Λιθόκερος: Είναι τελικά επικίνδυνο το έντομο-γίγας που μας αναστατώνει;

Πρόσφατα εμφανίστηκε σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική προκάλεσε πανικό, όμως τα στοιχεία γύρω από την ύπαρξη του θα μας αλλάξει τη γνώμη μας γι' αυτό

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
λιθόκερος-είναι-τελικά-επικίνδυνο-το-928539
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Αναστάτωση προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η εμφάνιση του λιθόκερου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Ένα έντομο που έχει εμφανιστεί τους προηγούμενους μήνες και σε άλλες πόλεις της χώρας και πανικοβάλουν όσους έρθουν αντιμέτωπους με το υδρόβιο έντομο, καθώς μοιάζει με γιγάντια κατσαρίδα.

Ο καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ, Δ. Κωββαίος έδωσε προσφάτως σημαντικές απαντήσεις γύρω από τον λιθόκερο και τα όσα (δεν) γνωρίζουμε γι’ αυτόν.

Τι είναι ο λιθόκερος;

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης. Ο λιθόκερος είναι ένα σαρκοφάγο (θηρευτής) αμφίβιο έντομο. Απαντά συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 4-5 χρόνια), ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.

Ζει μέσα σε γλυκά νερά, λίμνες, ποτάμια, στάσιμα νερά, αποστραγγιστικά κανάλια στα χωράφια.

Πού έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής;

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται αναφορές για εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Τους προηγούμενους μήνες ανάλογες αναφορές υπήρχαν για διάφορες περιοχές της χώρας (Ορεστιάδα, Αγρίνιο, Λάρισα, Λαμία, Καβάλα, Κατερίνη, Θάσος, Βέροια, Περιστέρι, Αλεξανδρούπολη, Αριδαία, Πάργα, Κομοτηνή, κ.α).

Προσελκύεται από τα φώτα και γι’ αυτό το λόγο εμφανίζεται τώρα τελευταία και σε αστικά περιβάλλοντα με εστίες νερού.

Με τι τρέφεται;

Πρόκειται για ένα ωφέλιμο σαρκοφάγο έντομο, καθώς τρέφεται με αίμα άλλων εντόμων (προνύμφες κουνουπιών που εντοπίζονται στο νερό, γυρίνους βατράχων και μικρά ψάρια). Με την βελόνα του τρυπά την… υποψήφια τροφή του και καταφέρνει να νεκρώσει το σώμα της λείας του.

Είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο;

Ο λιθόκερος μπορεί να μας τσιμπήσει αλλά θεωρείται φιλικό έντομο (ακόμα και αν δεν φαίνεται) για τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τσιμπημάτων και σε καμία περίπτωση δεν είναι θανατηφόρο. Εάν αισθανθεί ότι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο τότε μόνο θα μας τσιμπήσει.

Εάν το δω δηλαδή να μην το σκοτώσω;

Όχι. Γιατί αποτελεί έναν εξαιρετικό κρίκο στην οικολογική ισορροπία κάθε περιοχής. Μας απαλλάσσει από φίδια και κουνούπια. Άρα μάλλον πρέπει να συνηθίσουμε ότι είναι φίλος μας και όχι εχθρός μας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα