Ιστορικό κύμα ζέστης – Η θερμοκρασία του νερού έκανε τη Μεσόγειο… τζακούζι

Αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών

Parallaxi
ιστορικό-κύμα-ζέστης-η-θερμοκρασία-τ-944333
Parallaxi

Καταρρίφθηκε αυτή την εβδομάδα το περυσινό ρεκόρ ζέστης στη Μεσόγειο, μετά την ανακοίνωση ισπανών ερευνητών ότι η μέση επιφανειακής θερμοκρασίας του νερού ανέβηκε στις 15 Αυγούστου στους 28,90 Κελσίου.

Την ίδια ημέρα καταγράφηκε επίσης νέο απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας στη Μεσόγειο, με το νερό έξω από τις αιγυπτιακές ακτές να φτάνει τους 31,96 βαθμούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουστίνο Μαρτίνεθ, ερευνητής του ισπανικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM).

Οι προκαταρκτικές αυτές μετρήσεις βασίζονται σε δορυφορικά στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus που πηγαίνουν πίσω μέχρι το 1982.

Ο Μαρτίνεθ τόνισε πάντως ότι η μέτρηση των 31,96 βαθμών στο Ελ-Αρίς της Αιγύπτου «πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφυλακτικότητα» μέχρι να επαληθευτεί.

Οι οικολογικές επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.

Το 2022, ισχυρός θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού σε ορισμένες περιοχές πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο σύνολο της Μεσογείου η μέση θερμοκρασία έφτασε τον περυσινό Ιούλιο στους 28,71°C.

Ως αποτέλεσμα, ολόκληρα δάση κοραλλιών απονεκρώθηκαν στη Μασσαλία, στην Ισπανία και τη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες μυδιών.

Η ζέστη ευνοεί επίσης τροπικά ξενικά είδη που εισβάλλουν στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ. «Από το 2022, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας είναι υψηλές για μεγάλη περίοδο κατά ανώμαλο τρόπο, ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπόψη την συνθήκη της κλιματικής αλλαγής», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Μαρτίνεθ.

Το νέο ρεκόρ έρχεται εν μέσω μιας ακραίας χρονιάς που όπως φαίνεται θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με το Copernicus, όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον φετινό Ιούνιο ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα