Ο πλανήτης μας βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών

Και «τα χειρότερα είναι μπροστά»...

Parallaxi
ο-πλανήτης-μας-βίωσε-την-πιο-ζεστή-εβδο-208092
Parallaxi

Στην Ιταλία είναι «πιο ζεστά από την Αφρική», στην «Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 54 βαθμούς Κελσίου, στην Ελλάδα ο καύσωνας «Κλέων» μας έχει… λιώσει, με τον Guardian να σημειώνει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Το βρετανικό Μέσο σε ανάλυσή του τονίζει ότι ο πλανήτης βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών, ενώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι ο Ιούλιος θα δώσει τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες εδώ και 120.000 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η θερμότερη εβδομάδα ήταν ανάμεσα στις 3 και τις 10 Ιουλίου, ωστόσο οι μετεωρολόγοι δεν είναι καθησυχαστικοί για τη συνέχεια.

Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μια ασυνήθιστη αλυσίδα ισχυρών ανέμων που πνέουν πάνω από τον Ατλαντικό έχουν ήδη προκαλέσει κύματα καύσωνα στο Τέξας, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και πολλά άλλα κράτη.

Κόκκινος συναγερμός υπάρχει σε όλη την Ευρώπη – πυρκαγιές μαίνονται στην Κροατία, στις ακτές της Αδριατικής και στη Ναβάρα της Ισπανίας – ενώ τουριστικά μέρη, όπως η Ακρόπολη έχουν κλείσει καθώς οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί στους 40 βαθμούς Κελσίου, γράφει ο Guardian.

«Αχαρτογράφητη περιοχή»

Η Γη δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα με όργανα τη δεκαετία του 1850, αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός την περασμένη εβδομάδα.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και αυτό είναι ανησυχητικό νέο για τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO. Δείτε σχετική ανάρτηση του Οργανισμού στο Twitter.

Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο Κάρστεν Χοστέιν, ερευνητής σε θέματα ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. «Οι πιθανότητες δείχνουν ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών». «Όλων των εποχών», δηλαδή από τη μεσοπαγετώδη περίοδο που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Εέμ στην Ολλανδία (σ.σ. Eemian), «δηλαδή πριν από περίπου 120.000 χρόνια», εξήγησε ο ερευνητής.

Ο ρόλος του Ελ Νίνιο

Μία από τις βασικές αιτίες των σημερινών καυσώνων που σπάνε ρεκόρ θερμοκρασιών, είναι το κλιμακούμενο φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό που αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζει ο Guardian.

Το Ελ Νίνιο είναι το ωκεάνιο φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό (ακτές του Περού) είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

«Ένα τυπικό Ελ Νίνιο προσθέτει προσωρινά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ, διευθυντής μοντελοποίησης της κλιματικής μεταβλητότητας, για το Met Office.

«Η αύξηση αυτή επισκιάζεται από το 1,2 °C που έχουμε δει από την κλιματική αλλαγή από τη Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά αν προστεθεί σε αυτή η ανθρωπογενής υπερθέρμανση (σ.σ. του πλανήτη), ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας είναι πιθανό να σημειωθεί πριν από το τέλος του επόμενου έτους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Φόβος για μη αναστρέψιμες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες

Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι φέτος ή το επόμενο έτος η παγκόσμια θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίστηκε από την IPCC ως το ανώτατο όριο για την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αν αυτό το όριο ξεπεραστεί, τότε αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες.

Οι συνέπειες ενός νέου καύσωνα – ρεκόρ που θα σημειωθεί πολύ σύντομα θα είναι βαθιές και επικίνδυνες, προσθέτουν οι επιστήμονες. Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που χτύπησαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

Δεδομένης της πιθανότητας το ρεκόρ αυτό να καταρριφθεί φέτος – ή το αργότερο το επόμενο έτος – είναι πολύ πιθανό ο θλιβερός αριθμός των νεκρών του 2022 να ξεπεραστεί πολύ σύντομα, με μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να υποστούν τις χειρότερες συνέπειες, γράφει ο Guardian.

«Εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή»

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι αν ο πλανήτης επιμείνει στην αναβολή βασικών μέτρων που απαιτούνται για τον περιορισμό των εκπομπών ορυκτών καυσίμων, θα κινηθεί προς «μια καταστροφική κατάσταση».

Πολλοί επιστήμονες αντέδρασαν με λύπη μετά από τον συναγερμό που χτύπησε ο Γκουτέρες αφού οι ίδιοι προειδοποιούσαν για περισσότερα από 30 χρόνια ότι η συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε τους καύσωνες που βιώνουμε τώρα.

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν καθόλου οι υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς, κλιματολόγος στο Met Office και στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

«Όλα αυτά είναι μια έντονη υπενθύμιση αυτού που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό και θα βλέπουμε όλο και περισσότερα ακραία φαινόμενα μέχρι να σταματήσουμε να συσσωρεύουμε περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα», σχολίασε.

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο θερμοπληξίας εξέδωσε η Ιαπωνία

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο θερμοπληξίας εξέδωσε σήμερα η Ιαπωνία απευθυνόμενη σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων καθώς υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφονται σε τμήματα της χώρας, ενώ καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν άλλα τμήματα της χώρας.

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NHK προειδοποίησε τους τηλεθεατές ότι η ζέστη ήταν σε επίπεδα απειλητικά για τη ζωή, καθώς οι θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν σχεδόν στους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τόκιο.

«Παρακαλούμε μείνετε ενυδατωμένοι και χρησιμοποιήστε κατάλληλα κλιματιστικά και αποφύγετε να βγαίνετε έξω όταν τα πράγματα είναι δύσκολα», είπε ένας παρουσιαστής ειδήσεων.

Η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο θερμοπληξίας σε 20 από τους 47 νομούς της χώρας, κυρίως στα ανατολικά και νοτιοδυτικά, όπου επηρεάζονται δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι.

Η πόλη Κίριου στην επαρχία Γκούνμα, βόρεια του Τόκιο, είδε τον υδράργυρο να φτάνει τους 39,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Χατσιότζι στο δυτικό Τόκιο το θερμόμετρο έφτασε στους 38,9 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία ήταν 41,1 C, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά στην πόλη Κουμαγκάγια, στην Σαϊτάμα, το 2018 και η ίδια καταγράφηκε το 2020 στην πόλη Χαμαμάτσου στην Σιζουόκα.

Εν τω μεταξύ, καταρρακτώδεις βροχές συνεχίζουν να πλήττουν τη βόρεια Ιαπωνία, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες και τουλάχιστον μία κατολίσθηση.

Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο βυθισμένο σε ορυζώνα στην επαρχία Ακίτα, δήλωσε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια εβδομάδα αφότου επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κάτω από παρόμοιες καιρικές συνθήκες στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια ισχυρή ζώνη βροχοπτώσεων έχει προκαλέσει ρεκόρ βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση ποταμών και κατολισθήσεις.

Η Ιαπωνία βιώνει την ετήσια περίοδο βροχοπτώσεων που συχνά έχουν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις, αλλά και θύματα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή εντείνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία και αλλού, επειδή μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερο νερό.

Μαίνεται η φωτιά στο νησί Λα Πάλμα – Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η δασική πυρκαγιά που εκδήλωθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρό κύμα καύσωνα.

Η πυρκαγιά στην Λα Πάλμα εκδηλώθηκε χθες στο Ελ Πινάρ ντε Πουνταγόρδα, μια δασική περιοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού, στα Κανάρια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των χωριών Πουνταγόρδα και του γειτονικού Τιχαράφε.

Δέκα εναέρια μέσα και 300 πυροσβέστες στο έδαφος προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο νησί, το οποίο είναι τμήμα του ισπανικού αρχιπελάγους στα ανοιχτά των ακτών της δυτικής Αφρικής.

Τουλάχιστον 13 σπίτια καταστράφηκαν καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν, δήλωσε ο πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Φερνάνδο Κλαβίχο.

«Υπήρξε μια αντίσταση από τους ντόπιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά κάνω έκκληση στους πολίτες να είναι υπεύθυνοι», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στο Λα Πάλμα.

Σύμφωνα με τις αρχές, από την φωτιά έχουν καταστραφεί περισσότερα από 114.904 στρέμματα.

Στην Τενερίφη, ένα άλλο νησί από τα οκτώ των Καναρίων, δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, οδήγησε στην απομάκρυνση 50 ανθρώπων και κατέστρεψε περί τα 148 στρέμματα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Χθες ο βασιλιάς Φελίπε VI της Ισπανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κλαβίχο για να εκφράσει την υποστήριξή του προς τους κατοίκους της Λα Πάλμα, ανακοίνωσε ο ισπανικός βασιλικός οίκος.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, περισσότερα από 2.000 κτίρια καταστράφηκαν και πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν άρχισε να ξεχύνεται λάβα από το ηφαίστειο Κιούμπρε Βιέχα .

*Με πληροφορίες από in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα