Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι θανατηφόροι υγροί καύσωνες που έρχονται
Το καλοκαίρι πέρασε, ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας θα πρέπει να συνεχίσει να μας απασχολεί.
Eικόνα: Pixabay
Οι απειλητικές για τη ζωή περίοδοι υψηλής ζέστης και υγρασίας θα εξαπλωθούν γρήγορα σε όλο τον κόσμο με μία μόνο μικρή αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Αυτό δείχνει έρευνα που κάνει μάλιστα λόγο για απότομη επιτάχυνση στον αριθμό των θανάτων που προέρχονται από την κλιματική κρίση.
Οι ακραίες καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι θανατηφόρες για υγιείς ανθρώπους μέσα σε έξι ώρες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιες συνθήκες.
Ως αποτέλεσμα, οι θάνατοι εξαιτίας της θερμότητας θα μπορούσαν να αυξηθούν γρήγορα, εκτός εάν γίνουν άμεσα σοβαρές προσπάθειες προετοιμασίας των πληθυσμών, είπε ο ερευνητής.
Κανονικά, το ανθρώπινο σώμα δροσίζεται παράγοντας ιδρώτα, ο οποίος εξατμίζεται και αφαιρεί τη θερμότητα. Όταν όμως η υγρασία είναι υψηλή, η εξάτμιση μειώνεται. Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα όριο που βασίζεται σε πειράματα σε ανθρώπους που έδειξε ότι όταν η θερμότητα και η υγρασία, όπως μετράται από τη λεγόμενη θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα, ξεπεράσει τους 31,5 C, το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να δροσιστεί.
Οι ερευνητές ονόμασαν αυτό το όριο «μη αντισταθμίσιμο θερμικό στρες», καθώς η εφίδρωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις ακραίες συνθήκες. Χωρίς βοηθήματα, όπως κρύο νερό, ανεμιστήρες ή κλιματισμό, ο θάνατος είναι πιθανός μέσα σε λίγες ώρες.
Η έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα από χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο για να δείξει ότι το 4% είχε ήδη βιώσει τουλάχιστον μία εξάωρη περίοδο αυτού του ακραίου θερμικού στρες από το 1970, με τη συχνότητα τέτοιων γεγονότων να διπλασιάζεται μέχρι το 2020. Ωστόσο, αυτά φάνηκε να έχουν περιοριστεί μέχρι σήμερα σε ζεστά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ερυθράς Θάλασσας όπου οι άνθρωποι περιμένουν υπερβολική ζέστη.
Η ανάλυση, η οποία χρησιμοποίησε επίσης κλιματικά μοντέλα, δείχνει ότι το ακραίο θερμικό στρες θα εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλες περιοχές με παγκόσμια θέρμανση μόνο 2 βαθμούς Κελσίου. Η κλιματική κρίση έχει ήδη αυξήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου. Στους 2 βαθμούς Κελσίου, περισσότερο από το 25% των μετεωρολογικών σταθμών θα υφίσταντο το ακραίο θερμικό στρες μία φορά τη δεκαετία κατά μέσο όρο.
Η ανατολική ακτή και οι μεσοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ και της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι από τα μέρη που θα αντιμετωπίσουν την άφιξη πρωτοφανών συνθηκών. Σε μέρη που είναι ήδη ζεστά, όπως η Αριζόνα, το Τέξας και μέρη της Καλιφόρνια, οι περίοδοι ακραίου θερμικού στρες θα γίνουν ετήσια γεγονότα στους 2 βαθμούς Κελσίου.
«Από όλες τις διαφορετικές εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ζέστη είναι αυτή για την οποία προσωπικά ανησυχώ περισσότερο και αυτά τα αποτελέσματα με έχουν κάνει περισσότερο να ανησυχώ», δήλωσε ο Carter Powis, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στο Woodwell Climate Research Center στις Η.Π.Α.
«Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να ανεχθεί το ανθρώπινο σώμα όταν πρόκειται για θερμότητα», τόνισε. «Ξαφνικά, θα δείτε μια επιτάχυνση στη θνησιμότητα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
«Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι ότι τα σώματά μας και η κοινωνία μας θα αποδειχθούν πιο εύθραυστα στις μικρές αλλαγές από όσο νομίζαμε», είπε ο ίδιος. «Αυτή είναι απλώς μια άλλη [μελέτη] που λέει ότι πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές – αλλά αυτό πρέπει να κάνουμε».
Πηγή: Guardian