Η «σφαγή» δέντρων αλλού οδήγησε σε παραίτηση…
Όχι στη Θεσσαλονίκη, αλλά στο Πλίμουθ...
Εικόνες που είδαμε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, εκτυλίχθηκαν στο Πλίμουθ της Αγγλίας, εκεί όπου περισσότερα από 100 δέντρα κόπηκαν στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων σε κατοίκους και ακτιβιστές.
Η διαφορά με την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, είναι στο Πλίμουθ μετά την κατακραυγή που υπήρχε, ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου των Τόρις, Ρίτσαρντ Μπίνγκλεϊ, παραιτήθηκε.
Ο ίδιος θα ερχόταν αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπό του, μετά το παραπάνω περιστατικό, αλλά επέλεξε να αποχωρήσει από τη θέση του, υπό το βάρος του «περιβαλλοντικού βανδαλισμού» όπως χαρακτηριστικά παρουσιάζεται η απόφαση του για τη μαζική κοπή δένδρων.
«Ποτέ δεν έλεγα ότι είμαι πολιτικός πλήρους απασχόλησης. Απλώς είμαι ένα άτομο παθιασμένο και φιλόδοξο για το Πλίμουθ» δηλώνει ο ίδιος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Πλίμουθ αφαίρεσε 110 δέντρα σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη για να ανοίξει ο δρόμος για μια ανακατασκευή 12,7 εκατομμυρίων λιρών του Armada Way, παρά τη σημαντική αντίθεση που εξέφρασε η τοπική κοινωνία.
Ο Λουκ Πόλαρντ, ο βουλευτής των Εργατικών για το Πλίμουθ, Σάτον και το Ντέβονπορτ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Μπίνγκλεϊ δεν είχε «καμία επιλογή παρά να παραιτηθεί» μετά τον «καταστροφικό χειρισμό» του στην κοπή δέντρων.
«Η κοπή πάνω από 100 δέντρων χωρίς την κατάλληλη δημόσια διαβούλευση ήταν πράξη περιβαλλοντικού βανδαλισμού» σημείωσε ο Πόλαρντ.
Το έργο επικρίθηκε επίσης από το Woodland Trust, που ανέφερε ότι «είναι αποτρόπαιο να κόβονται τόσο πολλά δέντρα στο κέντρο της πόλης και όλη η διαδικασία να γίνεται υπό άκρα μυστικότητα τη νύχτα».
Ο Μπίνγκλεϊ, ο οποίος ανέλαβε ως ηγέτης των Τόρις μόλις πριν από ένα χρόνο τον Μάρτιο του 2022, είχε επιμείνει ότι η υλοτόμηση ήταν σωστή. επειδή θα δημιουργούσε μια «υπέροχη δεντρόφυτη ζώνη όπου οι επιχειρήσεις και τα καφέ και οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς».
Ανάλογη υπόθεση είχε προκαλέσει την οργή κατοίκων και στο Σέφιλντ που μιλούσαν για «σφαγή με αλυσοπρίονο».
Περίπου 16.000 άνθρωποι στο Πλίμουθ είχαν υπογράψει για να σωθούν τα ώριμα δέντρα, και ενώ αρχικά η τοπική αρχή είχε αναφέρει ότι θα λάβει υπόψη τη θέση τους, τα αλυσοπρίονα… έπιασαν δουλειά μέσα στη νύχτα για να κόψουν περισσότερα από 100 δέντρα.
«Έχουν κόψει άσκοπα υγιή ώριμα δέντρα. Οι άνθρωποι του Πλίμουθ δεν θα μπορούσαν να έχουν κάνει τις απόψεις τους πιο ξεκάθαρες ότι ήταν ενάντια σε αυτό. Είναι ντροπή» αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.
Στο Wellingborough του Northamptonshire, οι ακτιβιστές μάχονται για να σώσουν μια ιστορική λεωφόρο με περισσότερα από 40 δέντρα, ηλικίας 80 έως 100 ετών.
Ο δικηγόρος και περιβαλλοντολόγος Paul Powlesland συνελήφθη όταν σκαρφάλωσε σε ένα από τα δέντρα στο Wellingborough καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να απομακρύνει ανθρώπους με τη βία.
Στο Χάριγκεϊ, στο βόρειο Λονδίνο, οι άνθρωποι δίνουν μάχη για να σώσουν έναν λονδρέζικο πλάτανο 120 ετών.
Το τοπικό συμβούλιο έχει πάρει την απόφαση να το κόψει και γι’ αυτό το λόγο έχει αναπτύξει αστυνομικές δυνάμεις γύρω από αυτό, ώστε να αποτρέψουν τους κατοίκους και τους ακτιβιστές να ανέβουν πάνω σε αυτό.
Το δημοτικό συμβούλιο του Πλίμουθ σχολίασε ότι οι εργασίες αποφασίστηκαν να γίνουν βραδινές ώρες για λόγους δημόσιας ασφάλειας και λόγω του μεγέθους των μηχανημάτων που θα έφταναν στο σημείο, ώστε να μην επηρεάζονταν η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης.
ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: STRAW – Save the TRees Armada Way / Facebook Page