Η διάσωση της ακτογραμμής στη δυτική Χαλκιδική από τη διάβρωση, έμεινε στα λόγια
Ολόκληρες παραλίες και παράκτιες περιοχές χάνονται σταδιακά – Δέκα εκατοστά κάθε χρόνο εδάφους καταπίνει η θάλασσα στον Θερμαϊκό - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.
Η διάβρωση των ακτών του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, με τη θάλασσα, σταδιακά, να «τρώει» ολόκληρες ακτογραμμές και παραλίες, να αλλάζει την μορφή του θαλάσσιου μετώπου, να καταπίνει αμμουδιές και παραλιακούς δρόμους και να απειλεί ακόμα και σπίτια.
Το φαινόμενο, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο περιβάλλον, είναι έντονο και εμφανές σε περιοχές της Δυτικής Χαλκιδικής στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου αλλά και σε ενδότερα σημεία του κόλπου, από την Καλαμαριά, την Περαία και τους Νέους Επιβάτες μέχρι και τη Μηχανιώνα.
Ωστόσο εκεί που φαίνεται η θάλασσα να έχει προχωρήσει και να αλλάζει το παραλιακό τοπίο είναι η Δυτική Χαλκιδική, και σε συγκεκριμένα σημεία, στην Ηράκλεια, την Καλλικράτεια, τη Σωζόπολη, τα Φλογητά αλλά και τα Νέα Μουδανιά.
Ειδικά σε μερικά σημεία της ακτογραμμής, όπως στην Ηράκλεια ή στον οικισμό Δελφίνια στη Σωζόπολη, η θάλασσα έχει «εισβάλει» σχεδόν μέσα στα σπίτια. Το νερό έχει διαβρώσει δρόμους, οικόπεδα και περιφράξεις και μερικά σπίτια βρίσκονται πλέον σχεδόν πάνω στο νερό, ιδίως όταν, λόγω της κακοκαιρίας, η θάλασσα φουσκώνει και τα κύματα κατατρώνε την άμμο και το έδαφος της ακτής.
Σε μερικά σημεία δεν υπάρχει καθόλου αμμουδιά ενώ ο παραλιακό δρόμος σχεδόν έχει καταρρεύσει. «Το φαινόμενο προχωρά χωρίς να υπάρχουν παρεμβάσεις ανάσχεσης του. Χρειάζονται άμεσα έργα ώστε να αντιμετωπιστεί η διάβρωση και να σωθεί η ακτογραμμή, το περιβάλλον αλλά και οι περιουσίες ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι ατυχημάτων» τονίζει ο Γιάννης Τσουρουπίδης, κάτοικος της περιοχής που καλεί το δήμο να κινητοποιηθεί.
«Το πρόβλημα είναι μεγάλο εδώ και χρόνια και με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο έντονο» τονίζει η Χ.Ε. επίσης κάτοικος της περιοχής που σημειώνει ότι «έχουμε ακούσει πολλά, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν γίνεται τίποτα, τελικά. Δηλαδή γίνονται κάποιες παρεμβάσεις, αλλά αυτές είναι αποσπασματικές χωρίς να υπάρχει λύση».
Ο μελισσοκόμος Κώστας Χατζηασημίδης, που γνωρίζει καλά την περιοχή, καθώς ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, τονίζει στην Parallaxi ότι το πρόβλημα της διάβρωσης είναι εμφανές ακόμα και σε κεντρικά σημεία οικισμών όπως στη Νέα Ηράκλεια. Όπως αναφέρει, «τα έργα του παραλιακού μετώπου της Νέας Προποντίδας προσκρούουν σε πολύ δύσκολα γραφειοκρατικά εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έργα ενάντια στην διάβρωση της ακτής στη Νέα Ηράκλεια. Στην Νέα Ηράκλεια φαίνεται η αδυναμία συνολικής χάραξης του έργου προστασίας της ακτής. Βλέπουμε ότι η “σαλαμοποίηση” του έργου δημιουργεί δύο ταχύτητες ακόμα και στην ίδια ακτή».
Προσθέτει δε πως «την ίδια εικόνα αντικρίζει κανείς σε όλο το μήκος της παραλίας της Νέας Προποντίδας μέχρι τα Νέα Μουδανιά. Υπάρχουν τμήματα ακτής στα οποία έχουν προχωρήσει τα έργα ενάντια στη διάβρωση, τμήματα που έχουν τοποθετηθεί αμμοκράτες, που έχει γίνει ανάπλαση του παραλιακού δρόμου και πεζόδρομου κι άλλα τμήματα παραπλήσια που ρωγματώνουν και διαβρώνονται συνεχώς».
Η χρηματοδότηση έχει “κολλήσει”
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο οικείος δήμος Νέας Προποντίδας, έχει εξασφαλίσει κονδύλια συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ για έργα ανάπλασης και συντήρησης του παραλιακού μετώπου, αλλά μέχρι τώρα έχει απορροφήσει μόνο 1,6 εκατομμύρια ευρώ, με το κεντρικό κράτος να θέτει εμπόδια στην απόδοση των κονδυλίων. Επίσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από την παρακολούθηση του φαινομένου, δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο.
Οι κάτοικοι της Δυτικής Χαλκιδικής παραμένουν ανήσυχοι καθώς κάθε χρόνο διαπιστώνουν ότι η διάβρωση προχωρά, χωρίς όμως να γίνονται έργα αντιμετώπισης της.
Στον Θερμαϊκό κάθε χρόνο η θάλασσα «τρώει» δέκα εκατοστά
Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών εκτός από τη Δυτική Χαλκιδική είναι εμφανές και εντός του Θερμαικού Κόλπου ειδικά στις περιοχές της Περαίας των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας.
Η θάλασσα έχει μειώσει την ακτογραμμή και σε πολλά σημεία γλύφει σχεδόν τον πεζόδρομο που υπάρχει κατά μήκος των Νέων Επιβατών και της Περαίας ενώ ειδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο καταγράφουν ότι η θάλασσα κάθε χρόνο καταπίνει 10 εκατοστά.
Ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκου Θεόδωρος Τζέκος, για το ζήτημα της διάβρωσης των ακτών έχει ζητήσει την παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων αρμόδιων φορέων αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει τίποτα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Να σημειωθεί πως ο αυξανόμενος ρυθμός διάβρωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σε ορισμένα σημεία της ακτής, η παραλία έχει εξαφανιστεί, όπως στην περιοχή της σκάλας στην Αγία Τριάδα, στην περιοχή του ΚΑΠΠΑ στην Περαία, ή έχει αλλάξει μορφολογία όπως στην σκάλα των Νέων Επιβατών.
Τι κάνουν μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι; Παρακολουθούν μόνο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κονδύλια από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δημιούργησε ένα σύστημα «Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη και Διαχείριση του Κινδύνου της Διάβρωσης των Ακτών για όλο το μήκος της ακτογραμμής της». Το εν λόγω σύστημα παρακολουθεί και καταγράφει το φαινόμενο, συλλέγοντας στοιχεία «από πλωτήρες για τις κατακόρυφες μετακινήσεις εδάφους, μεταβολές της ακτογραμμής, δείκτες υγρασίας, θερμοκρασίας και βλάστησης, με στόχο τον εντοπισμό περιοχών κατά μήκος της ακτογραμμής με αυξημένη τρωτότητα σε διάβρωση».
Ο στόχος είναι να εξαχθούν ,βάσει των δεδομένων, συγκεκριμένα συμπεράσματα ώστε «οι τοπικές αρχές να μπορέσουν να σχεδιάσουν τα κατάλληλα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων, τα οποία θα αναπτυχθούν προγενέστερα από την εκδήλωσή τους».
Ωστόσο όπως αναφέρουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών που πλήττονται από τη διάβρωση, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα τα όποιων παρεμβάσεων είναι μερικά και αποσπασματικά ή ανύπαρκτα…