ΗΠΑ: Έφηβος πέθανε από αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο
Πως μπορεί να μολυνθεί κάποιος από τη συγκεκριμένη λοίμωξη
Την προσοχή των ανθρώπων που βρίσκονται σε λίμνες, ποτάμια και πηγές γλυκού νερού ζητούν οι ειδικοί μετά από το περιστατικό θανάτου ενός εφήβου στην περιοχή του Λας Βέγκας από μια σπάνια εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα.
“Κερδίζει την προσοχή των ανθρώπων λόγω του ονόματος”, δήλωσε την Παρασκευή ο Μπράιαν Λάμπους, πρώην επιδημιολόγος δημόσιας υγείας, σχετικά με την αμοιβάδα που ονομάζεται επισήμως Naegleria fowleri, αλλά σχεδόν πάντα βαφτίζεται εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα. “Αλλά πρόκειται για μια πολύ, πολύ σπάνια ασθένεια”.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές πιστεύουν πως ο έφηβος εκτέθηκε στα ζεστά νερά της λίμνης Mead. Η υγειονομική περιφέρεια της νότιας Νεβάδα δεν αναγνώρισε τον έφηβο που πέθανε, ωστόσο δήλωσε ότι ενδέχεται να εκτέθηκε στον μικροσκοπικό οργανισμό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της 30ής Σεπτεμβρίου στην περιοχή Kingman Wash, στην πλευρά της Αριζόνα στον ποταμό Κολοράντο, πίσω από το φράγμα Hoover. Η περιφέρεια δημοσιοποίησε το κρούσμα την Τετάρτη, μετά την επιβεβαίωση της αιτίας από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Το CDC έχει καταγράψει μόλις 154 περιπτώσεις μόλυνσης και θανάτου από την αμοιβάδα στις ΗΠΑ από το 1962, δήλωσε ο Labus, ο οποίος διδάσκει στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Λας Βέγκας. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα κρούσματα ήταν στο Τέξας και τη Φλόριντα. Μόνο ένα είχε αναφερθεί στη Νεβάδα πριν από αυτή την εβδομάδα.
“Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σημάνει συναγερμός γι’ αυτό”, δήλωσε ο Labus. “Οι άνθρωποι πρέπει να είναι έξυπνοι όταν βρίσκονται σε μέρη όπου ζει αυτή η πραγματικά σπάνια αμοιβάδα”. Ο οργανισμός βρίσκεται σε νερά που κυμαίνονται από 25C έως 46C, είπε.
Πως μπορεί να μολυνθεί ένας άνθρωπος από την αμοιβάδα Η περιφέρεια και η εθνική περιοχή αναψυχής Lake Mead, η οποία εποπτεύει τη λίμνη και τον ποταμό Κολοράντο, σημείωσαν ότι η αμοιβάδα μολύνει τους ανθρώπους μόνο εισερχόμενη από τη μύτη και μεταναστεύοντας στον εγκέφαλο. Είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρος.
“Δεν μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν καταποθεί και δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο”, ανέφεραν τα δελτία τύπου των δύο υπηρεσιών. Και οι δύο συμβούλευσαν τους ανθρώπους να αποφεύγουν να πηδούν ή να βουτούν σε σώματα με ζεστά νερά, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και να κρατούν το κεφάλι πάνω από το νερό σε θερμές πηγές ή άλλα “μη επεξεργασμένα γεωθερμικά νερά” που συγκεντρώνονται σε φαράγγια στην αχανή αυτή περιοχή.
“Είναι 97% θανατηφόρα αλλά 99% προλαμβάνεται”, δήλωσε ο Dennis Kyle, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών και κυτταρικής βιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Τροπικών και Αναδυόμενων Παγκόσμιων Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. “Μπορείτε να προστατευτείτε με το να μην πηδάτε σε νερό που μπαίνει στη μύτη σας ή να χρησιμοποιείτε βύσματα για τη μύτη”.
Η αμοιβάδα προκαλεί πρωτογενή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, μια λοίμωξη του εγκεφάλου με συμπτώματα που μοιάζουν με μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα και περιλαμβάνουν αρχικά πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία ή εμετό – στη συνέχεια εξελίσσονται σε δυσκαμψία του αυχένα, επιληπτικές κρίσεις και κώμα που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.
Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν μία έως 12 ημέρες μετά την έκθεση και ο θάνατος επέρχεται συνήθως μέσα σε περίπου πέντε ημέρες. Δεν υπάρχει γνωστή αποτελεσματική θεραπεία και ο Kyle δήλωσε ότι η διάγνωση έρχεται σχεδόν πάντα πολύ αργά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στη βόρεια Καλιφόρνια, τη Νεμπράσκα και την Αϊόβα. Ένας χάρτης του CDC έδειξε τα περισσότερα κρούσματα κατά τα τελευταία 60 χρόνια στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, με τις περισσότερες περιπτώσεις, 39, να εντοπίζονται στο Τέξας και 37 στη Φλόριντα.
“Νομίζω ότι η φετινή χρονιά είναι κατά κάποιο τρόπο μια μέση χρονιά για τα κρούσματα”, δήλωσε ο Kyle. “Αλλά αυτό ήταν ένα πολύ θερμό καλοκαίρι. Το βασικό σημείο είναι ότι ο θερμότερος καιρός τείνει να δημιουργεί περισσότερες αμοιβάδες στο περιβάλλον”.
πηγή: news247