Περιβάλλον

Ο καύσωνας αλλάζει μέχρι και τις τουριστικές προτιμήσεις

Ολόκληρα δάση κοραλλιών απονεκρώθηκαν στη Μασσαλία, στην Ισπανία και τη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες μυδιών.

Parallaxi
ο-καύσωνας-αλλάζει-μέχρι-και-τις-τουρι-1034921
Parallaxi

Καύσωνες και πυρκαγιές βλάπτουν τον τουρισμό

Οι καύσωνες έχουν αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό στη νότια Ευρώπη, προειδοποιεί το Spiegel Online.

«Ο καύσωνας θα μπορούσε να αλλάξει τον τουρισμό για πάντα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο Spiegel Online, που υποστηρίζει ότι οι τουρίστες αρχίζουν να αποφεύγουν προορισμούς με υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα: «Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) δείχνουν ότι ήδη φέτος ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη νότια Ευρώπη από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με πέρσι, μία χρονιά στην οποία οι καύσωνες είχαν προκαλέσει ξηρασία και δασικές πυρκαγιές. Αντιθέτως, χώρες όπως η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία είναι στην ευχάριστη θέση να καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον. ‘Θεωρούμε ότι στο μέλλον οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τις αποφάσεις για επιλογή τουριστικού προορισμού στην Ευρώπη’, λέει ο πρόεδρος της ETC Μιγκέλ Σανθ».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Ελλάδα στενάζει από το πρώτο κύμα καύσωνα της χρονιάς. (…) Στην περιοχή της Θήβας, στην κεντρική Ελλάδα, είχαν καταγραφεί 44,2 βαθμοί το Σαββατοκύριακο. Με τις θερμοκρασίες στην Αθήνα να φτάνουν τους 39 βαθμούς, η Ακρόπολη παρέμεινε κλειστή για τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Για τις επόμενες ημέρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει ελαφρά υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά δύο με τέσσερις βαθμούς, αλλά ήδη από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής προειδοποιεί ότι λόγω των θερμοκρασιών αυτών αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες κοντά στην Αθήνα».

Πυρκαγιές και νεκροί λόγω καύσωνα στην Ιταλία

Κατάσταση ύψιστης επιφυλακής σήμερα σε είκοσι τρεις πόλεις της Ιταλίας λόγω καύσωνα. Η Πολιτική Προστασία ζητά από τους πολίτες να μην βγαίνουν από το σπίτι.

Η προειδοποίηση των ιταλικών αρχών για τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας αφορά τις ευρύτερες περιοχές του Μπάρι, της Μπολόνια, της Νάπολης, της Ρώμης, της Βενετίας και του Παλέρμο. Χθες οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων με αναπνευστικά προβλήματα και λιποθυμίες αυξήθηκαν κατά 20%. Από σήμερα το ποσοστό αυτό αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερο. Παράλληλα το ιταλικό ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων Inps έκανε γνωστό πως όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους τριάντα πέντε βαθμούς οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ανοικτούς χώρους και δεν προστατεύονται επαρκώς από τον ήλιο μπορούν να ζητήσουν να τεθούν σε καθεστώς αναστολής.

Στην πόλη Μπρέσια της Λομβαρδίας, δυο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, όπως φαίνεται, εξαιτίας του καύσωνα. Χθες βράδυ βρέθηκε νεκρός μέσα σε κοντέινερ από καρδιακή προσβολή ένας εργάτης εξήντα πέντε ετών. Δούλευε σε εργοτάξιο για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας. Στην ίδια περιοχή σήμερα το πρωί νεκρός βρέθηκε ένας Σέρβος οδηγός φορτηγού, εξήντα δυο ετών. Πάντα όπως φαίνεται εξαιτίας της ζέστης και της μεγάλης υγρασίας. Η Ιταλία, γράφει σήμερα η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, στην φάση αυτή είναι η θερμότερη χώρα όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Πυρκαγιές και εκκενώσεις

Στο μεταξύ σειρά πυρκαγιών έχει ξεσπάσει στην περιοχή Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας, στην Απουλία. Πάνω από τριακόσιοι τουρίστες αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν ξενοδοχεία σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ οι φλόγες απειλούν και σπίτια μονίμων κατοίκων.

Στην Σάντα Μαρία ντι Λέουκα στην Καλλίπολη και στην Σάντα Μαρία αλ Μπάνιο επιχειρούν καναντέρ και πάνω από δέκα ομάδες της Πυροσβεστικής. Στα θέρετρα του Ιονίου στην Απουλία συνεχίζει, τέλος, να πνέει ισχυρός, βόρειος άνεμος, ενώ η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους σαράντα δυο βαθμούς.

Πηγή: DW

Γαλλία: Κάτοικοι, τουρίστες και εργαζόμενοι δοκιμάζονται από τον καύσωνα στο νότιο τμήμα της χώρας

Με ένα μπλουζάκι μούσκεμα από τον ιδρώτα και βρέχοντας τακτικά το κράνος προστασίας του, ο Καρίμ, ο επικεφαλής μιας ομάδας εργατών στο εργοτάξιο επέκτασης της γραμμής του τραμ στη Μασσαλία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσαρμοστεί στην ανυπόφορη ζέστη. «Η δουλειά μας είναι ήδη δύσκολη και τώρα την κάνουμε κάτω από ακραίες συνθήκες, αλλά προσαρμοζόμαστε όσο μπορούμε», είπε ο 41χρονος εργάτης. «Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να δουλέψουμε», πρόσθεσε με απογοήτευση. Από τις 7.30 μέχρι τις 16.00 οι εργάτες, με μακρύ παντελόνι και μποτάκια ασφαλείας, προσπαθούν με κομπρεσέρ, τριβεία και σκαπτικά μηχανήματα να προετοιμάσουν το έδαφος για να τοποθετηθούν οι νέες γραμμές του τραμ που θα εξυπηρετούν, από το 2025 και μετά, τις ανατολικές συνοικίες της πόλης.

Ο Καρίμ, που δεν αποκάλυψε το επώνυμό του καθώς φοβάται τυχόν αντίποινα από τον εργοδότη του, έναν υπεργολάβο του δήμου της Μασσαλίας, έχει πάντα μαζί του ένα δεύτερο μπλουζάκι αυτές τις ημέρες. Και καλεί τους εργάτες «να κάνουν συχνά διαλείμματα, να πίνουν νερό και να κάθονται στη σκιά». Εξέφρασε όμως τη λύπη του επειδή οι αρχές δεν θέλουν να αλλάξουν το ωράριο εργασίας για να περιοριστεί το πρόβλημα όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο λόγος που επικαλούνται: η όχληση που θα προκαλούσαν στους κατοίκους τα έργα αν γίνονταν τα ξημερώματα, αλλά και άλλα προβλήματα συντονισμού. Στη γειτονική επαρχία Μπους-ντι-Ρον, η Ιζαμπέλα, για τουρίστρια από τη Γερμανία, επέλεξε να περάσει την ημέρα της στην παραλία για να αντιμετωπίσει τη ζέστη. «Χωρίς το αεράκι, η κατάσταση θα ήταν ανυπόφορη, κάνει υπερβολική ζέστη (…) Στο Βερολίνο έχει 37,38, 39 βαθμούς και δεν υπάρχει θάλασσα. Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να συνηθίσουμε, αν και δεν είναι καθόλου αστείο», είπε. Εκεί κοντά στην ίδια παραλία, η Φαρά Αμπεραμάν δηλώνει «τυχερή» που ζει κοντά στη θάλασσα και περνά εκεί την ημέρα της, αντί να μένει στο σπίτι. «Είναι ανυπόφορη η κατάσταση στο σπίτι!», είπε.

Οι αρχές έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα που πλήττει την Μπους-ντι-Ρον, τη Μασσαλία και άλλα επτά διαμερίσματα της νότιας Γαλλίας. Στη Μασσαλία, ο δήμαρχος Μπενουά Παγιάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα είναι δωρεάν η είσοδος στις δημοτικές πισίνες «μέχρι το τέλος του κύματος του καύσωνα», δηλαδή τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή. Η φιλανθρωπική οργάνωσης «Εμαούς» θα αρχίσει από αύριο το πρωί να μοιράζει παγούρια με κρύο νερό στους αστέγους, υπενθυμίζοντας ότι «όπως και τον χειμώνα, ο δρόμος σκοτώνει». Στα ανατολικά της Μπους-ντι-Ρον, στην περιφέρεια Βαρ, όπου η θερμοκρασία έσπασε κάθε ρεκόρ (38,6 βαθμοί στο Οπ, σε υψόμετρο 497 μέτρων, την Τρίτη), οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση σε δύο δάση καθώς υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Météo France προειδοποίησε ότι τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν έως και 40 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές. Στο Ερό, που εδώ και μέρες έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού λόγω του καύσωνα, μια αίθουσα του δήμου του Μονπελιέ θα φιλοξενεί για τρεις ημέρες τους άστεγους της πόλης, άτομα που θεωρούνται από τα πιο ευάλωτα. «Θα υπάρχει νερό, τραπέζια… είναι ένας χώρος ξεκούρασης όπου όλοι μπορούν να έρθουν για να δροσιστούν», εξήγησε ένα στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού, ο Γκιγιόμ Γκονό.

ΑΠΕ/Φ.Γ.

Καύσωνας: Κύμα ζέστης στα νερά της Μεσογείου απειλεί τα οικοσυστήματα

Το κύμα ζέστης που σαρώνει την Ελλάδα και την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη δεν πλήττει μόνο την ξηρά αλλά και τη θάλασσα, με τη Μεσόγειο να επηρεάζεται από θαλάσσιο καύσωνα που δεν αποκλείεται να ενταθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και να φτάσε τα επίπεδα του ακραίου περυσινού καλοκαιριού.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στη Δυτική Μεσόγειο, με τη θερμοκρασία του νερού έξω από τις ακτές της Ισπανίας και της Βόρειας Αφρικής στις 13 Ιουλίου να φτάνει 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την τιμή αναφοράς για την περιοχή, ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus.

Σύμφωνα με τον ωκεανογραφικό οργανισμό Mercator Ocean, ο θαλάσσιος καύσωνας έχει προς το παρόν «μέτρια» ένταση, μπορεί όμως να φτάσει σε «ακραία» επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι οικολογικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.

Η ζέστη ευνοεί επίσης τροπικά ξενικά είδη που εισβάλλουν στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Στις περιοχές της Μεσογείου που εμφανίζονται με μαύρο η θερμοκρασία του νερού ανέβηκε 5 βαθμούς πάνω από το κανονικό (European Union, Copernicus Sentinel)

Καύσωνας και στον Ατλαντικό

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει πάντως σημάδια ύφεσης εμφανίζει ο «πρωτοφανής» θαλάσσιος καύσωνας των προηγούμενων εβδομάδων στον Ανατολικό Ατλαντικό, έξω από τις δυτικές ακτές της Ευρώπης.

Στα τέλη Ιουνίου η Βόρεια Θάλασσα επλήγη αυτή από θαλάσσιο καύσωνα Κατηγορίας 4, επίπεδο που ορίζεται ως «ακραίο» από την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία του νερού ανέβηκε 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.

Σε όλο τον πλανήτη τα νερά είναι ασυνήθιστα ζεστά εδώ και μήνες. Οι επιφανειακές θερμοκρασίες των ωκεανών τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν φέτος οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1850.

Υψηλότερες από το κανονικό είναι και οι επιφανειακές θερμοκρασίες στον Ανατολικό Ειρηνικό, λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μιας θερμής μάζας νερού έξω από τις ακτές του Περού.

Συνέπειες του περυσινού καύσωνα

Πέρυσι, ισχυρός θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού σε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ως αποτέλεσμα, ολόκληρα δάση κοραλλιών απονεκρώθηκαν στη Μασσαλία, στην Ισπανία και τη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες μυδιών.

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.

πηγή: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα