Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει (και) τον τρόπο που πίνουμε καφέ

Για τους περισσότερους ο καφές είναι η αγαπημένη μας συνήθεια. Έχουμε αναρωτηθεί όμως αν είναι βλαβερός για το περιβάλλον ;

Νίκος Γκάγιας
η-κλιματική-αλλαγή-επηρεάζει-και-τον-τ-1066025
Νίκος Γκάγιας

Ο καφές είναι η αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων. Για μερικούς είναι η πρώτη σκέψη με το που ανοίξουν τα μάτια τους, για άλλους ο τρόπος για να μοιραστούν τα νέα με τους φίλους τους, ενώ για άλλους η μοναδική ώρα χαλάρωσης μέσα στην ημέρα.

Όπως και να έχει, ο καφές έχει συνδεθεί στο μυαλό μας με καλές στιγμές και σίγουρα είναι κάτι που δύσκολα μπορούμε να αφαιρέσουμε από την καθημερινότητα μας.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει σχετικά με τις επιπτώσεις που προκαλεί ο τρόπος που πίνουμε τον καφέ μας στο περιβάλλον. Διανύουμε μία «πράσινη» εποχή και όλο και περισσότερο αναλύεται η έννοια της βιωσιμότητας.

Γι’ αυτό άλλωστε οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης χρησιμοποιούν χάρτινα καλαμάκια και ποτήρια, κάτι το οποίο επίσης έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων κατά καιρούς.

Αν μιλάμε για καφέ σε κάποιο κατάστημα εστίασης, τότε τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα καθώς ό,τι καφέ και να παραγγείλεις θα σου το φέρουν σε γυάλινο ποτήρι. Από εκεί και πέρα στους κρύους καφέδες που χρειάζεσαι καλαμάκι, ως επί το πλείστον οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν εξοπλιστεί με χάρτινα για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Αναφορικά με τον καφέ στο χέρι, που είναι επίσης αρκετά διαδεδομένος στην χώρα μας ισχύουν ακριβώς τα ίδια με την μόνη διαφορά πως όσες επιχειρήσεις θέλουν να βάλουν το λιθαράκι τους προτιμούν και χάρτινα ποτήρια αντί για πλαστικά.

Πολλοί πελάτες μάλιστα έχουν μαζί τους μεταλλικό ή κάποιο άλλο βιώσιμο δοχείο ή ποτήρι-θερμός προκειμένου να γίνει εκεί ο καφές και όχι σε κάποια συσκευασία του μαγαζιού, προσπαθώντας να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον με έξτρα σκουπίδια.

Επίσης αρκετοί έχουν μαζί τους μεταλλικά καλαμάκια που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να πλυθούν πάρα πολλές φορές, αποφεύγοντας τα πλαστικά ή τα χάρτινα.

Βέβαια τα χάρτινα καλαμάκια έχουν κατηγορηθεί πολλάκις για την υφή τους. Γι΄αυτό πολλοί αναζητούν τα πλαστικά στην μαύρη αγορά ή κλείνουν το μάτι στους υπαλλήλους για να δουν αν έχει ξεμείνει κάποιο. Ειδικότερα προβληματισμό προκάλεσε σε αρκετούς η αποκάλυψη πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Food Additives & Contaminants, η οποία λέει ότι τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία και όχι φιλικότερα προς το περιβάλλον από τα πλαστικά, καθώς περιέχουν μακράς διαρκείας και δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες.

Βέβαια για το θέμα δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα ο κόσμος, τόσο πελάτες όσο και επαγγελματίες, να προβληματίζονται για το τι είναι προτιμότερο να επιλέξουν, καθώς επρόκειτο για ένα θέμα υγείας.

Για τον λόγο αυτό η Μαρία, 25 ετών, εξηγεί πως τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιεί το δικό της θερμός και το δικό της μεταλλικό καλαμάκι.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχω το δικό μου θερμός για να πίνω τον καφέ μου. Κι είναι πιο όμορφο από τα πλαστικά ποτήρια που κυκλοφορούν και νιώθω πιο ωραία που ξέρω πως απολαμβάνω τον καφέ μου σ’ ένα δοχείο που είναι μόνο δικό μου. Όταν γυρνάω σπίτι, το πλένω και την επόμενη ημέρα πάλι το ίδιο. Στην αρχή το έκανα επειδή μου άρεσε να ξέρω πως έχω στην δουλειά μου ένα δικό μου “ποτήρι”. Με έκανε να νιώθω πιο οικεία. Στη συνέχεια συνειδητοποίησα και το καλό που έκανα στο περιβάλλον, επομένως το έκανα συνήθεια γιατί δεν μιλάμε για 1-2 πλαστικά ποτήρια. Εγώ πίνω δύο καφέδες την ημέρα. Άρα θα έπρεπε να χρησιμοποιώ 40 ποτήρια τον μήνα. Επίσης έχω πάρει 2-3 μεταλλικά καλαμάκια που μου αρέσουν και με βολεύουν πολύ για να χρησιμοποιώ εκείνα στους κρύους καφέδες. Τα χάρτινα καλαμάκια δεν τα συμπάθησα ποτέ αλλά αν είχα ξεχάσει το δικό μου μεταλλικό καλαμάκι, μπορεί και να χρησιμοποιούσα κάποιο. Από τότε όμως που διάβασα πως είναι επιβλαβή για την υγεία, είμαι προσεκτική και δεν ξεχνάω ποτέ το δικό μου»

Να φτιάξω καφέ στο σπίτι;

Μία ακόμα νέα τάση που μπορεί να σώσει όσο μπορεί το περιβάλλον είναι ο καφές σε κάποιο σπίτι. Μπορούν όλοι να γίνουν εξαιρετικοί barista και μ’ αυτό τον τρόπο να μειώσουν το ατομικό περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Αν επιλέξουμε έναν καφέ που σέβεται το περιβάλλον, χρησιμοποιήσουμε τις κούπες μας και ανακυκλώσουμε τις κάψουλες (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε), τότε θα έχουμε καταφέρει εκείνη την ημέρα να μην επιβαρύνουμε κι άλλο το περιβάλλον. Και λέμε «εκείνη την μέρα» γιατί θαύματα δεν γίνονται και δεν είναι εφικτό από την μία μέρα στην άλλη να αλλάξουν ριζικά οι συνήθειες μας καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία.\

Σημαντικό είναι πως ως καταναλωτές πρέπει να επιλέγουμε εταιρείες που προωθούν τη βιωσιμότητα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά τις συσκευασίες του καφέ που θα επιλέξουμε.

Βέβαια κάθε φορά που πίνουμε ένα φλιτζάνι καφέ ταυτόχρονα και χωρίς να το θέλουμε στέλνουμε κάποιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η Λούσι Ζαμπορόφσκα, μια γιατρός που ζει στο Κάρντιφ στην Ουαλία, αν και φανατική φίλη του καφέ αποφάσισε να διερευνήσει την μόλυνση που παράγεται για να πιεί το αγαπημένο της ρόφημα. Δημιούργησε μια πλατφόρμα στην οποία μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πόσο διοξείδιο του άνθρακα στέλνει στην ατμόσφαιρα από την κατανάλωση καφέ που κάνει. Η Ζαμπρόφσκα ονόμασε την πλατφόρμα της Αριθμομηχανή Αποτυπώματος Καφέ.

Επισκεφθείτε την πλατφόρμα εδώ  και υπολογίστε το οικολογικό αποτύπωμα της κατανάλωσης καφέ.

Η κατανάλωση δέκα καφέδων λάτε την εβδομάδα παράγει 125,2 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως και απαιτεί χρήση 72 χιλιάδων λίτρων νερού. Ο εσπρέσο είναι σύμφωνα με την πλατφόρμα ο πιο φιλικός στο περιβάλλον καφές αφού καταναλώνεται σε πολύ μικρά ποτήρια και κανείς δεν τον πίνει βάζοντας γάλα.

Η πλατφόρμα εκτός από τον υπολογισμό της μόλυνσης δίνει στους χρήστες συμβουλές για να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον όταν καταναλώνουν καφέ όπως για παράδειγμα, να πίνουν καφέ σε επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια. Οι πιο πρόσφατες μελέτες και εκτιμήσεις σχετικά με την κατανάλωση καφέ δείχνουν ότι μέχρι το 2050 η ζήτηση θα έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα άρα η ανάπτυξη φιλικότερων στο περιβάλλον μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης είναι απολύτως απαραίτητες

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα