Green World: 5 πράσινα κτίρια που θα ζήλευε κάθε αστικό τοπίο

Πράσινα αρχιτεκτονικά διαμάντια που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Parallaxi
green-world-5-πράσινα-κτίρια-που-θα-ζήλευε-κάθε-α-382295
Parallaxi

Η παραμονή στην πόλη κάνει συχνά τον νου σου να τρέχει σε κείνα τα μέρη που ‘ναι γεμάτα πράσινο, με τη φύση να γεμίζει απλόχερα καθάριο αέρα τα πνευμόνια σου. Την ανάγκη σου φαίνεται πως ένιωσαν ορισμένοι αρχιτέκτονες, οι οποίοι βρήκαν το ελιξήριο στην ασχήμια των τσιμεντένιων κτιρίων. Δες παρακάτω μερικά πράσινα αρχιτεκτονικά διαμάντια και μάθε πως η αρχιτεκτονική μπορεί να φέρει τη φύση κυριολεκτικά στα πόδια σου:

#1 Panyaden School, Tαϊλάνδη

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#architecture #panyadenschool #chiangmai #thailand

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Adrián Peralta (@adrianperalta5041) στις

Επηρεασμένο από τη φύση και εμφανώς από την ολλανδική πρακτική αυτό το δημοτικό σχολείο στο Τσιάνγκ Μάι κόβει την ανάσα. Το κτίριο εκπέμπει τους οικολογικούς του στόχους μέσω της εξωφρενικά οργανικής του μορφής, της χρήσης υλικών τοπικής προέλευσης και των χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η χαμηλή οροφή – υποστηριζόμενη από κίονες κατασκευασμένους από ταχέως αναπτυσσόμενο, εξαιρετικά βιώσιμο μπαμπού – φαίνεται να αιωρείται πάνω από το πάτωμα.

#2 Ospedale dell’Angelo, Iταλία

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Interior

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bernard Michael Idi (@bernardidi) στις

Αυτό το έργο 40 χρόνων ολοκληρώθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Emilio Ambasz, και αποτελεί το «πρώτο πράσινο γενικό νοσοκομείο» στον κόσμο. Η αίθουσα εισόδου  διαθέτει ένα γιγαντιαίο χειμερινό κήπο, με θέα στα μισά δωμάτια των ασθενών και σε σαλόνια σε κάθε όροφο. Έξω από τα παράθυρα των δωματίων των υπόλοιπων ασθενών υπάρχουν δοχεία γεμάτα φυτά. Και οι χειρουργικές αίθουσες, τα εργαστήρια, οι εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και οι χώροι στάθμευσης έχουν όλα πράσινες στέγες. Εκπληκτικό!

#3 Glass/Wood House, ΗΠΑ

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Glass Wood House | Kengo Kuma & Associates | New Canaan, US, 2007 📷Scott Francis

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη amallective (@amallective) στις

Ο Kengo Kuma, Ιάπωνας αρχιτέκτονας και γνωστός φυσιολάτρης, ανέλαβε την ανακαίνιση του συγκεκριμένου σπιτιού που σχεδιάστηκε από τον Philip Johnson το 1956. Ο ίδιος, τελικά, καινοτόμησε εξαλείφοντας τη συμμετρία του σπιτιού και καλύπτοντας το εξωτερικό του με ξύλινες περσίδες. Το ανακαινισμένο σπίτι είναι τώρα στην πιο πράσινη εκδοχή του.

#4 Ecoboulevard of Vallecas, Iσπανία

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Sadly today is the last day of our program… BUT, we still squeezed in some last minute adventuring! The first stop was at the Eco Boulevard de Vallecas in Madrid. The project (which itself is successful) is a failed attempt at revitalizing a new housing development on the outer fringe of Madrid. The aim was to revitalize the development by creating community through a series of eco clusters that serve by creating immediate green spaces without having to wait the growth of vegetation the 15-20 years it would take for the vegetation to fully mature. The eco clusters serve as “trees” that create shade, place making, cooling towers, and a playground. In the end the development didn’t survive and the remnants are that of a ghost town. The eco clusters are however thriving. A great glimpse into the power of exploring an idea in the hopes of an optimistic outcome. “Architecture can’t solve everything…” – @junren_tan #ecoboulevard #ecoboulevardvallecas #bulevardelanaturaleza #madrid #caplaabroad2018 #caplainspain2018

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mzansi! South Africa 2019 (@capla_summer_abroad) στις

Αυτό το κτίριο ύψους 22.500 τετραγωνικών μέτρων στέκεται στο κέντρο ενός πολυσύχναστου δρόμου στη Μαδρίτη. Περιτριγυρισμένο από δέντρα και γεμάτο πλούσια βλάστηση, παρέχει μια όαση δροσιάς κατά τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες. Η θερμοκρασία του μειώνεται μέσα από τα επίπεδα υδάτων και της βλάστησης που παράγονται από ηλιακούς συλλέκτες.

#5 Green School, Ινδονησία

Εικόνα: Στιγμιότυπο από ΥοuTube

Ένα πειραματικό σχολείο στεγάζει αυτό το κτίριο στο Μπαλί με σκοπό να εκπαιδεύει τους μαθητές αναφορικά με τα βιώσιμα υλικά. Οι ανοιχτές πλευρές του κτιρίου συνδέονται με τον εξωτερικό χώρο και το εσωτερικό του ανοιχτού χώρου ενθαρρύνει  τον φυσικό εξαερισμό. Το έργο σχεδιάστηκε από την εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής PT Bamboo Pure, η οποία χρησιμοποιεί μπαμπού και το ίδρυμα Meranggi, το οποίο εγκαθιστά φυτείες μπαμπού στην Ινδονησία, διανέμοντας φυτά στους τοπικούς αγρότες δωρεάν. Αξιοσημείωτο είναι ότι, άλλα τμήματα του σχολείου κατασκευάστηκαν με ανακυκλωμένο καουτσούκ και παρμπρίζ αυτοκινήτου, ενώ οι χώροι του διαθέτουν ένα βιολογικό κήπο και φράκτες από δέντρα.

Πηγή: BBC

Δείτε επίσης: Ο Έλληνας Instagrammer που αιχμαλωτίζει τα πιο μαγικά φυσικά τοπία που θα δεις 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα