ΕΛΛΕΤ: Ένας διαρκής αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού
Οι αγώνες που έχει δώσει στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία
51 χρόνια, από το 1972 που ιδρύθηκε, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως έχει εδώ και πολλά χρόνια οργανώσει Τοπικές Επιτροπές σε Χίο, Ρόδο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Αρκαδία, Σκύρο και φυσικά το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα Παράρτημα, στην Θεσσαλονίκη.
Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ ιδρύθηκε πριν από 32 χρόνια, το 1991, μετά από πρωτοβουλία του Κώστα Σταματόπουλου, Α΄ Αντιπροέδρου της Εταιρείας, πλαισιωμένου από μια ομάδα σημαντικών επιστημόνων της πόλης, ειδικών στους τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Περιβάλλοντος και έχει ως στόχο την ανάδειξη αυτών των τομέων. Οι δράσεις εστιάζουν κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, είναι ανθρωποκεντρικές βασιζόμενες στην εθελοντική προσφορά και στη στήριξη των φίλων του σωματείου.
Ανάμεσα στους αγώνες που έδωσε και δίνει είναι για:
- την προστασία του Δάσους του Σέϊχ-Σου και του Χορτιάτη,
- της λίμνης Κορώνειας, του Δέλτα των ποταμών Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα,
- τους αγώνες για την ανακύκλωση και την καθιέρωση παραλλήλων δράσεων στα σχολεία της πόλης με το πρόγραμμα «αειφόρο σχολείο»,
- τη διάσωση των πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, με πιο πρόσφατο τη διατήρηση «κατά χώρα» των μοναδικών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.
- Οργανώνει διαλέξεις, ημερίδες, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα.
Με τις δράσεις που υλοποιεί, επιδιώκει την ενημέρωση των πολιτών και την ενθάρρυνσή τους για συμμετοχή στην προστασία και βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάδειξη ενός άλλου τρόπου συμπεριφοράς και σκέψης, φιλικού προς το περιβάλλον. Συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς για θέματα προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Από το 2016 σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την ΧΑΝΘ, το 7ο Λύκειο και άλλους φορείς υιοθέτησε τους Κήπους του Πασά, όπου κάθε χρόνο οργανώνονται εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Μαζί με την ΧΑΝΘ επί 33 συνεχή χρόνια υλοποιεί το πρόγραμμα «Περίπατοι στην πόλη – Πολιτισμικές αποδράσεις» με επισκέψεις σε εκθέσεις, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, αξιόλογα διατηρητέα κτίρια και χώρους που αποτελούν τοπόσημα για τη Θεσσαλονίκη. Διαλέγεται με την επιστημονική κοινότητα και συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα, εντός και εκτός Ελλάδος, για την προαγωγή και διάχυση της γνώσης.
Το 2020 σε συνεργασία με το ΑΠΘ ολοκληρώνει με επιτυχία το πρόγραμμα “URwatair: Συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας αέρα και διαχείρισης ομβρίων σε αστικές περιοχές» με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Παρακολουθεί τα ζητήματα αστικού σχεδιασμού και αναπλάσεων και συμμετέχει στις διαβουλεύσεις. Συνεργασία με το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ: «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» και συνδιοργάνωση διαλέξεων.
Το Συμβούλιο Βιομηχανικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, συμβάλλει καθοριστικά στην ίδρυση από το 2023 ενός Εθνικού Δικτύου Ο.Τ.Α. για την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.
Μια πολύ σημαντική συνεισφορά της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είναι οι εκδόσεις της, όλες πολύ προσεγμένες, υψηλής ποιότητας, με φωτογραφίες και κείμενα που διασώζουν στοιχεία της ιστορίας της πόλης αλλά και ευρύτερα άλλων περιοχών.
Στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού Προγράμματος Euromed III «Byzantium Early Islam» προέκυψε η αγγλική έκδοση του τόμου “Byzantium – Early Islam” της Παναγιώτας Aσημακοπούλου-Aτζακά, ομότιμης καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο οδηγός «Περίπατοι Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη – Heritage Walks in Thessaloniki» δημιουργήθηκε το 2009 σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στα ελληνικά / αγγλικά και φιλοδοξεί να προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης στους κατοίκους και στους επισκέπτες της. Το 2015 το Παράρτημα Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την χρονιά που συμπληρώνονται 25 χρόνια δράσης του στην πόλη με την επικαιροποιημένη έκδοση του οδηγού «Περίπατοι Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη – Spaziergänge durch das kulturelle Erbe von Thessaloniki» στα ελληνικά / γερμανικά με την ευγενική χορηγία του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
Για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2018 το Παράρτημα της Θεσσαλονίκης επέλεξε την προβολή των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων που βραβεύτηκαν από την Europa Nostra σε Ελλάδα και Ευρώπη. Διοργάνωσε σχετική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, με την έκδοση ανάλογου ελληνο-αγγλικού Καταλόγου. Μεταξύ των βραβευμένων μνημείων από την Θεσσαλονίκη είναι ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα και το Γαλεριανό ανάκτορο.
Τέλος, το 2022 στον εορτασμό των 50 χρόνων από τη δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κυκλοφόρησε το πολύ προσεγμένο καλαίσθητο tablebook «Ευάλωτη γη – Fragile Earth», το οποίο παρουσιάστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τους: κ. Γιάννη Μπουτάρη, Χημικό-οινολόγο-οινοποιό και τον αείμνηστο καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη. Προηγήθηκε Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΛΕΤ (υβριδική). Στους/στις παρευρισκόμενους/ες η τότε Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κ. Λυδία Καρρά παρουσίασε το έργο της ΕΛΛΕΤ κατά τα χρόνια λειτουργίας της.
Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ στεγάζεται στο υποδειγματικά αναστηλωμένο διατηρητέο κτίριο της Επιμενίδου 19, στην Άνω Πόλη.
Τηλ. 2310 240665 E-mail: [email protected] Facebook: https://www.facebook.com/ellet.thess Περισσότερα https://www.ellet.gr/