Ελλάδα

Μεγάλες περιοχές κοντά στην Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο της πόλης κινδυνεύουν από το λιώσιμο των πάγων!

Οι χάρτες και οι ανησυχητικές ενδείξεις.

Parallaxi
μεγάλες-περιοχές-κοντά-στην-θεσσαλον-509402
Parallaxi
Εικόνα unsplash

Μέσα από επιστημονική έρευνα με τίτλο «Πλημμυρισμένο μέλλον: Παγκόσμια ευπάθεια στην άνοδο των επίπεδων της θάλασσας, είναι χειρότερα από ότι νομίζαμε» αποκαλύπτονται τα ανησυχητικά αποτελέσματα σχετικά με την άνοδο της θάλασσας. Πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας θα κινδυνέψουν μέχρι το 2050 με αφανισμό περιοχών. Η έρευνα είναι από τον αυτόνομο οργανισμό Climate Central που αποτελείται από επιστήμονες και δημοσιογράφους που ερευνούν και δημοσιεύουν γεγονότα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το αντίκτυπο.

Μερικά από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι:

  • Το αποτέλεσμα της μόλυνσης από ανθρώπινες δραστηριότητες, θα είχε ως ενδεχόμενο  αποτέλεσμα η άνοδος της θάλασσας, μέσα σε τρεις δεκαετίες, να ωθήσει τις χρόνιες πλημμύρες υψηλότερα από την στεριά όπου κατοικούν πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι.
  • Μέχρι το 2100 περιοχές που φιλοξενούν 200 εκατ. άτομα θα μπορούσαν να βρεθούν μόνιμα κάτω από την γραμμή της παλίρροιας.
  • Η απειλή επικεντρώνεται στην παράκτια Ασία και θα μπορούσε να έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες στους ανθρώπους που ζούνε σήμερα.
  • Τα νέα ευρήματα είναι αποτελέσματα ενός παγκόσμιου βελτιωμένου συστήματος συλλογής δεδομένων από την Climate Central.

Το φαινόμενο των πάγων

Η άνοδος της θάλασσας είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Καθώς η ανθρωπότητα μολύνει την ατμόσφαιρα από τα αέρια του θερμοκηπίου, ο πλανήτης θερμαίνεται. Και έτσι ο πάγος λιώνει και τα επίπεδα της θάλασσας ανεβαίνουν αυξάνοντας την ποσότητα των ωκεανών στον πλανήτη. Οι συνέπειες μπορεί να είναι από παράκτιες πλημμύρες έως την αφάνισή κοινοτήτων.

Οι περιοχές που θα πληγούν παγκόσμια 

Σύμφωνα με την έρευνα η άνοδος της θάλασσας θα μπορούσε μέσα σε τρεις δεκαετίες να ωθήσει τις χρόνιες πλημμύρες υψηλότερα από την στεριά όπου κατοικούν πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι. Μέχρι το 2100 περιοχές που φιλοξενούν 200 εκατ. άτομα θα μπορούσαν να βρεθούν μόνιμα κάτω από την γραμμή της παλίρροιας. Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο βρίσκονται σε Ασία, Κίνα, Μπαγκλαντές, Ινδία, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ταϊλάνδη.

Το αντίκτυπο στην Ελλάδα

Μέσα από τον χάρτη που δημοσιεύτηκε μαζί με την έρευνα μπορούμε να διακρίνουμε περιοχές της Ελλάδας να αφανίζονται σιγά σιγά από τον χάρτη. Οι περιοχές που θα κινδυνέψουν είναι η Πελοπόννησος, περιοχές της Θεσσαλονίκης και πολλές ακόμα.

Εικόνα Climate Central
Εικόνα Climate Central
Εικόνα Climate Central
Εικόνα Climate Central
Εικόνα Climate Central
Εικόνα Climate Central
Εικόνα Climate Central

Συνέπειες

Η άνοδος της θάλασσας θα έχει οικονομικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές συνέπειες. Συγκεκριμένα στις επόμενες δεκαετίες το φαινόμενο θα εμποδίσει την οικονομία και θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση σε όλο τον κόσμο. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να «χαθούν» παγκοσμίως δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του αιώνα ή τρισεκατομμύρια κάθε χρόνο, εάν δεν εφαρμοστούν εκτεταμένα μέτρα προσαρμογής. Η ανθρωπιστική κρίση θα έρθει όταν εκατομμύρια άνθρωποι στερηθούν το σπίτι τους και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους.

Διαβάστε την επιστημονική έρευνα ΕΔΩ και δείτε τον παγκόσμιο χάρτη ΕΔΩ 

ΠΗΓΗ: Έρευνα της Climate Central

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα