O άνθρωπος πίσω από τις δασικές πυρκαγιές σχεδόν πάντα
Οι πολίτες δεν είναι πάντα σε θέση να εκτιμήσουν τον κίνδυνο και το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται μια πυρκαγιά.
«Σχεδόν κάθε δασική πυρκαγιά είναι ανθρωπογενής»
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Κολωνίας Φόλκερ Ρούστερ σχεδόν κάθε δασική πυρκαγιά σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα.
Mε αφορμή τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και στη Γερμανία η πυροσβεστική Κολωνίας κάλεσε την Πέμπτη εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης για να δείξει πόσο εύκολα ξεσπούν το καλοκαίρι πυρκαγιές σε δάση και πόσο γρήγορα εξαπλώνονται. O υποδιοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κολωνίας Φόλκερ Ρούστερ για τα αίτια των πυρκαγιών: «Κάθε δασική πυρκαγιά είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανθρωπογενής, αν εξαιρέσουμε βέβαια την σπάνια περίπτωση κεραυνών. Είτε κάποιος σταθμεύει το όχημά του σε χόρτα με τον καταλύτη να καίει, είτε πετάξει αποτσίγαρο, είτε σπασμένο ποτήρι, είτε ανάψει ψησταριά, όλες αυτές οι αιτίες έχουν να κάνουν άμεσα ή έμμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα».
Με αφορμή μια πυρκαγιά που κατέστρεψε στις αρχές Ιουλίου 10 στρέμματα προστατευόμενης περιοχής κοντά στην Κολωνία οι πυροσβέστες δείχνουν στους παραβρισκόμενους ότι μια μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά μπορεί να ξεκινήσει από ένα αποτσίγαρο. Ο υποδιοικητής Φόλκερ Ρούστερ: «Όσο πιο ξηρό είναι το κλίμα, όσο πιο υψηλές οι θερμοκρασίες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών. Αρκεί ένα τσιγάρο ή η σπίθα μιας ψησταριάς για να ξεκινήσει μια επικίνδυνη φωτιά με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή καυτών επιφανειών, αποτσίγαρων ή παρόμοιων αντικειμένων με τη βλάστηση όταν επικρατούν υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν πυρκαγιές».
Στις αναδασώσεις προτιμώνται πλατύφυλλα δέντρα
O υποδιοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κολωνίας Φόλκερ Ρούστερ O υποδιοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κολωνίας Φόλκερ Ρούστερ
Με δεδομένο ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθιστούν τη βλάστηση πιο ξηρή οι περιβαλλοντικές αρχές της Κολωνίας συμμετέχουν σε προγράμματα αναδάσωσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι κωνοφόρα δέντρα πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία απ΄ ότι πλατύφυλλα, τα οποία αντέχουν περισσότερο σε περιόδους λειψυδρίας και υψηλότερες θερμοκρασίες.
Πέρυσι οι πυρκαγιές στη Γερμανία, κυρίως σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας κατέστρεψαν περισσότερα από 30.000 στρέμματα γης, τη μεγαλύτερη έκταση από το 1992.
Στο τέλος της επίδειξης της πυροσβεστικής Κολωνίας ο δασοφύλακας Γερν Άνλαουφ συστήνει στους πολίτες: «Νομίζω ότι οι πολίτες δεν είναι πάντα σε θέση να εκτιμήσουν τον κίνδυνο και το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται μια πυρκαγιά. Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν δουν μια πυρκαγιά είναι να καλέσουν την πυροσβεστική υπηρεσία και στη συνέχεια να προστατεύσουν τους εαυτούς τους».
Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος/dw