Περιβάλλον

Μια μεγάλη συμφωνία για το περιβάλλον είναι “προ των πυλών”

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το 80% των φυσικών οικοτόπων στην Ε.Ε. είναι σε «κακή ή μέτρια» κατάσταση

Βασίλης Παπουτσής
μια-μεγάλη-συμφωνία-για-το-περιβάλλον-815092
Βασίλης Παπουτσής

Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με έναν αρκετά σημαντικό νόμο που αποσκοπεί στην προστασία της φύσης και των οικοσυστημάτων, αν και η αλήθεια είναι πως μερικές διατάξεις “αλλοιώθηκαν” για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των αγροτών.

Η νομοθεσία για την “αποκατάσταση της φύσης”, το βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, θα επιβάλλει σύντομα στις χώρες της Ε.Ε. να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Οι νομικές διατάξεις θα περιλαμβάνουν δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 30% των υποβαθμισμένων οικοτόπων έως το 2030, με σταδιακή αύξηση στο 60% έως το 2040 και στο 90% έως το 2050!

Η Ισπανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Τερέσα Ριμπέρα τόνισε την επείγουσα ανάγκη που υφίσταται για αλλαγές, δηλώνοντας: “Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ολοένα και πιο δραματική πραγματικότητα: η φύση και η βιοποικιλότητα της Ε.Ε. κινδυνεύουν και πρέπει να προστατευθούν“. Η νομοθεσία αντιμετώπισε αντιδράσεις, ιδίως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ε.Λ.Κ.), στο οποίο ανήκει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπέρμαχος της Πράσινης Συμφωνίας, που βρίσκεται στον χώρο της κεντροδεξιάς. Σε ψηφοφορία του Ιουλίου, η αντίθεση του Ε.Λ.Κ. οδήγησε σχεδόν στην απόρριψη ολόκληρου του νομοσχεδίου.

Οι ακτιβιστές που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος υποστήριξαν με επιφύλαξη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου. Η Σόφι Ρουισκέρτ, υπεύθυνη πολιτικής για την αποκατάσταση της φύσης στην BirdLife Europe, εξέφρασε την ανακούφισή της για το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές δεν απογοήτευσαν πλήρως τους ευρωπαίους πολίτες..

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ε.Λ.Κ.), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας τις αξιοσημείωτες βελτιώσεις, όπως η ενσωμάτωση στη νομοθεσία, ότι οι χώρες δεν θα είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν τα γεωργικά κονδύλια της Ε.Ε. για την προστασία της φύσης, εκφράζοντας μια πιο καπιταλιστική πολιτική. Το Ε.Λ.Κ. εξασφάλισε επίσης εξαιρέσεις για τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης ενός “χειρόφρενου”, σαν δικλείδα ασφαλείας, για την αναστολή των περιβαλλοντικών στόχων, εάν η παραγωγή των τροφίμων βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES) τόνισε στην ανασκόπησή της για το 2019, ότι η φύση υποβαθμίζεται με αμείωτο ρυθμό, με σοβαρές συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη μας. Στην Ευρώπη, όπου πάνω από το 80% των οικοτόπων βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ο προτεινόμενος νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτής της τάσης και στον μετριασμό – καθυστέρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επιπλέον, η ΕΕ είναι και νομικά υποχρεωμένη από διεθνείς δεσμεύσεις. Στη σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα στο Μόντρεαλ πέρυσι τον Δεκέμβρη, ηγέτες από όλο τον πλανήτη δεσμεύτηκαν” να προστατεύσουν σαν κόρες των ματιών τους”, το 30% του πλανήτη μέχρι το 2030. Επί του παρόντος, μόνο το 17% της γης και το 10% των θαλασσών του πλανήτη προστατεύονται σύμφωνα με τα πρότυπα που θέσπισαν.

Η προστασία της φύσης δεν είναι απλά μόνο μια “πράσινη” αποδοτική στρατηγική για την προστασία των κοινοτήτων από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και ένα κρίσιμο εργαλείο για τη μείωση της ρύπανσης που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε ευρώ που θα επενδύεται στη βελτίωση των συνθηκών της Γης, μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα από 8 έως 38 ευρώ.

Από την επιστημονική πλευρά αξίζει να τονιστεί ότι, πάνω από 6.000 επιστήμονες υπέγραψαν φέτος μια ανοιχτή ανακοίνωση, καταδικάζοντας τους πολέμιους της νομοθεσίας, επειδή αγνόησαν επιτηδευμένα τα αποδεδειγμένα ερευνητικά δεδομένα που είχαν εξάγει.

Ο νόμος πλέον εκκρεμεί τώρα προς επίσημη έγκριση από το ευρωκοινοβούλιο και το συμβούλιο και έπειτα τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν εθνικά σχέδια δράσης για την προστασία των οικοτόπων που τους έχουν ανατεθεί.

Θα κλείσουμε με μια φράση του Γκάι Πέερ, βιολόγου στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών Helmholtz, που τόνισε τη σημασία της δράσης για τη φύση, δηλώνοντας σε μια επιστολή του πριν τον σχηματισμό της “αποκατάστασης”: “Η φύση δεν διαβάζει πολιτικά κείμενα- θα ανταποκριθεί σε αυτό που κάνουμε εμείς. Αν αποτύχουμε στη φύση, αποτυγχάνουμε στο μέλλον μας“.

Ας ελπίσουμε η νομοθεσία αυτή να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, διότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και δε συγχωρεί λάθη πλέον..

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα