Νέα μελέτη: Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες λόγω κλιματικής αλλαγής
Τη μελέτη συνυπογράφουν ερευνητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Οι τιμές των τροφίμων και γενικά ο πληθωρισμός θα αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί μελέτη που συνυπογράφουν ερευνητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ένα εύρημα που επιβεβαιώνει ότι η παγκόσμια θέρμανση απειλεί την οικονομική ευημερία.
Η ανάλυση, η οποία εξέτασε την πορεία των τιμών, των θερμοκρασιών και άλλων δεικτών του κλίματος σε 121 χώρες από το 1996, υπολογίζει ότι σε περίπου μια δεκαετία τα «καιρικά και κλιματικά σοκ» θα προκαλούν άνοδο στις τιμές των τροφίμων κατά 1,5 έως 1,8 ποσοστιαίες μονάδες τον χρόνο, ή ακόμα περισσότερο σε θερμές περιοχές όπως η Μέση Ανατολή.
Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,8 έως 0,9 ποσοστιαίες μονάδες ανά έτος γύρω στο 2035, αναφέρουν οι ερευνητές την επιθεώρηση Communications, Earth and the Environment.
Τα νούμερα αυτά φαίνονται μικρά, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι καθόλου αμελητέα για τους οικονομολόγους, επισήμανε μιλώντας στο Associated Press ο Μαξ Κοτζ του Ινστιτούτου του Πότσνταμ στη Γερμανία, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις
«Οι φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έχουν επίμονη επίδραση στον πληθωρισμό» προειδοποίησε. «Από την οπτική μου, είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να υπονομεύσει την ευημερία των ανθρώπων, την οικονομική ευημερία».
Η τάση προβλέπεται πως θα επιταχύνεται με την πάροδο του χρόνου: μέχρι το 2060, οι αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω κλιματικής αλλαγής θα φτάνουν τις 2,2-4,3 ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο και η αύξηση του πληθωρισμού στις 1,1 με 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Το φαινόμενο «είναι πραγματικό και τα νούμερα εντυπωσιάζουν» σχολίασε ο Γκέρνοτ Ουάγκνερ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Η ανάλυση εξετάζει περισσότερες από 20.000 μετρήσεις για να εξετάσει τη σχέση του ακραίου καιρού, ειδικά των καυσώνων, με τις αυξήσεις τιμών.
Η επίδραση δεν περιορίζεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας λόγω των μέτρων κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, επισήμανε ο Κοχ.
Η κλιματική αλλαγή μπορεί για παράδειγμα να προκαλέσει «σοκ παραγωγικότητας» στη γεωργία, κάτι που οδηγεί τελικά σε αύξηση του πληθωρισμού.
Ως παράδειγμα η μελέτη αναφέρεται στους καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το 2022, οι οποίοι μείωσαν την αγροτική παραγωγή και οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά τα δύο τρίτα μιας ποσοστιαίας μονάδας και του πληθωρισμού κατά το ένα τρίτο της ποσοστιαίας μονάδας.
«Θεωρώ ότι το κύριο αποτέλεσμα [της μελέτης] για την ιστορική σχέση ανάμεσα στις ανωμαλίες των τοπικών θερμοκρασιών και του εθνικού πληθωρισμού είναι αξιόπιστο» σχολίασε η Φράνσις Μουρ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις που δεν συμμετείχε στην ανάλυση.
«Τα ευρήματα είναι σημαντικά» είπε. «Η διακύμανση τιμών για βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα είναι άκρως οδυνηρή για τους καταναλωτές».
Όπως επισήμανε ο Κοτζ, ένα από τα ευρήματα είναι ότι η πληθωριστική πίεση είναι εντονότερη σε ζεστές χώρες, κάτι που σημαίνει ότι η Νότια Ευρώπη μπορεί να πληγεί περισσότερο από ό,τι η Βόρεια.