Κλιματική Κρίση: Μια νέα ακραία κανονικότητα είναι εδώ
H Λάρισα που γίνεται Σαχάρα και οι ΗΠΑ που ασφυκτιούν από ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο» κύμα καύσωνα.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους με ανησυχητικά μεγάλη συχνότητα και διαρκούν περισσότερο. Το γεγονός επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες οι οποίοι λένε ότι δεν είναι μία υπερβολή των μέσων ενημέρωσης ή των social media ούτε κάτι που φανταζόμαστε.
«Ο αριθμός των ταυτόχρονων ακραίων καιρικών φαινομένων που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στο βόρειο ημισφαίριο φαίνεται να ξεπερνά οτιδήποτε τουλάχιστον στη μνήμη μου», τονίζει στο CNBC ο Μάικλ Μαν, καθηγητής Γης και Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω μέσα από το κείμενο της Νατάσας Στασινού για το naftemporiki.gr:
Καταρρίπτοντας τα ρεκόρ θερμοκρασιών
Παγκοσμίως, ο προηγούμενος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος στα αρχεία 174 ετών που τηρεί η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). Ήταν ο 47ος συνεχόμενος Ιούνιος και ο 532ος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο οι μέσες θερμοκρασίες ήταν πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.
Ο παγκόσμιος μέσος όρος 16,55 βαθμοί Κελσίου του Ιουνίου ήταν 1,05 βαθμός Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα. Ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως κατά την οποία ένας καλοκαιρινός μήνας ήταν περισσότερο από έναν βαθμό Κελσίου θερμότερος από το κανονικό, σύμφωνα με την NOAA.
Άλλα συστήματα παρακολούθησης καιρού, όπως η NASA, το Berkeley Earth και η υπηρεσία Copernicus της Ε.Ε., είχαν ήδη χαρακτηρίσει τον περασμένο μήνα τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά η μέτρηση της NOAA έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού τα αρχεία της περιέχουν δεδομένα από το 1850.
Η αύξηση σε σχέση με το ρεκόρ του περασμένου Ιουνίου είναι «ένα σημαντικά μεγάλο άλμα» δήλωσε η κλιματικός επιστήμονας της NOAA Ahira Sanchez-Lugo.
Βράζουν οι ωκεανοί
Τόσο η ξηρά όσο και ο ωκεανός βίωσαν τις πιο υψηλές θερμοκρασίες για μήνα Ιούνιο. Μάλιστα η επιφάνεια της θάλασσας του πλανήτη – η οποία είναι το 70% της έκτασης της Γης – έχει σημειώσει μηνιαία ιστορικά ρεκόρ και τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Ο Βόρειος Ατλαντικός παρουσιάζει θερμοκρασίες – ρεκόρ ήδη από τα μέσα Μαρτίου.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν το τρίτο θερμότερο όλων των εποχών, πίσω από το 2016 και το 2020. Παρόλα αυτά καθώς ο Ιούλιος μπήκε με συνθήκες ακραίας ζέστης σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, υπάρχει πιθανότητα το 2023 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί. Ο Ρόμπερτ Ρόουντ του Berkeley Earth δήλωσε στο AP ότι οι πιθανότητες να έχουμε φέτος την πιο ζεστή χρονιά στα χρονικά έχουν ανέλθει στο 80%.
Έντεκα από τις πρώτες δώδεκα ημέρες του Ιουλίου ήταν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με μια ανεπίσημη και προκαταρκτική ανάλυση του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Maine. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι ο κόσμος μόλις πέρασε την πιο καυτή εβδομάδα.
Χάρων με 48αρια στην Ιταλία – Καταιγίδες στη Γερμανία
Θερμοκρασίες – ρεκόρ, δασικές πυρκαγιές και προειδοποιήσεις για καταιγίδες συνθέτουν το σκηνικό στην Ευρώπη. Η σφοδρότητα, αλλά και η διάρκεια των κυμάτων ζέστης έχουν σημάνει συναγερμό για σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Στην Ελλάδα ο Κλέων μας ταλαιπώρησε αρκετά τις προηγούμενες ημέρες και περιμένουμε μία μικρή ανάσα από σήμερα. Ωστόσο από την Πέμπτη θα έχουμε νέα θερμική έξαρση.
Η Ιταλία πλήττεται ιδιαίτερα σκληρά από τον Χάροντα, με τη χώρα να προετοιμάζεται για νέο κύμα καύσωνα την επόμενη εβδομάδα. Στη Σικελία το θερμόμετρο ίσως ξεπεράσει τους 48 βαθμούς Κελσίου.
Πέρυσι, περίπου 18.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω υπερβολικής ζέστης στην Ιταλία, σε ένα θλιβερό ρεκόρ για την Ευρώπη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη.
Στην Ισπανία, μια δασική πυρκαγιά στο νησί Λα Πάλμα οδήγησε στην εκκένωση τουλάχιστον 500 ανθρώπων, μετέδωσε το Reuters. Στη Μαδρίτη το θερμόμετρο αρχίζει να ανεβαίνει από σήμερα.
Στη Γερμανία, οι ανατολικές και νότιες περιοχές μπορεί να δουν θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος του κρατιδίου του Βραδεμβούργου ανέβασε τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών σε «πολύ υψηλό κίνδυνο».
Ταυτόχρονα, ισχυρές καταιγίδες είναι πιθανές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το βράδυ σε ολόκληρη τη χώρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει για καταρρακτώδεις βροχές, πιθανή χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ωστόσο, δεν αισθάνονται παντού στη γηραιά ήπειρο τη ζέστη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διοργανωτές του Wimbledon έκλεισαν τη γραμμή εισιτηρίων για το τουρνουά τένις εν μέσω προειδοποιήσεων για κακές καιρικές συνθήκες από το Met Office για άνεμο και βροχή.
Στην Κοιλάδα του Θανάτου πιθανό παγκόσμιο – ρεκόρ
Και οι ΗΠΑ όμως θυμίζουν καμίνι. Η NOAA κατέγραψε θερμοκρασίες νερού γύρω από τη Φλόριντα 98 βαθμών Φαρενάιντ (36,7 βαθμών Κελσίου) την Τετάρτη κοντά στο Everglades και 97 βαθμών (36,1 βαθμών Κελσίου) την Τρίτη κοντά στο Florida Keys, ενώ ορισμένοι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες σχεδόν σε επίπεδο παγκόσμιου ρεκόρ στην Κοιλάδα του Θανάτου περίπου 130 βαθμούς Φαρενάιντ (54,4 βαθμούς Κελσίου) σήμερα, Κυριακή.
Συλλογή… καυσώνων
Ο Πάολο Κέπι, λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου, μιλώντας στο BBC, επέστησε την προσοχή σε μια συνεχιζόμενη «συλλογή καυσώνων» στο βόρειο ημισφαίριο.
«Έχουμε το κύμα ακραίας ζέστης στη νότια Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα, έχουμε έναν άλλο μεγάλο καύσωνα στις νότιες ΗΠΑ», είπε στο BBC. «Πρόσφατα είχαμε καύσωνες στη νότια Ασία, την Ινδία, την Κίνα και ούτω καθεξής. Και δυστυχώς, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Έχουμε τις βασικές θερμοκρασίες να μετατοπίζονται προς τα πάνω, και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για πιο θερμά ακραία γεγονότα και λιγότερα ψυχρά ακραία γεγονότα» εξήγησε.
Πηγή: Νατάσα Στασινού/ naftemporiki.gr
Όταν η Λάρισα γίνεται… Σαχάρα – Οι περιοχές που καταγράφουν θερμοκρασίες ρεκόρ
Στις 2 Αυγούστου του 2021 το μετεωρολογικό δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραφε ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ: η μέγιστη θερμοκρασία στη Μακρακώμη Φθιώτιδας έφτανε τους… 46,3 βαθμούς Κελσίου και κατατασσόταν στις πέντε υψηλότερες τιμές που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη.
Την ίδια μέρα, ο υδράργυρος στη Λάρισα σκαρφάλωνε στους 44,9 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Σπάρτη το θερμόμετρο έδειχνε 44,7 βαθμούς.
Παρότι ακραίες, οι τιμές δεν προκάλεσαν έκπληξη στους μετεωρολόγους: είχαν καταγραφεί σε κάποιες από τις περιοχές που, παρότι βρίσκονται στην Ελλάδα, τους καλοκαιρινούς μήνες θυμίζουν κάτι από… Αφρική.
Ο Κάμπος της Θεσσαλίας, η Νότια Κρήτη, η Ανατολική Ρόδος, η Φθιώτιδα, η Αργολίδα, η Λακωνία και η Αιτωλοακαρνανία αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τις περιοχές με τις υψηλότερες μέσες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη θερινή περίοδο στην Ελλάδα, ενώ κάποιες μέρες του καλοκαιριού μετατρέπονται σε Σαχάρα, καθώς καταγράφουν θερμοκρασίες – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.
Όπως προκύπτει από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα σκήπτρα της πιο ζεστής ελληνικής πόλης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κατέχει η Σπάρτη, με μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο να είναι ίση με 35,8 βαθμούς Κελσίου και με 36 βαθμούς Κελσίου τον Αύγουστο.
Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι πρόκειται για θερμοκρασίες μεγαλύτερες κατά σχεδόν 9 βαθμούς Κελσίου από τη θερμοκρασία που έχουν την ίδια εποχή τα νησιά των Κυκλάδων. Στη Σπάρτη έχει, επίσης, καταγραφεί μία από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχει βιώσει ποτέ η χώρα: 45,7 βαθμοί Κελσίου τον Αύγουστο του 2021.
Η δεύτερη υψηλότερη μέση μέγιστη τιμή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφεται στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας: 35,6 βαθμοί Κελσίου τον Ιούλιο και 36 βαθμοί τον Αύγουστο. Ακολουθεί η Λίνδος της Ρόδου με 35,2 και 35,3 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.
Μακρακώμη και Αρφαρά Μεσσηνίας
Η υψηλότερη απόλυτη θερμοκρασία που έχει καταγράψει στην Ελλάδα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι αυτή της Μακρακώμης. Ακολουθεί η Αρφαρά Μεσσηνίας, στην οποία ο μετεωρολογικός σταθμός του Αστεροσκοπείου κατέγραψε 46,1 βαθμούς Κελσίου στις 3 Αυγούστου του 2021.
Την ίδια μέρα, στη Στυλίδα ο υδράργυρος ανέβηκε στους 45,9 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ίδια με αυτήν που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2017 και στις Μοίρες Ηρακλείου. Στην πέμπτη θέση της λίστας με τις υψηλότερες απόλυτες τιμές βρίσκεται το Κρανίδι Αργολίδας με 45,8 βαθμούς Κελσίου. Οι περιοχές αυτές μετατρέπονται σε καμίνι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλες διαφοροποιήσεις θερμοκρασίας. Σκεφτείτε ότι το 2017 κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Αριάδνη» στη Φλώρινα κατεγράφησαν -18 βαθμοί Κελσίου, ενώ τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στη Λάρισα η θερμοκρασία έφτασε τους 45,5 βαθμούς», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.
«Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται σε ηπειρωτικές περιοχές, μακριά από τη θάλασσα ή σε κάποιες περιοχές που μπορεί να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούνται εκεί από καταβάτες ανέμους. Οι καταβάτες είναι άνεμοι οι οποίοι διέρχονται από το βουνό και όπως κατεβαίνουν, ζεσταίνονται προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε συχνά στη Λίνδο, καθώς όταν φυσά μελτέμι στην Ανατολική Ρόδο αναπτύσσονται καταβάτες άνεμοι και έχουμε διαφορά θερμοκρασίας ακόμη και 10 βαθμών Κελσίου μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ρόδου. Το ίδιο συμβαίνει στη Νότια Κρήτη αλλά και στη Δυτική Ελλάδα, όπου παρατηρείται μια εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών», προσθέτει.
Το 1977 48 βαθμοί Κελσίου στην Αττική
Ως προς τις ακραίες θερμοκρασίες, αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιούλιο του 1977 στην Ελλάδα είχε καταγραφεί το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη – 48 βαθμοί Κελσίου στην Αττική -, ρεκόρ που όμως «αμφισβητείται» καθώς τη μέρα εκείνη στην Αττική είχαν ξεσπάσει δύο μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση της θερμοκρασίας.
Δέκα χρόνια αργότερα, η χώρα έζησε τον πιο πολύνεκρο καύσωνα στην ιστορία της. Αυτό το πολύ θερμό επεισόδιο διήρκεσε από τις 17 ως τις 28 Ιουλίου, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.300 ανθρώπων, ενώ εξαιτίας του στην Αθήνα επικρατούσαν επί οκτώ ημέρες μέγιστες θερμοκρασίες από 41 έως 44 βαθμούς Κελσίου.
«Νεκρή πόλη η Αθήνα και σήμερα. Και όσοι κάτοικοι επιζήσουν μπορούν να ελπίζουν ότι από αύριο το απόγευμα θα υποχωρήσει ο καύσων – ο φονικότερος των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται», έγραφε τις ημέρες εκείνες «ΤΟ ΒΗΜΑ», ενώ η συνέχεια των ρεπορτάζ ήταν ανατριχιαστική: «Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι «έγκλειστοι» στα σπίτια τους και εκατοντάδες χιλιάδες οι ταλαιπωρούμενοι κάτοικοι σε μια πόλη όπου ο βίος αποδεικνύεται πλέον αβίωτος. (…) Τεράστιο πρόβλημα, που, όπως φαίνεται, θα διογκωθεί τις ερχόμενες μέρες, έχει δημιουργήσει ο μεγάλος αριθμός των νεκρών στα νοσοκομεία, αφού οι νεκροθάλαμοι ήδη από χτες το μεσημέρι είχαν γεμίσει, ενώ παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στα νεκροτομεία…».
Με ρεκόρ ή όχι, οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν δυσφορία σε Ελληνες και τουρίστες, τόσο που ο συντάκτης ταξιδιωτικού αφιερώματος στο «Travel+Leisure» έγραφε σε άρθρο του πριν από λίγες μέρες: «Μακάρι η Ακρόπολη να είχε κλιματισμό!».
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ/ Κατερίνα Ροββά
ΗΠΑ: Η χώρα ασφυκτιά από ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο» κύμα καύσωνα
Το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ και μεγάλο μέρος του αμερικανικού νότου πλήττονται αυτό το σαββατοκύριακο από ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο» κύμα καύσωνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 47 βαθμούς Κελσίου σε μερικές πόλεις.
«Ένα αποπνικτικό και εξαιρετικά επικίνδυνο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη Δύση αυτό το σαββατοκύριακο, όπως και ορισμένα μέρη στον Νότο», προειδοποιούσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) των ΗΠΑ σε δελτίο που εξέδωσε χθες, Σάββατο, το πρωί.
«Πολλά ρεκόρ θερμοκρασιών είναι πιθανά και προβλήματα ποιότητας του αέρα θα αντιμετωπιστούν σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ», σύμφωνα με την NWS.
Και δεν αναμένεται σύντομα μια ανάπαυλα για τους πάνω από 90 εκατομμύρια Αμερικανούς που τελούν υπό συναγερμό για υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο «θόλος ζέστης» αναμένεται να «παραμείνει πάνω (από αυτές τις περιοχές) τις προσεχείς ημέρες», προέβλεψε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία. Στους 47 βαθμούς ο υδράργυρος – Θα φτάσει τους 54 στην Κοιλάδα θανάτου
Χθες το βράδυ ο υδράργυρος έφτανε τους 47 βαθμούς Κελσίου στο Φοίνιξ της Αριζόνα στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, το οποίο κατέγραφε για 16η συναπτή μέρα μέγιστη θερμοκρασία άνω των 43 βαθμών Κελσίου.
Ένα τμήμα της πολιτείας βρίσκεται σε «βαθύ-κόκκινο» συναγερμό για ένα «επίπεδο σπάνιο και/ή μακράς διάρκειας ακραίας ζέστης», κάτι το οποίο αντιπροσωπεύει το πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού της NWS.
Παράλληλα στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Καλιφόρνιας η θερμοκρασία κυμαινόταν μεταξύ 41 και 45 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την NWS, ενώ στην διαβόητη Κοιλάδα του Θανάτου, ο υδράργυρος έφτασε έως και 51 βαθμούς Κελσίου, ενώ για σήμερα αναμένεται να φτάσει τους 54.
Πρωτοφανές
Στο νότιο τμήμα της πολιτείας αυτής της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, οι πυροσβέστες αγωνίζονται από την Παρασκευή για την κατάσβεση πολλών πολύ βίαιων πυρκαγιών που έχουν κάψει πάνω από 12.000 στρέμματα και έχουν οδηγήσει στην απομάκρυνση του πληθυσμού.
Για τον κλιματολόγο Ντάνιελ Σουέιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, ο υδράργυρος στην Κοιλάδα του Θανάτου μπορεί να φτάσει, ακόμη και να ξεπεράσει την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ με αξιόπιστο τρόπο στη Γη, δηλαδή τους 54,4 βαθμούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί εκεί το 2020 και το 2021, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.
«Αυτό το κύμα καύσωνα ΔΕΝ είναι τυπικό της ζέστης της ερήμου εξαιτίας της μακράς του διάρκειας, των ακραίων θερμοκρασιών του την ημέρα και των ζεστών νυκτών του», αναφέρει το παράρτημα στο Λας Βέγκας της NWS σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας: «όλος ο κόσμος πρέπει να πάρει αυτό το κύμα ζέστης στα σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν στην έρημο».
Στο Τέξας, ο πάροχος ενέργειας Reliant Energy ζήτησε από τους κατοίκους του Χιούστον να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για να μετριαστούν οι πιέσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Άλλες περιοχές των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν από την πλευρά τους κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων.
«Ισχυρές έως σφοδρές καταιγίδες, ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες είναι πιθανές σε πολλά μέρη, ιδιαίτερα και δυστυχώς στη Νέα Αγγλία, που έχει ήδη κορεστεί» από πρόσφατες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με το NWS.
Η περιοχή αυτή των βορειοανατολικών ΗΠΑ και ιδιαίτερα η πολιτεία Βερμόντ, επλήγη αυτήν την εβδομάδα από «ιστορικές και καταστροφικές» πλημμύρες έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές. «Καμία ανάπαυλα»
Στον Καναδά, ο αριθμός των πυρκαγιών που μαίνονται δεν σταματά να αυξάνεται, κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου σε μερικές μέρες έχουν καταγραφεί εκατοντάδες πυρκαγιές που ξεκίνησαν στην πλειονότητά τους από καταιγίδες.
«Φέτος αντιμετωπίζουμε αριθμούς που είναι χειρότεροι από τα πιο απαισιόδοξα σενάριά μας», δήλωσε στο AFP ο Γιαν Μπουλανζέ, ερευνητής στο καναδικό υπουργείο Φυσικών Πόρων.
«Αυτό που είναι εντελώς τρελό, είναι ότι δεν υπήρξε καμία ανάπαυλα από την αρχή του Μαΐου», σημειώνει ο ειδικός στις δασικές πυρκαγιές.
Πάνω από εκατό εκατομμύρια στρέμματα έχουν ήδη καεί σε όλη τη χώρα –δηλαδή πάνω από 11 φορές ο ετήσιος μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας.
Το απόλυτο ετήσιο ρεκόρ –που ήταν τα 73 εκατομμύρια στρέμματα το 1989– έχει ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ.
Συνολικά η χώρα έχει καταμετρήσει 4.088 πυρκαγιές από τον Ιανουάριο και πάνω από 150.000 άνθρωποι έχει χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.
Ο αντίκτυπος είναι επίσης αισθητός στον νότιο γείτονα του Καναδά, καθώς ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές είχε ως αποτέλεσμα βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Μοντάνα και η Βόρεια Ντακότα, να καταγράφουν «επιβλαβή» επίπεδα ποιότητας του αέρα.
Οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τον ρυθμό επανάληψης των κυμάτων καύσωνα, σύμφωνα με ειδικούς.
Η αμερικανική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος δηλώνει κυρίως ότι «κύματα καύσωνα εμφανίζονται πιο συχνά από πριν στις μεγάλες πόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Η συχνότητά τους αυξάνεται συνεχώς, από κατά μέσο όρο δύο καύσωνες ετησίως κατά τη διάρκεια των ετών του 1960 σε έξι κατά τη διάρκεια των ετών του 2010 και του 2020», υπογραμμίζει.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγές: Νατάσα Στασινού/ naftemporiki.gr, ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ/ Κατερίνα Ροββά, ΑΜΠΕ