Οι πόλεις που ανοίγουν το δρόμο σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Αειφορίας αποκαλύπτει τους προορισμούς που εργάζονται για ένα βιώσιμο μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα
Όσο η κλιματική αλλαγή αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της, υπάρχουν κάποιες πόλεις που ανοίγουν τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Ο πιο πρόσφατος Παγκόσμιος Δείκτης Αειφορίας Προορισμού εξετάζει 69 δείκτες, όπως τα ποσοστά ανακύκλωσης, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η ποσότητα των ποδηλατοδρόμων και το ποσοστό των δωματίων ξενοδοχείων, που είναι πιστοποιημένα φιλικά προς το περιβάλλον. Ενώ ο δείκτης προσανατολίζεται στην αναγνώριση των τουριστικών τομέων για τις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα, λαμβάνει, επίσης, υπόψη δεδομένα που επηρεάζουν τους κατοίκους της πόλης, καθιστώντας τον δείκτη έναν καλό πόρο όχι μόνο για ταξιδιώτες που θέλουν να επιλέξουν έναν βιώσιμο προορισμό, αλλά και για επίδοξους κατοίκους που αναζητούν να εγκατασταθούν σε μια φιλική, προς το περιβάλλον, πόλη.
Ακολουθούν οι πέντε πόλεις που συγκαταλέγονται στις καλύτερες:
Γκέτεμποργκ, Σουηδία
Το Γκέτεμποργκ, αποτελεί μία από τις πιο οικολογικές χώρες στον κόσμο. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας ηγείται του δείκτη κάθε χρόνο από το 2016-2021. Ονομάστηκε από το Lonely Planet ως η καλύτερη βιώσιμη πόλη του κόσμου το 2021 και το 2022 και εγγράφηκε ως μία από τις 100 πόλεις της Ε.Ε. που σχεδιάζουν να είναι κλιματικά ουδέτερες έως το 2030.
Οι μετακινήσεις γίνονται κυρίως με ποδήλατο, ενώ το 95% των μέσων μαζικής μεταφοράς λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλεκτρικά λεωφορεία). Το αεροδρόμιο της έχει πιστοποιηθεί σε ένα από τα πιο οικολογικά, καθώς έχει καταφέρει να ρυθμίζει και να αντισταθμίζει τις ποσότητες άνθρακα που εκπέμπουν τα αεροπλάνα. Ενώ εννιά στα 10 δωμάτια ξενοδοχείου είναι περιβαλλοντικά πιστοποιημένα.
Ακόμα και τα φεστιβάλ τους έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Τα γεύματα που σερβίρουν είναι χορτοφαγικά, τα ρούχα ανακυκλώσιμα, ενώ δεν χρησιμοποιούν συσκευασίες μιας χρήσης.
Όσλο, Νορβηγία
Δεύτερο στη λίστα μπαίνει το Όσλο, το οποίο αποτέλεσε την Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019.
Η πόλη έχει 270 σταθμούς ποδηλάτων πόλης , 5.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και έχει εισαγάγει ηλεκτρικά σκούτερ. Το μεγαλύτερο μέρος του δήμου – περίπου 63% – είναι δασικό. Ένα άλλο 9% αποτελείται από χώρους πρασίνου και αστικά πάρκα.
Το τουριστικό συμβούλιο της πόλης έχει αναπτύξει ένα μάθημα βιώσιμης επιχειρηματικής πρακτικής για την ταξιδιωτική βιομηχανία, με θέματα όπως η μείωση της σπατάλης ξύλου ή η ελαχιστοποίηση της ηχορύπανσης. Στους τουρίστες δίνεται ένα εγχειρίδιο με περιβαλλοντικές πρακτικές, ενώ τους προτρέπουν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους κι όχι ιδιωτικά οχήματα.
Γλασκώβη, Σκωτία
Ακόμη και το όνομα της Γλασκώβης μιλά για την περιβαλλοντική της κληρονομιά: προέρχεται από τη Γαελική λέξη “Glaschu”, που σημαίνει «αγαπητός χώρος πρασίνου». Περίπου 1.500 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η πόλη της Σκωτίας κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο (και όγδοη συνολικά) στον Παγκόσμιο Δείκτη Αειφορίας Προορισμού , όπου κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις κάθε χρόνο από το 2016.
Το 2023, η πόλη δημιούργησε μια ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων , περιορίζοντας τα αυτοκίνητα που μπορούν να εισέλθουν στο κέντρο της, προκειμένου να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Έχουν κατασκευαστεί σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, έχουν εγκατασταθεί «έξυπνα» φώτα δρόμου και έχουν γίνει, επίσης, αξιοσημείωτες προσπάθειες για την ενίσχυση της ποδηλασίας με προγράμματα ενοικίασης ποδηλάτων και νέους ποδηλατοδρόμους.
Μπορντό, Γαλλία
Το Μπορντό είναι ο τρίτος βιώσιμος προορισμός με την υψηλότερη κατάταξη στο TripAdvisor.
Η πόλη είναι πλοηγήσιμη με υβριδικά ποδήλατα, ηλεκτρικά λεωφορεία, τραμ, ακόμη και με βάρκες. Μέχρι και το Φεστιβάλ Κρασιού του Μπορντό, προσπαθεί να μειώσει το αποτύπωμά του άνθρακα: με οικολογική πιστοποίηση από το 2021 , κομποστοποιεί τα υπολείμματα τροφίμων, δεν πουλά πλαστικά αντικείμενα και μετράει και αναφέρει τις εκπομπές του κάθε χρόνο.
Γκόγιανγκ, Νότια Κορέα
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Γκόγιανγκ της Νότιας Κορέας. Αποτελεί την πρώτη πόλη στη Νότια Κορέα που εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Δείκτη Αειφορίας Προορισμού. Η τουριστική βιομηχανία έχει εργαστεί σκληρά για να βελτιώσει τα πράσινα διαπιστευτήριά της.
Το συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο της πόλης ανακυκλώνει το νερό της βροχής για νερό αποχέτευσης, τη λίμνη και τους κήπους. Η ίδια η πόλη διαθέτει επίσης 68 πάρκα και σύστημα κοινής χρήσης ποδηλάτων.
Πηγή: BBC.com