδο.
Στο πολύτιμο αυτό δάσος συναντώνται, άλλωστε, τα 36 από τα 39 είδη αρπακτικών που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Οι εμβληματικοί Μαυρόγυπες έχουν, ήδη, αρχίσει να ετοιμάζουν τις φωλιές τους για την άνοιξη.
Τόσο οι Μαυρόγυπες, όσο και τα άλλα αρπακτικά (Χρυσαετοί, Θαλασσαετοί, Κραυγαετοί, αλλά και νυκτόβια αρπακτικά) διατήρησαν το 2024 τους πληθυσμούς τους φτιάχνοντας τις φωλιές τους τόσο σε δέντρα που παρέμειναν άθικτα όσο και σε δέντρα που κάηκαν εντελώς.
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησε σε συντήρηση των τεχνητών φωλιών για τον Μαυρόγυπα που είχε εγκαταστήσει αμέσως μετά από την πυρκαγιά, ενώ προγραμματίζεται και η εγκατάσταση επιπλέον τεχνητών φωλιών.
Οι τεχνητές φωλιές θα δώσουν επιλογές στα πουλιά τα επόμενα χρόνια, όταν τα καμένα δέντρα πέσουν, αναγκάζοντάς τα να αναζητήσουν νέες θέσεις φωλεοποίησης.
Αισιοδοξία προσφέρει το γεγονός ότι ένα ζευγάρι Μαυρόγυπα καταγράφηκε να στέκεται σε μία από τις φωλιές αυτές την περασμένη χρονιά.
*κεντρική εικόνα: Μαυρόγυπες στο Δάσος Δαδιά, Φωτό: Πέτρος Μπαμπάκας, Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς