Καύσωνας: Έτσι θα συνεχίσουν να είναι τα καλοκαίρια
Γι' αυτό συνήθισέ το.
Oι διακοπές δεν θα είναι στο εξής όπως τις έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε και ο καθηγητής γεωφυσικής στο University College του Λονδίνου Bill McGuire μιλώντας στο CNN για όσα τραγικά συνέβησαν με τις φωτιές στη Ρόδο.
Θυμίζει τους τουρίστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρόδο για να ξεφύγουν από τις πυρκαγιές.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος να τα θεωρήσουμε ως παράξενα γεγονότα και να συνεχίσουμε τις διακοπές ως συνήθως τα επόμενα χρόνια», γράφει ο McGuire.
«Αντίθετα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλη τη νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι είναι μια κλήση αφύπνισης – μια υπενθύμιση ότι ούτε οι διακοπές μας δεν είναι προστατευμένες από τις αυξανόμενες συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης».
Αχαρτογράφητη περιοχή
Από ιστορικής σκοπιάς, βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή, λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών αναφέρει ο αναλυτής του CNN Zachary B. Wolf.
Ο Ιούλιος δεν ήταν απλώς ο πιο ζεστός μήνας στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά ο πιο ζεστός μήνας των τελευταίων 120.000 ετών, σύμφωνα με επιστήμονες.
«Το κλίμα στο οποίο μεγαλώσατε έχει φύγει, αντικαταστάθηκε από κάτι νέο και μεταβαλλόμενο, αλλά και αναλλοίωτα διαφορετικό, η ζέστη είναι μια επαναλαμβανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία και οι άνθρωποι θα πρέπει να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους».
Από άποψη καθημερινότητα, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αναφέρει ο Wolf.
Σχεδόν οι μισές ΗΠΑ λαμβάνουν ενημερώσεις για τη θερμότητα και το μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ήταν σε συναγερμό. Οι προειδοποιήσεις ότι θα υπάρξουν περισσότερες πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες καθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται είναι εδώ.
Ο Wolf τονίζει πως ένα μεγάλο μέρος των ΗΠΑ βλέπει να έρχονται καπνοί από τις πυρκαγιές στον Καναδά, ενώ αναφέρει και τους τουρίστες στην Ελλάδα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη μεγαλύτερη εκκένωση που έγινε ποτέ στη χώρα.
«Δεν θα υπάρχει ο ίδιος καιρός κάθε χρόνο. Η δυτική ακτή των ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχει ξεκουραστεί μέχρι στιγμής από τις πυρκαγιές χάρη στις επικές βροχοπτώσεις στις αρχές του έτους». Ωστόσο, οι Αμερικανοί θα βιώνουν ζέστες πιο συχνά.
Θερμοκρασίες που δεν θα επιβιώνει άνθρωπος
Μιλώντας στο CNN η εκτελεστική διευθύντρια του Lancet Countdown on Health and Climate Change Marina Romanello σχετικά με έναν δείκτη θερμότητας στο Ιράν που πλησίασε τους 65 ℃, είπε ότι προετοιμάζεται για περισσότερα.
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η ζέστη θα γίνει πολύ πιο έντονη, πολύ πιο συχνή και ότι αν δεν ενεργήσουμε επειγόντως για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τότε οι προοπτικές θα είναι πολύ σοβαρές με, θερμοκρασίες που είναι πέραν του τα όρια της φυσιολογικής επιβίωσης».
H Καλιφόρνια καταργεί σταδιακά τις πωλήσεις αυτοκινήτων με φυσικό αέριο. H Romanello είπε ότι η βασική κίνηση θα ήταν η δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Όμως, οι χώρες δεν βρίσκονται ακόμη σε αυτό το μονοπάτι ή πουθενά κοντά σε αυτό.
Στην Αριζόνα, το Φοίνιξ έχει αντέξει σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα 43℃.
Οι κάκτοι δεν αντέχουν τη ζέστη και πεθαίνουν. Τα νοσοκομεία είναι πλήρη με τους γιατρούς να περιθάλπτουν ανθρώπους που κάηκαν απλώς πέφτοντας στο έδαφος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.
Ο ιατροδικαστής της περιοχής του Φοίνιξ έφερε επιπλέον δοχεία ψύξης για πτώματα, όπως έκανε κατά τη διάρκεια των κορυφών του Covid-19, για να αντιμετωπίσει πιθανή αύξηση των νεκρών. Η κομητεία Maricopa έχει μέχρι στιγμής 25 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, αλλά άλλοι 249 βρίσκονται υπό έρευνα. Οι πόλεις συσσωρεύουν απίστευτη ζέστη
Η αστική πυκνότητα που δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες κάνει επίσης τις πόλεις πιο ζεστές από τις γύρω περιοχές. Μπορεί να υπάρχει διακύμανση έως και 8 βαθμούς μεταξύ των τμημάτων μιας πόλης με δέντρα και χώρους πρασίνου και εκείνων που είναι κυρίως πεζοδρόμιο.
«Αυτές οι γιγάντιες μεταβολές της θερμοκρασίας σε μικρές αποστάσεις στις πόλεις, γνωστές ως το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, κάνουν τα κύματα καύσωνα ακόμα χειρότερα», γράφει το CNN σχετικά με μια νέα έκθεση της ΜΚΟ Climate Central.
«Οι περιοχές με άσφαλτο, τα κτίρια, η βιομηχανία και οι αυτοκινητόδρομοι τείνουν να απορροφούν την ενέργεια του ήλιου και στη συνέχεια να ακτινοβολούν περισσότερη θερμότητα, ενώ οι περιοχές με άφθονο πράσινο – πάρκα, ποτάμια και δεντρόφυτοι δρόμοι – ακτινοβολούν λιγότερη θερμότητα και προσφέρουν σκιά».
Οι πόλεις αναζητούν νέους τρόπους προσαρμογής, όπως το να βάφουν λευκούς δρόμους στο Λος Άντζελες, να βάφουν στέγες στη Νέα Υόρκη και πολλά άλλα.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στα ανοικτά των Φλόριντα Κις, δεν μπορούν να αντέξουν τις θερμοκρασίες άνω των 37,5℃ και αυτό είναι μια πολύ πραγματική και ζοφερή συνέπεια.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι το Μεσημβρινό Ανατρεπόμενο Ρεύμα του Ατλαντικού –μέρος του οποίου είναι το Ρεύμα του Κόλπου– θα μπορούσε να καταρρεύσει γύρω στα μέσα του αιώνα, ή ακόμη και ήδη από το 2025. Το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να αραιώσει το νερό των ωκεανών και να αλλάξει τα ρεύματα, τα οποία θα επηρέαζαν όλους στον πλανήτη. Προτεραιότητα η ανάπτυξη όχι το Κλίμα
Ο Αμερικανός αναλυτής προσθέτει πως ακόμα και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες επειδή και η υπερβολική θερμότητα επηρεάζει τη παραγωγικότητα στα διυλιστήρια πετρελαίου.
Ενώ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να καταστήσει τις ΗΠΑ ουδέτερες εκπομπές άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες, δεν είναι εντελώς αντίθετος στα νέα έργα πετρελαίου. Θεωρήθηκε ως πολιτική νίκη για τον ίδιο και τον γερουσιαστή της Δυτικής Βιρτζίνια, Τζο Μάντσιν, Δημοκρατικό, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο την Πέμπτη για έναν νέο αγωγό που διέρχεται από τη Δυτική Βιρτζίνια.
Αυτή η είδηση ήρθε την ίδια μέρα που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέα μέτρα ανακούφισης για τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη ζέστη ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νέου συστήματος «ειδοποίησης κινδύνου θερμότητας» για να αποσαφηνιστούν οι προφυλάξεις για τους εργαζόμενους.
«Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί πλέον να αρνηθεί τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας τα μέτρα.
Σύμφωνα με έρευνα της Gallup, το 52% των Αμερικανών δήλωσε, πριν από αυτό το κύμα καύσωνα, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη προστασία του περιβάλλοντος ακόμα κι αν βλάψει την οικονομία. Αυτό συγκρίνεται με το 43% που είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη ακόμα κι αν βλάπτει το περιβάλλον.
Ωστόσο. Οι αριθμοί ενδέχεται να κυμαίνονται ανάλογα με το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για την υγεία της οικονομίας. Αλλά το μερίδιο που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη έναντι του περιβάλλοντος έχει συνολικά αυξηθεί στη δημοσκόπηση της Gallup μακροπρόθεσμα. Μεταξύ 1985 και 2002, ο αριθμός αυτός δεν ξεπέρασε ποτέ το 40%., συμπεραίνει ο Wolf.
Πηγή: in.gr