Περιβάλλον

Καλαμαριά: Η κρυφή παράνομη χωματερή στην Μίκρα

Μεταξύ του εργοταξίου του τερματικού του Μετρό και του γηπέδου - Μία περιοχή γεμάτη σπασμένα έπιπλα, παλιές συσκευές και πολλές πλαστικές σακούλες γεμάτες σκουπίδια.

Φίλιππος Δεργιαδές
καλαμαριά-η-κρυφή-παράνομη-χωματερή-σ-1121048
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε παράνομη χωματερή έχουν μετατρέψει κάποιοι ασυνείδητοι, περιοχή της Μίκρας του δήμου Καλαμαριάς, που βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο μεταξύ του εργοταξίου του τερματικού σταθμού του Μετρό και του γηπέδου που βρίσκεται προς την πλευρά της θάλασσας.

Απέχει από το δρόμο μόλις μερικά δεκάδες μέτρα και βρίσκεται σε ένα μικρό ύψωμα, περιτριγυρισμένη με βλάστηση και γι αυτό αθέατη από τον κεντρικό δρόμο.

Στο κέντρο της σχεδόν, μάλιστα δεσπόζει μία παλιά ξεχαρβαλωμένη μπερζέρα (Bergère), ένα είδος ταπετσαρισμένης πολυθρόνας που προέρχεται από την εποχή του ροκοκό του 18ου αιώνα, δίνοντας έναν “άλλο” αέρα στο σκουπιδαριό που απλώνεται γύρω της.

Δίπλα της όμως τα πεταμένα πλαστικά και άλλα σπασμένα έπιπλα, υπολείμματα και θραύσματα συσκευών, πολλές σακούλες γεμάτες υλικά και αρκετά μπάζα, δημιουργούν μία ρυπογόνα περιοχή και μία απόκοσμη εικόνα, σε ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να είναι ειδυλλιακό.

Την ανακαλύψαμε προσπαθώντας να προσεγγίσουμε το εργοτάξιο του Μετρό για να καταγράψουμε την εξέλιξη των εργασιών στον τερματικό σταθμό της Μίκρας. Με κατεύθυνση προς την Καλαμαριά, ανεβαίνοντας δεξιά ένα «χωματόδρομο», που δημιούργησαν τα οχήματα που ανεβαίνουν κουβαλώντας τα απορρίμματα, βρεθήκαμε μπροστά της.

Ίσως οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς να αγνοούν την ύπαρξη της καθώς κάτω από τον δρόμο είναι αθέατη, λόγω της θαμνώδους βλάστησης.

Πληγή της χώρας οι παράνομες χωματερές

Η ύπαρξη πάντως πολλών μεγάλων και μικρών παράνομων χώρων εναπόθεσης σκουπιδιών ή χωματερών είναι ένα πρόβλημα γνωστό και υπαρκτό που το αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι περιοχές της χώρας. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι τεράστιες αλλά μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να το εξαλείψει.

Κεντρικό κράτος και αυτοδιοίκηση έχουν αποτύχει να δαμάσουν το φαινόμενο είτε γιατί δεν θέλουν να θίξουν συμφέροντα και να επιβάλουν πρόστιμα είτε γιατί δεν διαθέτουν τα μέσα ελέγχου και καταστολής.

Ωστόσο το θέμα έχει απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή οποία έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας σχετικά με την λειτουργία παράνομων χωματερών σε όλη τη χώρα και έχει επιβάλει τεράστια πρόστιμα. Να αναφέρουμε ότι χώρα είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαικό Δικαστήριο και το 2014 είχε καταδικαστεί με εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ διότι στην επικράτεια της λειτουργούσαν 1.125 παράνομες μικρές και μεγάλες χωματερές. Επίσης έπρεπε να πληρώνει κάθε χρόνο 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή που παρέμενε  ανοιχτή.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία η χώρα συνεχίζει να πληρώνει πρόστιμα, αλλά έχει απαλλαγεί από περίπου τα 2/3 αυτών των προστίμων. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2019 απαλλάχθηκε από καταβολές σε πρόστιμα στην ΕΕ ύψους 3.360.000 ευρώ τον χρόνο και ο στόχος είναι μέχρι τέλος του 2024, να έχουν μηδενιστεί όλα τα πρόστιμα.

Όμως για να μηδενιστούν τα πρόστιμα αλλά και να εκλείψει το φαινόμενο του «πετάω οτιδήποτε θέλω όπου βρω κι όποιον πάρει ο χάρος» θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και κυρίως να πληρώσουν ακριβά οι ασυνείδητοι…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα