Φλόριντα: Σε κίνδυνο οι κοραλλιογενείς ύφαλοι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη θάλασσα
Ήδη, ο πλανήτης έχει χάσει ένα τεράστιο ποσοστό των κοραλλιογενών υφάλων του, ίσως το μισό από το 1950
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Φλόριντα αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου απειλή από τον καύσωνα που θερμαίνει τον Κόλπο του Μεξικού, ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες του νερού στους 90 βαθμούς Φαρενάιτ (32 κελσίου).
Η μέση ημερήσια επιφανειακή θερμοκρασία στα ανοικτά των Φλόριντα Κις τη Δευτέρα ήταν λίγο πάνω από 90 βαθμούς Φαρενάιτ ή 32,4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τα κοράλλια δεν είναι η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας. Η πραγματική ανησυχία, λένε οι επιστήμονες, είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα στον Ιούλιο. Τα κοράλλια υφίστανται το μεγαλύτερο θερμικό στρες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
«Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα εδάφη», δήλωσε ο Ντέρεκ Μανζέλο, συντονιστής του προγράμματος NOAA Coral Reef Watch.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι θαύματα της φύσης που συντηρούν μυριάδες είδη και αμβλύνουν τις καταστροφές από τις καταιγίδες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ύφαλοι επιφέρουν έμμεσα ή άμεσα οικονομικά οφέλη ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τη NOAA.
Οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει περίπου το 90% της θερμότητας που προκαλείται από τον άνθρωπο είτε με την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων είτε γιατί καίγονται τα δάση. Οταν οι θερμοκρασίες της θάλασσας αυξάνονται αρκετά, τα κοράλλια λευκαίνουν. Αν τα νερά δεν κρυώσουν γρήγορα, τότε (τα κοράλλια) πεθαίνουν. Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τους κοραλλιογενείς υφάλους. Ηδη, ο κόσμος έχει χάσει ένα τεράστιο ποσοστό των κοραλλιογενών υφάλων του, ίσως το μισό από το 1950.
Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάζει μόνο τον Κόλπο του Μεξικού. Περίπου το 40% του πλανήτη βιώνει θαλάσσιο κύμα καύσωνα, σύμφωνα με τον Ντίλον Αμάγια, επιστήμονα της NOAA.
Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πλανήτης εισέρχεται σε ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο γνωστό ως Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει τους ωκεανούς. Τώρα όμως, το Ελ Νίνιο προστίθεται στα ανθρωπογενή αίτια αύξησης της θερμοκρασίας.
Δεν είναι μόνο τα κοράλλια που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, οι καύσωνες βλάπτουν αμέτρητα είδη. Σε γενικές γραμμές, τα ψάρια χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο όταν το νερό είναι θερμότερο.
«Οι θάνατοι ψαριών σε μεγάλη κλίμακα γίνονται όλο και πιο συχνοί καθώς το κλίμα μας αλλάζει», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρόσελ, καθηγητής ιχθυολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι σημαντικοί επειδή πολλά είδη εξαρτώνται από αυτούς. Περίπου το 25 τοις εκατό του συνόλου της θαλάσσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.000 ειδών ψαριών, εξαρτώνται από τους υφάλους σε κάποια περίοδο της ζωής τους, σύμφωνα με τη NOAA.
«Ενώ δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για λεύκανση των υφάλων στη Φλόριντα, έχει αρχίσει να γίνεται στα νότια, δήλωσε» ο Δρ Μανζέλο, στα ανοικτά του Μπελίζ, του Μεξικού, του Ελ Σαλβαδόρ, της Κόστα Ρίκα και της Κολομβίας.
Το τι θα συμβεί στη Φλόριντα θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Οι καταιγίδες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ανακούφιση, λένε οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές που ασχολούνται με τα κοράλλια είναι βαθιά προβληματισμένοι.
«Χάνω τον ύπνο μου γι’ αυτό», δήλωσε ο Αντριου Μπέικερ, καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, όπου διευθύνει το Coral Reef Futures Lab. «Αλλά δεν θέλω να γράψω ακόμα τον επικήδειο».
Επιστήμονες όπως ο ίδιος αγωνίζονται να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τα κοράλλια να γίνουν πιο ανθεκτικά στις υψηλότερες θερμοκρασίες.
«Πρέπει να πάμε στις βαθύτερες αιτίες», δήλωσε από την πλευρά της η Λίζι ΜακΛέοντ, διευθύντρια για τους ωκεανούς στο The Nature Conservancy. «Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων, πρέπει να προχωρήσουμε σε καθαρή ενέργεια, πρέπει να μειώσουμε τις επιδοτήσεις προς τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων».
Με πληροφορίες από kathimerini.gr