Περιβάλλον

ΝΕΜΕΣΙΣ: Τα 5 μεγάλα φάουλ του ΥΠΕΝ και του Υφυπουργού Γ. Αμυρά

«Το ΥΠΕΝ δεν παίρνει θέση παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας. Γιατί;»

Parallaxi
νεμεσισ-τα-5-μεγάλα-φάουλ-του-υπεν-και-τ-970494
Parallaxi

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας της υπό σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για το Περιβάλλον-τα Ζώα-το Κυνήγι «Η Νέμεσις» με την οποία αναφέρεται στα πέντε μεγάλα «φάουλ» του ΥΠΕΝ και του υφυπουργού Γ. Αμυρά.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

5 Νομικά, Αντισυνταγματικά και Ηθικά ατοπήματα για τα οποία το ΥΠΕΝ Δεν Παίρνει Θέση παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας. 

Το ερώτημα είναι γιατί ; 

Δείτε τα στην επιστολή που έστειλε η Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυ νήγι. με τις ανάλογες κοινοποιήσεις , στο τέλος του κειμένου αυτού. 

Φυσικά θα προσθέσουμε και το προχθεσινό Τσίρκο με Ζώα που έλαβε χώρα στην Έκθεση Ζωοτεχνίας στη Θεσσαλονίκη με καβαλάρηδες, άλογα, αετούς, κλπ, βάσει της απαράδεκτης και αποκρουστικής εξαίρεσης του νόμου 4830/21, άρθρο 23, που επιτρέπει πια τη χρήση των ζώων σε θεάματα, εκδηλώσεις κλπ . 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Θα θέλαμε αυτή τη φορά να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για την αδράνεια και προφανώς την έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠΕΝ να θέσετε ένα τέλος στην ασυδοσία και τη πλήρη καταπάτηση της κείμενης νομοθεσίας από τον ΣΕΙ, το ΑΖΠ και εσχάτως και τον IAF, ενώ δεν έχετε απαντήσει ποτέ στις επιστολές που σας στέλνουμε παρά μόνο προφορικά και ήξεις αφήξεις, όπου αφενός τεκμηριώνουμε την ασυδοσία αυτή καθαυτή και αφετέρου σας ρωτάμε για τις ενέργειες, στις οποίες πρόκειται ή δεν πρόκειται να προβείτε . 

Λυπούμαστε ειλικρινά, που διαπιστώνουμε εκ μέρους σας μια παρελκυστική πολιτική, η οποία αποβαίνει πάντα υπέρ των εκπροσώπων της ιερακοθηρίας, οι οποίοι είναι ιδιώτες χομπίστες χωρίς επιστημονική κα τάρτιση, εμπαίζοντας ως ΥΠΕΝ, όλους εκείνους που αντιτίθενται στα όσα λυπηρά λαμβάνουν χώρα από τον ΣΕΙ και το ΑΖΠ. 

Αφού σας αναφέρουμε συνοπτικά τις τελευταίες δράσεις του ΣΕΙ και του ΑΖΠ, τις οποίες προφανώς γνωρί ζετε αλλά δεν αντιδράτε, θα θέλαμε να μας απαντήσετε γραπτά και το συντομότερο δυνατό και πάντως πριν τις 02 Φεβρουαρίου, ήτοι σε δύο μέρες, που ξεκινά η Ημερίδα του ΣΕΙ στην Έκθεση Ζωοτεχνίας στη Θεσσαλονίκη, στα παρακάτω: 

 1. 1. Θα έχουν ζώα στην έκθεση Ζωοτεχνίας, γεγονός που η νομοθεσία δεν το επιτρέπει ; Και αν ναι , όπερ είναι και το σίγουρο, θα παρέμβετε ώστε να μη καταπατηθεί για μια ακόμη φορά η νομο θεσία τόσο του 4830/21, άρθρο 23, όσο και της ΚΥΑ περί ιερακοθηρίας, στην διαμόρφωση της οποίας, ει ρήσθω εν παρόδω, είναι εμφανέστατη η παντελής έλλειψη συμμετοχής των εξειδικευμένων στα αρπακτικά επιστημόνων? 
 2. Το ΑΖΠ ανακοίνωσε καθημερινές πτήσεις και επιδείξεις, τουτέστιν σώου, με αρπακτικά πτηνά με συνεργασία ανεπίσημη, εξ όσων γνωρίζουμε, με τον ΣΕΙ. Θα παρέμβει το ΥΠΕΝ, ώστε να τις σταματήσει το συντομότερο δυνατόν; 
 3. Θα εκδώσετε Οδηγία, όπως έχετε υποσχεθεί εδώ και μήνες, βάσει της οποίας θα διευκρινίζεται, ότι καμία χρήση αρπακτικών δε θα γίνεται χωρίς την άδεια του Υπουργείου; Έχουμε χρήση των αρπακτικών πτηνών σε ταράτσες, γήπεδα, σχολεία , εκθέματα σε Εκθέσεις , σε διαφημίσεις, σε ταβέρνες και εκκλησίες, σε υπουργεία κοκ. Άραγε πού αλλού θα τα δούμε να τα χρησιμοποιεί ο ΣΕΙ ανενόχλητος και προκλητικός και με αέρα δίκην δημόσιου εκπροσώπου; Που πάμε ; 
 4. Θα προχωρήσετε άμεσα και δη πριν τις εκλογές στην τροποποίηση της ΚΥΑ περί ιερακοθηρίας, κυρίως ως προς την αντισυνταγματική αναγόρευση του ΙΑF, ενός ιδιωτικού δηλαδή φορέα ιερακοθήρων, σε διαιτητή θεμάτων κατά παράβαση του Συντάγματος και της Εθνικής Νομοθεσίας μας, στην οποία ΚΥΑ ένας ξένος οργανισμός αποφασίζει ποιος στην Ελλάδα θα γίνει χειριστής γερακιού? 

Που αποφασίζει δηλαδή αν θα εκδοθεί διοικητική πράξη για ενδιαφερόμενο, που ζει και κατοικεί στη χώρα μας και θα ασκεί τη δράση αυτή στη χώρα μας; Ένας κατάφωρα υπέρμετρος περιορισμός, που προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας των πολιτών; 

Πως νομιμοποιείται μία διεθνής οργάνωση από χομπίστες ιερακοθήρες με έδρα όχι την Ελλάδα να συμμετέχει σε διαδικασία έκδοσης διοικητικής πράξης? 

Και πως ο IAF αντλεί αυτή τη νομιμοποίηση από τη ΚΥΑ, η έκδοση της οποίας έγινε καταφανώς καθ΄υπέρ βαση των ορίων της εξουσιοδότησης, καθώς πουθενά στην εξουσιοδοτική διάταξη δεν αναφέρεται, ότι διεθνής οργανισμός θα μπορεί να αποκλείσει από τη διοικητική διαδικασία έναν διοικούμενο ; Μήπως θα πρέπει να σας προβληματίσει επιτέλους σοβαρά, το ότι ο IAF, με την ιδιότητα του ρυθμιστή που του δώσατε μέσω της ΚΥΑ, καυχιέται με ανακοινώσεις και δελτία τύπου απροκάλυπτα και μάλιστα δη μόσια και τοποθετείται σε απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, όπως είναι το ΣτΕ; Και πώς είναι δυνατόν, να σχολιάζει δημόσια τις αποφάσεις ανώτατου δικαστηρίου ο IAF όλως ανερυθρία στα; Είναι θεσμικά παράνομοι, δεν σέβονται τη χώρα μας ως κρατική οντότητα; 

Να ευχαριστεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αποτελεσματική συνεργασία? Να ειρωνεύεται αναγνωρισμένες Ελληνικές φιλοζωικές οργανώσεις (Αλκυόνη, Δράση για την άγρια ζωή, ΠΦΠΟ), που νόμιμα δρουν στη χώρα τους και δεν παρεμβαίνουν στις 

διοικητικές διαδικασίες άλλων χωρών και δη στη σφαίρα της κρατικής εξουσίας, υποκαθιστώντας τι; Το κράτος? Και βάζοντας αθέμιτους περιορισμούς, ασκώντας αποφασιστική επιρροή στο ποιος θα μπορεί να λάβει διοικητική άδεια ; 

Να εξαίρει τη ταχύτητα της απονομής της ελληνικής δικαιοσύνης για έκδοση απόφασης σε 2 μήνες μόλις, τη στιγμή που είναι γνωστό τοις πάση η παθογένεια αυτή στη χώρα μας, δηλαδή οι αργοί ρυθμοί εκδίκασης υποθέσεων και έκδοσης δικαστικών αποφάσεων? 

 1. Πόσο θεμιτό είναι δημόσιο ελεγκτικό όργανο, όπως είναι οι Δασάρχες, να συντρώγουν σε ιδιωτική και άκρως φιλική με το Πρόεδρο του ΣΕΙ και άλλους γνωστούς παράγοντες παρέα με τους ελεγχόμενους ,να φωτογραφίζονται και να αναρτούν δημόσια φωτογραφίες (συνημμένες) του γλεντιού, να φωτογραφίζονται με το γνωστό μας αετό της ΑΕΚ προκαλώντας έτσι το κοινό περί δικαίου αίσθημα ; Η σχέση τους αυτή αποτελεί σοβαρό λόγο, για τον οποίον ο ελεγκτής – μονομελές διοικητικό όργανο – θα έπρεπε να απέχει από την έκδοση διοικητικών πράξεων, που αφορούν τον ελεγχόμενο, καθώς αυτές πάσχουν και είναι ακυρώσιμες, γιατί παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας, όταν το διοικητικό όργανο δε παρέχει τα εχέγγυα αμερόληπτης και αντικειμενικής κρίσης. 

Σύμφωνα δε με το αρ. 7 του ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ (Ν. 2690/1999 τα διοικητικά όργα να, μονομελή ή συλλογικά, πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις αμερόληπτης κρίσης κατά την άσκηση των αρμο διοτήτων τους. 

Τα μονομελή όργανα, καθώς και τα μέλη των συλλογικών οργάνων, οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή σε λήψη απόφασης ή διατύπωση γνώμης ή πρότασης εφόσον: α) η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης, ή β) είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ’ ευθεία μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τέταρτου βαθμού, με κάποιον από τους ενδιαφερομένους, ή γ) έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερομένους. 

Το όργανο ή το μέλος του συλλογικού οργάνου, εφόσον κρίνει ότι συντρέχει στο πρόσωπό του λόγος που επιβάλλει την αποχή του, οφείλει να το δηλώσει αμέσως στην προϊστάμενη αρχή ή στον προεδρεύοντα του συλλογικού οργάνου αντιστοίχως και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια. Στις περιπτώσεις αυτές, η προϊστάμενη αρχή, ή το συλλογικό όργανο, αποφαίνεται το ταχύτερο δυνατόν. 

Αίτηση εξαίρεσης μονομελούς οργάνου, ή μέλους συλλογικού οργάνου, μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Η αίτηση υποβάλλεται στην προϊστάμενη αρχή, ή στον προεδρεύοντα του συλλογικού οργάνου, ή στο αποφασίζον όργανο, κατά περίπτωση. ” Ζητάμε ως εκ τούτου να προβείτε στις δέουσες νομικές κ πειθαρχικές κυρώσεις κατά του Δασάρχη Αιγάλεω και του Δασικού Υπαλλήλου Π.Π σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. 

Ερωτήματα που περιμένουν την άμεση απάντησή σας ως προς τις ενέργειες, στις οποίες θα προβείτε σταματώντας τη παθογένεια αυτή με το “μαχαίρι”, ως οφείλετε ως Υπουργός ενός κυρίαρχου Κράτους. Σε αντίθετη περίπτωση, εσείς θα μας αναγκάσετε να αναζητήσουμε την νομιμότητα δικαστικώς και εξωδικαστικώς. 

Θα προτιμούσαμε βεβαίως να συνεργαστούμε μαζί σας, παρά να είμαστε απέναντι σας και αυτό εξαρτάται μόνο από εσάς, αφού εμείς έχουμε τη βούληση αυτή και το έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα . Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους παρακάτω: 

 1. Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
 2. Υπουργό ΥΠΕΝ, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα
 3. Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΣ, κ. Στέλιο Πέτσα
 4. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
 5. Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ, κ. Σίμο Κεδίκογλου
 6. Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα
 7. Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
 8. Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα 9. Γενικό Γραμματέα του ΜέΡΑ 25, κ. Γιάνη Βαρουφάκη
 9. Πρόεδρο του Κόμματος Ελληνική Λύση, κ. Κυριάκο Βελόπουλο
 10. Εισαγγελία Αρείου Πάγου

Για την 

Ομάδα Πρωτοβουλίας 

της υπό σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας 

για το Περιβάλλον-τα Ζώα-το Κυνήγι 

«Η Νέμεσις» 

Nατάσα Μπομπολάκη, Βαγγέλης Στογιάννης, Γιόλα Αργυροπούλου Δημήτρης Καραγιαννάκης, Άννα Μαρία Ζαφειριάδη, Κώστας Μησιάλης Μάγδα Μαραγιάννη, Δέσποινα Αβραμίδου, Στάμη Τζώρα 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα